@@@Μανώλης Μητσιάς: «ΑΓΙΟ ΠΑΘΟΣ» - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών > Εκδηλώσεις > @@@Μανώλης Μητσιάς: «ΑΓΙΟ ΠΑΘΟΣ»

@@@Μανώλης Μητσιάς: «ΑΓΙΟ ΠΑΘΟΣ» Εκκλησιαστικοί ύμνοι και δημοτικά τραγούδια

MMA exterior

Συνοπτικά

Μανώλης Μητσιάς: «Άγιο Πάθος»

Όταν η ελεύθερη έκφραση της πίστης, η κατάνυξη και η παράδοση, συναντιούνται με την καλλιτεχνική δημιουργία, στον δρόμο της κοινής υπέρβασης μέσω της προσέγγισης στο Ανώτερο και στο Θείον.
Η Βυζαντινή παράδοση μέσω των εκκλησιαστικών ύμνων και η συνύπαρξη και συνάφειά της τόσο με τους ήχους της ανατολής και τα ελληνικά δημοτικά ακούσματα, όσο και με τη δυτική κοσμική μουσική, αποτελούν την κεντρική ιδέα αυτής της εκδήλωσης. Με σημείο ταύτισης την κοινή αναφορά στο υπερβατικό και στο Θείο!

Η θεματική του καλλιτεχνικού προγράμματος αντλείται και ορίζεται από τα «Θεία πάθη», όπως αυτά αναδεικνύονται κατά το Άγιο Πάσχα και περιγράφονται στους ύμνους και στα απολυτίκια της Μεγάλης Εβδομάδας, ταυτιζόμενη απόλυτα με τα έθιμα του Ορθόδοξου Ελληνισμού και την εκκλησιαστική κατάνυξη.

Επειδή ακριβώς το Άγιο Πάθος εμπεριέχεται τόσο στα δημοτικά τραγούδια ενώ ταυτόχρονα υμνήθηκε από τους μεγάλους μας ποιητές και συνθέτες ή υπήρξε αναφορά στην έμπνευσή τους, τα δημοτικά μοιρολόγια της πατρίδας μας αλλά και αριστουργήματα της σύγχρονης Ελληνικής δημιουργίας συναντιόνται (σε αυτή τη συναυλία) με τα Βυζαντινά Μέλη στο κοινό πλαίσιο της θρησκευτικής μας παράδοσης και με έμφαση στο Άγιο Πάσχα, στη Σταύρωση και την Ανάσταση.

Η ορχήστρα λεπτών οργάνων του Μανώλη Κρπάθιου αποτελείται από κανονάκι, ούτι, πολίτικη λύρα, νέι, βιολί, τσέλο, κοντραμπάσο, κρουστά, πολίτικο λαούτο και κιθάρα.

Κείμενα: Κώστας Γεωργουσόπουλος
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Ιεροκλής Μιχαηλίδης

Αχιλλέας Γουάστωρ πιάνο
Ηρακλής Ζάκκας μπουζούκι-μαντολίνο

Συμμετέχει πολυμελής ορχήστρα λεπτών οργάνων με επικεφαλής τον Μανώλη Καρπάθιο στο κανονάκι και τη Μαρίνα Μανωλάκου στο τραγούδι

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: CRICOS CULTURAL MANAGEMENT

Δείτε επίσης

Ηπειρος

Μουσική

“Αλησμονώ και χαίρομαι”

Tραγούδια που αναφέρονται στην ξενιτιά και την αγάπη και προέρχονται από τα σημαντικότερα μουσικά...

Διοργανωτής: Εξωτερική Παραγωγή

Δευτέρα 02.10.2023, 20:00
Περιφέρεια Αττικής 23

Μουσική

Χορέψετε – Χορέψετε

Με αφορμή την επέτειο των εκατό ετών από τη συνθήκη της Λωζάνης, η παράσταση...

Διοργανωτής: Εξωτερική Παραγωγή

Τετάρτη 04.10.2023, 19:30

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εκδηλώσεις και μάθετε τα νέα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.