Tετάρτη 11 Νοεμβρίου | 20:30
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Ex Silentio
Φανή Αντωνέλου | φωνή (cantus)
Θεοδώρα Μπάκα | φωνή (cantus)
Φανή Βοβώνη | βιέλα
Δημήτρης Τίγκας | βιέλα, βιόλα ντα γκάμπα
Νίκος Ζιάζιαρης | φωνή (tenor)
Αντώνης Αετόπουλος | ψάλτης
Δημήτρης Κούντουρας | μουσική διεύθυνση
και μεσαιωνικά φλάουτα
Το σύνολο Ex Silentio, γνώριμο εδώ και πολλά χρόνια στους φίλους της Παλαιάς Μουσικής, επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Νοέμβριο για να παρουσιάσει ζωντανά για πρώτη φορά στην Ελλάδα σπάνιες συνθέσεις από το ρεπερτόριο του όψιμου Μεσαίωνα, τις οποίες ηχογράφησε για τον δίσκο ακτίνας «Nell autunno di Bisanzio» («Στο φθινόπωρο του Βυζαντίου»). Το διεθνώς αναγνωρισμένο σύνολο, στην εμφάνισή του στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος την Τετάρτη 11.11.2020 στις 8:30 μ.μ., θα αποδώσει έργα Guillaume Dufay, Johannes Legrand, Μανουήλ Χρυσάφη και άλλων συνθετών με πιστά αντίγραφα οργάνων της εποχής. Συμμετέχουν: η σοπράνο Φανή Αντωνέλου (cantus), η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα (cantus), η σολίστ της βιέλας Φανή Βοβώνη,ο σολίστ της βιέλας και της βιόλας ντα γκάμπα Δημήτρης Τίγκας,ο βαρύτονος Νίκος Ζιάζιαρης (tenor), ο ψάλτης Αντώνης Αετόπουλος και ο Δημήτρης Κούντουρας (μουσική διεύθυνση και μεσαιωνικά φλάουτα).
«Στο φθινόπωρο του Βυζαντίου»
Το πρόγραμμα εστιάζει στις ιδιαίτερες σχέσεις της Δύσης με το Βυζάντιο κατά τα ύστερα κρίσιμα χρόνια της Αυτοκρατορίας (1400 – 1453). Ο σημαντικότερος γαλλοφλαμανδός συνθέτης της εποχής εκείνης Guillaume Dufay έγραψε έργα σχετικά τόσο με έλληνες άρχοντες και σημαντικά γεγονότα της εποχής, όσο και μια σειρά θρήνων για την άλωση της Πόλης, από τους οποίους σώζεται μόνο το Lamentatio Sanctae Matris Ecclesiae Constantinopolitanae (1454). O Θρήνος του Μανουήλ Χρυσάφη είναι ο ανάλογος από το βυζαντινό ρεπερτόριο (15ος αι.). Το μοτέτο Vassilissa ergo gaude γράφτηκε για τους γάμους της Cleofe Μalatesta με τον βυζαντινό πρίγκιπα Θεόδωρο Παλαιολόγο (1421), ενώ το rondeau Seigneur Leon vous soyes bienvenus ήταν αφιερωμένο στον αρχιεπίσκοπο Λεονάρδο της Χίου.
Ex Silentio
Ιδρύθηκε το 2001 και ειδικεύεται στην Παλαιά Μουσική και στην ιστορική ερμηνεία. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του σχήματος έχει ο Δημήτρης Κούντουρας. Το Ex Silentio έχει συνεργαστεί με τον Michael Chance, τον Νικόλα Σπανό, τον Efren Lopez καθώς και με σημαντικούς σκηνοθέτες και σκηνογράφους σε παραγωγές μουσικού θεάτρου και σύγχρονου χορού στο Φεστιβάλ Αθηνών και στον Διεθνή Μήνα Χορού της Αθήνας, όπως ο Κωνσταντίνος Ρήγος (ΟΚΤΑΝΑ), η Λίλα Ζαφειροπούλου (ΕΛΔΩΡ) και η Λένα Κιτσοπούλου.
Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ καθώς και σε σειρές μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, στο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής του Μπάρι, στο μιλανέζικο Φεστιβάλ Marco Fodella, στο Ελληνικό Ινστιτούτο του Βερολίνου, στη σειρά Musica Antiqua da Camera της Χάγης, στο Θερινό Φεστιβάλ Alte Musik in Sankt Ruprecht της Βιέννης, στο Mozaik Project της Αλβανίας, στο 1ο Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής της Λευκωσίας, στο ΜΜΑ και στο ΜΜΘ, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο γερμανικό φεστιβάλ Via Medieval του Μάιντς στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, στο Φεστιβάλ Guitar Plus, στις Ημέρες Μουσικής της Ρόδου κ.ά.
Το Ex Silentio έχει ηχογραφήσει τέσσερις δίσκους ακτίνας «Nell’ autunno di Bisanzio – Στο φθινόπωρο του Βυζαντίου» (Talanton), «MNΗMΗ – Mεσαιωνική μουσική από τη Μεσόγειο» (Carpe Diem – βραβείο Supersonic, short list ICMA), «ΛΗΘΗ – Οι αυλές της Μεσογείου» και «Οι τροβαδούροι της Θεσσαλονίκης στο Λατινικό Βασίλειο της Θεσσαλονίκης» (Nefeli/Fairead).
Είναι ensemble in residence στο Ωδείο Αθηνών, ενώ μέλη του συνόλου διδάσκουν στη διεθνή μουσική κοινότητα «Μουσικό χωριό» το Πηλίου. Στις πρόσφατες συναυλίες του περιλαμβάνονται εμφανίσεις στο σουηδικό Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής Tidig Musik-dagar, στο Διεθνές Φεστιβάλ Styriarte του Γκρατς, στο Φεστιβάλ Αθηνών και στο Φεστιβάλ Banchetto Musicale του Βίλνιους.