Ένας σπάνιος μουσικός περίπλους στα ιστορικά λιμάνια της Μεσογείου σε 16 γλώσσες και διαλέκτους

Καλλιτεχνική επιμέλεια | Τατιάνα Λύγαρη

Σάββατο 19 Μαρτίου | 20:30

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Η προπώληση έχει αρχίσει

«Mare Nostrum, στην αγκαλιά σου θάλασσα». Ένας σπάνιος μουσικός περίπλους σε όλα τα ιστορικά λιμάνια της Μεσογείου σε 16 γλώσσες και διαλέκτους (ελληνικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, αραβικά, τουρκικά, παλαιστινιακά, σεφαραδίτικα, εβραϊκά, αλβανικά, κυπριακά, Κάτω Ιταλίας κ.ά.), με αφετηρία το Μέγαρο και την Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Η Τατιάνα Λύγαρη επιμελείται καλλιτεχνικά ένα μουσικό ταξίδι-αφιέρωμα στη Μεσόγειο, τη θάλασσα με τα 23 διαφορετικά πρόσωπα –καθώς βρέχει τις ακτές 23 χωρών–, με την Αθηνά Ρούτση (φωνή, μουσική επιμέλεια) και μια ομάδα εξαίρετων μουσικών να «σαλπάρουν», το Σάββατο 19 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ, για Αλεξάνδρεια και Γιβραλτάρ, Σουέζ και Μασσαλία, Νάπολη, Γένοβα, Βόσπορο, Χάιφα, Πειραιά, ερμηνεύοντας παραδοσιακές μελωδίες μεσογειακών χωρών αλλά και τραγούδια αγαπημένων ελλήνων και ξένων συνθετών. Συνταξιδιώτες μας σε αυτή τη μουσική περιπλάνηση, η Άλκηστις Ραυτοπούλου (πιάνο, μουσική επιμέλεια, ενορχηστρώσεις, διασκευές), ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (κιθάρες), ο Φώτης Μυλωνάς (φλάουτο, κλαρινέτο, μαντολίνο), ο Κυριάκος Ταπάκης (ούτι, λαούτο, λαούδ, μπάσο) και ο Λουκάς Μεταξάς (κρουστά).

Mare Nostrum είναι η Μεσόγειός μας, η θάλασσα που γέννησε αρχαίους πολιτισμούς, έζησε συγκρούσεις, πολέμους αλλά και λαμπρές μέρες πνευματικής και πολιτιστικής δόξας. Με τη στρατηγική της θέση και το ήπιο κλίμα της, έγινε εφαλτήριο για την ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας προς όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Εδώ και αιώνες, το ίδιο ζεστό κύμα, η ίδια θαλασσινή αύρα ενώνει λαούς με διαφορετική γλώσσα, θρησκεία και πολιτισμό, αλλά με το ίδιο έντονο ταμπεραμέντο, την ίδια αγάπη για εξερευνήσεις και ταξίδια στο απέραντο γαλάζιο της.

Αυτή η θάλασσα γέννησε μουσικές και μελωδίες ποτισμένες από την αλμύρα της, μπολιασμένες με την προσμονή του έρωτα και της αντάμωσης, ζωγραφισμένες με τα χρώματα της χαράς και του γλεντιού αλλά και του νόστου, της περιπλάνησης και του αβάσταχτου πόνου της μετανάστευσης και της ξενιτιάς. Μελωδίες απρόσμενα οικείες, που αναγνωρίζουμε και μας συγκινούν, γιατί αγγίζουν στα μύχια της ψυχής μας την κοινή μας καταγωγή –τη Θάλασσά μας, τη Μεσόγειο.

Η μουσική παράσταση «Mare Nostrum, στην αγκαλιά σου θάλασσα» πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του κύκλου Μουσικές του κόσμου.

Συντελεστές

Τατιάνα Λύγαρη | καλλιτεχνική επιμέλεια

Αθηνά Ρούτση  | φωνή, μουσική επιμέλεια

Άλκηστις Ραυτοπούλου | πιάνο, μουσική επιμέλεια, ενορχηστρώσεις, διασκευές 

Αλέξανδρος Καψοκαβάδης | κιθάρες

Φώτης Μυλωνάς | φλάουτο, κλαρινέτο, μαντολίνο

Κυριάκος Ταπάκης | ούτι, λαούτο, λαούδ, μπάσο

Λουκάς Μεταξάς | κρουστά

Σάκης Μπιρμπίλης | φωτισμοί 

Σπύρος Σπύρου | ηχοληψία 

Τιμές εισιτηρίων

8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) 12 € 18 €

Διάρκεια

2 ώρες και 10 λεπτά (με διάλειμμα)

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

Eισιτήρια

210 72 82 333

www.megaron.gr