A+ A-

Μετά τη Βαβέλ

Έκθεση σύγχρονης τέχνης

annex M/ Κέντρο Εικαστικών Τεχνών
annexm.megaron.gr

Τριλογία Η Άγραφη Βιβλιοθήκη
Επιμέλεια: Άννα Καφέτση

Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή της, παρατείνεται έως το Σάββατο 18 Μαΐου η μεγάλη Έκθεση Μετά τη Βαβέλ, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ακόμη περισσότερους επισκέπτες να ανακαλύψουν τον ποιητικό και στοχαστικό λαβύρινθο μιας υπόγειας μετα-μπορχεσιανής βιβλιοθήκης.

Το δεύτερο μέρος της τριλογίας εστιάζει στα βιβλία και τα κείμενα μέσα από τη φυσική, υβριδική ή άυλη παρουσία τους. Αντικείμενο της επιθυμίας και κεντρικοί χαρακτήρες σε νέες μυθοπλασίες, τα βιβλία μέσα από τα έργα της έκθεσης γοητεύουν και συγκινούν. Διασταυρώνονται με τη θέαση και τις άλλες αισθήσεις. Μέσα από γλωσσικές και εννοιολογικές διαδικασίες διανοίγουν έναν αμφίσημο, συχνά ερμητικό χώρο ανάγνωσης. Ο θεατής-αναγνώστης διασχίζει τα σύνορα της για να περάσει πέρα από τη γνώση και το νόημα, κάποτε πέρα και από την ίδια τη γραφή σε αχαρτογράφητες αισθητικές περιοχές.
Η έκθεση έχει σχεδιαστεί σαν ένας λαβύρινθος με «αναγνωστήρια», «αρχεία» και «βιβλιοστάσια», σε δημόσιους και κρυφούς χώρους της νέας πτέρυγας του Μεγάρου Μουσικής σε διάφορα επίπεδα, μετατρέποντας το κτίριο και τις δαιδαλώδεις υπόγειες διαδρομές του σε μεταφορά μιας μετα-μπορχεσιανής βιβλιοθήκης της Βαβέλ.

Περιλαμβάνει πάνω από 100 έργα ζωγραφικής, σχέδια, γλυπτά, εγκαταστάσεις και βιντεοεγκαταστάσεις, ηχητικά και διαδικτυακά έργα, βιβλία καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων και νέες παραγωγές, από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της διεθνούς σύγχρονης τέχνης.

Συμμετέχουν 25 διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες: Fiona Banner, Jorge Mendez Blake, Irma Blank, Benny Brunner, Ulises Carrion, Ανδρέας Εμπειρίκος, Didem Erk, Dora Garcia, Shilpa Gupta, Gary Hill, Βλάσης Κανιάρης, William Kentridge, Julien Levesque, Michael Mandiberg, Ράνια Μπέλλου, Rivane Neuenschwander, Γιώργος Ξένος, Nίνα Παπακωνσταντίνου, Estefania Penafiel Loaiza, Κύριλλος Σαρρής, Dayanita Singh, Michelle Stuart, Stephanie Syjuco, Thu Van Tran, Γιώργος Χατζημιχάλης

Δείτε τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν
στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Στο πλαίσιο της Έκθεσης πραγματοποιούνται έως τις 18 Μαΐου δωρεάν ξεναγήσεις (για τους κατόχους εισιτηρίων) κάθε Τετάρτη (εκτός Μεγάλης Τετάρτης 24/4) και Παρασκευή στις 17:00 από την ιστορικό τέχνης του annexM Νίκη Παπασπύρου.
Σημείο συνάντησης: Φουαγιέ εισόδου οδού Κόκκαλη.

Εκπαιδευτικά προγράμματα με την εικαστικό Κατερίνα Ζαχαροπούλου θα πραγματοποιηθούν
στις 13/4 & 18/5 στις 12:00
Κρατήσεις στο τηλέφωνο 2107282158

Η Έκθεση θα παραμείνει κλειστή από 25 έως 29 Απριλίου και 1 Μαΐου

Λεζάντα φωτογραφίας:
Shilpa Gupta For, In Your Tongue I Cannot Fit:100 Jailed Poets, 2017-2018
Εκατό βιβλία χυτευμένα σε ερυθρό ορείχαλκο, τραπέζι, 1219 x 128 x 61 cm
Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος και της GALLERIA CONTINUA,
San Gimignano / Beijing / Les Moulins / Habana


Η Έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο και με τη στήριξη της «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» δήμου Αθηναίων καθώς και με τη χορηγία του Ομίλου ΥΓΕΙΑ και της Vivartia

    
     

Χορηγοί επικοινωνίας
EΡΤ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103.7, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9, KOSMOS 93.6, ΔΙΕΣΗ 101.3, GALAXY 92, AΘΗΝΑ 9.84, CULTURENOW.GR, IN2LIFE.GR, MONOPOLI.GR, ΝΕWSBEAST.GR, TOSPIRTO.NET, METEO.GR