ΟΠΕΡΑ
Ο Alessandro του Χαίντελ παρουσιάζεται σε νέα παραγωγή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία της διάσημης Aμερικανίδας Lucinda Childs. Η παραγωγή θα ξεκινήσει από το Μέγαρο ένα μεγάλο ταξίδι σε μερικές από τις σπουδαιότερες αίθουσες της Ευρώπης (Βασιλική Όπερα των Βερσαλλιών, Κονσέρτχεμπαου, Theater an der Wien, Salle Pleyel του Παρισιού, Όπερα του Vichy κ.ά.), καθώς και στα φεστιβάλ “Handel” της Halle (στο ιστορικό Goethe-Theater) και “Enescu” του Βουκουρεστίου.
Η περιοδεία πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της AUSTRIA CARD G.m.b.H., μέλους του LYKOS Group.
Σκηνοθεσία-Χορογραφία-Κινησιολογία: Lucinda Childs
Σκηνικά-Κοστούμια: Πάρις Μέξης
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
ALESSANDRO Max Emanuel Cencic
ROSSANE Blandine Staskiewicz
LISAURA Adriana Kučerová
TASSILE Xavier Sabata
CLITO Pavel Kudinov
LEONATO Juan Sancho
CLEONE Vassily Khoroshev
Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής σε όργανα εποχής
ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ 2011-2013:
ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
Ο Χαίντελ έγραψε την όπερα Αλέξανδρος για τρεις από τους διασημότερους τραγουδιστές της εποχής του: τον καστράτο Senesino, τη σοπράνο Francesca Cuzzoni και την περίφημη Faustina Bordoni. Όπως ήταν φυσικό, η συνύπαρξη τριών «σταρ» τέτοιου βεληνεκούς στο Λονδίνο του 1726 πυροδότησε συζητήσεις και… κουτσομπολιά, τα οποία ο δαιμόνιος Χαίντελ χρησιμοποίησε για να ενισχύσει τη δημοσιότητα της παραγωγής. Η όπερα, που παρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία, αποτελεί ένα «tour de force» για τους τρεις πρωταγωνιστές, καθώς οι τεχνικές απαιτήσεις των τριών πρώτων ρόλων είναι σχεδόν εξωπραγματικές!
Το λιμπρέτο αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα γύρω από τις περιπέτειες του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ινδία και το περίφημο ξέσπασμά του πάνω στον Κλείτο. Τα γεγονότα αυτά αποτελούν απλώς την αφορμή για το ξετύλιγμα ενός φανταστικού μπαρόκ παραμυθιού, που λίγο έχει σχέση με τους ιστορικούς χαρακτήρες.
Η ηχογράφηση του Αlessandro με την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Decca και ήδη έχει αποσπάσει πολύ σημαντικές διεθνείς διακρίσεις (Diapason d’or, Choc Classica & Choc Classica για το 2012). Χαρακτηρίστηκε ως «Δίσκος του μήνα» στο χριστουγεννιάτικο τεύχος του BBC Magazine, ενώ περιλήφθηκε στις επιλογές του International Record Review (IRR Outstanding).