ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ
– Σεργκέι Προκόφιεφ: Συμφωνία αρ.1, έργο 25, «Κλασική»
– Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι: Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2, έργο 44
– Σεργκέι Προκόφιεφ: Συμφωνία αρ. 5, έργο 100
Denis Matsuev πιάνο
London Symphony Orchestra – LSO
Μουσική διεύθυνση: Valery Gergiev
VALERY GERGIEV
Δεσπόζουσα μορφή στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου, ο Βαλέρι Γκέργκιεφ είναι Μουσικός και Γενικός Διευθυντής του Θεάτρου Μαρίινσκι της Αγ. Πετρούπολης από το 1988. Στα 26 αυτά χρόνια έχει προσφέρει πολύ σημαντικό έργο: οδήγησε το μπαλέτο, την όπερα και τα ορχηστρικά σύνολα του Μαρίινσκι σε περιοδείες σε όλο τον κόσμο (πάνω από 45 χώρες) δίνοντάς τους κύρος και διεθνή ακτινοβολία. Το 2006 εγκαινιάστηκε το καινούργιο κτίριο της Αίθουσας Συναυλιών και το 2013 το Μαρίινσκι ΙΙ, που λειτουργούν παράλληλα με το κλασικό Θέατρο Μαρίινσκι.
Βασικός Αρχιμουσικός της LSO από το 2007, ο Γκέργκιεφ εμφανίζεται με την Ορχήστρα στο Μπάρμπικαν, στα BBC Proms και στο Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, καθώς και σε περιοδείες στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Το 2016 πρόκειται να αναλάβει τη θέση του Βασικού Αρχιμουσικού στη Φιλαρμονική του Μονάχου.
Είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Λευκές Νύχτες και Νέοι Ορίζοντες της Αγ. Πετρούπολης, του Πασχαλινού Φεστιβάλ της Μόσχας, του Φεστιβάλ Γκέργκιεφ στο Ρόττερνταμ, του Διεθνούς Φεστιβάλ της πόλης Μίκκελι στη Φιλανδία και Βασικός Αρχιμουσικός της Παγκόσμιας Ορχήστρας για την Ειρήνη (World Orchestra for Peace) που έχει ιδρύσει ο Σερ Γκέοργκ Σόλτι.
Οι ηχογραφήσεις του Βαλέρι Γκέργκιεφ με τις εταιρείες Μαρίινσκι και LSO live έχουν τιμηθεί με σημαντικά βραβεία στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική.
Ο μεγάλος ρώσος μαέστρος έχει διευθύνει πολλές συναυλίες στο πλαίσιο θεματικών κύκλων αφιερωμένων σε συνθέτες όπως οι Μπερλιόζ, Μπραμς, Μάλερ, Βάγκνερ (κύκλος του Δαχτυλιδιού), Προκόφιεφ, Σοστακόβιτς, Στραβίνσκι, Τσαϊκόφσκι κ.ά., ενώ έχει κάνει γνωστές στο ευρύ κοινό κάποιες ρωσικές όπερες που παίζονταν σπάνια.
Ο Βαλέρι Γκέργκιεφ είναι Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνισμού Τσαϊκόφσκι, Επίτιμος Πρόεδρος του Φεστιβάλ του Εδιμβούργου και Κοσμήτορας στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστήμιου της Αγ. Πετρούπολης.
Ανάμεσα στα πολυάριθμα βραβεία και τίτλους που του έχουν απονεμηθεί συγκαταλέγονται ο τίτλος του «Καλλιτέχνη του Λαού» στη Ρωσία, το Βραβείο Ντμίτρι Σοστακόβιτς, το Μουσικό Βραβείο Polar (Σουηδία) κλπ.
London Symphony Orchestra – LSO
Αδιαμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου (μέσα στις 5 καλύτερες σύμφωνα με το Gramophone), η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου διαθέτει μια αξιοζήλευτη «οικογένεια» καλλιτεχνών που περιλαμβάνει τον Βαλέρι Γκέργκιεφ ως Βασικό Αρχιμουσικό της, τον Μάικλ Τίλσον Τόμας και τον Ντάνιελ Χάρντινγκ ως Κύριους Προσκεκλημένους Αρχιμουσικούς, ενώ έχει στενές σχέσεις μακράς συνεργασίας με κορυφαίους μουσικούς όπως ο Λεωνίδας Καβάκος, η Αν-Ζοφί Μούττερ, η Μιτσούκο Ουτσίντα, η Μαρία Ζουάου Πίρες κ.ά.
Μόνιμη στέγη της LSO είναι το Μπάρμπικαν του Λονδίνου όπου δίνει τουλάχιστον 70 συναυλίες το χρόνο. Εμφανίζεται παράλληλα σε τακτική βάση στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης και στη Σαλ Πλεγιέλ του Παρισιού ενώ πραγματοποιεί περιοδείες σε όλο τον κόσμο (Ευρώπη, Ιαπωνία, Άπω Ανατολή).
Ένα επιπλέον στοιχείο που κάνει την LSO να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες ορχήστρες είναι το σημαντικό εκπαιδευτικό της έργο. Η Ορχήστρα πρωτοπορεί σε αυτόν τον τομέα με προγράμματα όπως το LSO Discovery (όπου έχουν πρόσβαση περίπου 60.000 άτομα ετησίως) και το LSO On Track. Η LSO έχει τη δική της – πολύ επιτυχημένη – δισκογραφική εταιρεία, με την ετικέτα LSO live (80 περίπου εκδόσεις σε CD, SACD και online). Η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου έχει επίσης ηχογραφήσει μουσική για πολλές γνωστές ταινίες (Χάρυ Πότερ, Σούπερμαν, Πόλεμος των Άστρων κ.ά.).
Ήταν η επίσημη ορχήστρα στις τελετές των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2012. Όσοι παρακολούθησαν την Τελετή Έναρξης θα θυμούνται τον «Μίστερ Μπην» (Ρόουαν Άτκινσον) τον οποίο η LSO συνόδευσε παίζοντας το Chariots of Fire με μαέστρο τον Σερ Σάιμον Ρατλ.
Χορηγός
ALPHA BANK
Χορηγοί επικοινωνίας
ΕΘΝΟΣ, ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΗΜΕΡΗΣΙΑ