Οι οραματιστές - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Οι οραματιστές

eik 1-Alexandra Trianti

Αλεξάνδρα Τριάντη
Η έμπνευση

Η Αλεξάνδρα Τριάντη, γόνος της οικογένειας Κοτζιά, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1901. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών κλασικό τραγούδι με τον Κίμωνα Τριανταφύλλου (αδελφό του Αττίκ) και συνέχισε τις σπουδές της στη Βιέννη. Σημαντική ερμηνεύτρια του Lied, εγκαταλείπει την ενεργό δράση στη σκηνή το 1950 και αφιερώνεται στην προαγωγή της μουσικής στην Ελλάδα. Διετέλεσε αντιπρόεδρος (1957 – 1968) και πρόεδρος (1968 – 1977) του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής, στον οποίο και δώρισε όλη της την περιουσία για την ανέγερση του Μεγάρου. Το προσωπικό της αρχείο περιήλθε στη Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη το 1993.

Λάμπρος Ευταξίας
Ο Ευεργέτης

Ο Λάμπρος Ευταξίας υπήρξε πολιτικός, συλλέκτης έργων τέχνης και ευεργέτης με σπουδαία σταδιοδρομία και προσφορά στην ανάπτυξη των τεχνών. Η συνεισφορά του στην ανέγερση του Μεγάρου Μουσικής υπήρξε καθοριστική: μαζί με την Αλεξάνδρα Τριάντη ίδρυσε τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής» του οποίου διετέλεσε πρόεδρος (1954 – 1968). Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής, στη σύσταση του οποίου συνέβαλε σημαντικά. Ως υπουργός Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων, συμβάλει αποφασιστικά στην απόκτηση του οικοπέδου έκτασης 11.946 τ.μ. επί της Βασιλίσσης Σοφίας, δίπλα στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Κατά την πρώτη περίοδο κατασκευής του Μεγάρου υπήρξε ο βασικός χρηματοδότης του έργου προσωπικά καθώς και από μέρος των εσόδων του ιδρύματος Δεκόζη – Βούρου. Σήμερα συνδέουμε το όνομά του με το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών για τη στέγαση του οποίου δώρισε το ιστορικό αρχοντικό Δεκόζη – Βούρου επί της Πλατείας Κλαθμώνος, ένα από τα πρώτα κλασικιστικά σπίτια που χτίστηκαν στην Αθήνα το 18833/34.

Το 1990 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

N1-EFTAXIAS-1955 - jpg
Loula Mafta Kalogera - p28

Λούλα Μαύτα – Καλογερά
Η συμπαραστάτης

«Η δις Λούλα Μαύτα, η διακεκριμένη Ελληνίς καλλιτέχνις του τραγουδιού, επιστρέφουσα από το καλλιτεχνικόν της ταξείδιον εις Βερολίνον, Βιέννην και Κολωνίαν […]. Συνοδευομένη εις το πιάνο από τον κ. Μητρόπουλον, […]»

Σπουδαία υψίφωνος και καθηγήτρια στα Ωδεία Πειραιώς και Αθηνών, η Λούλα Μαύτα υπήρξε επιστήθια φίλη της Αλεξάνδρας Τριάντη, με την οποία, σε ανάμνηση των φοιτητικών τους χρόνων στη Βιέννη και του εκεί Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», οραματίστηκαν τη συγκρότηση και στην Ελλάδα ανάλογου ομώνυμου Συλλόγου. Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του πρώτου Δ.Σ. (1954), θέση την οποία διατήρησε έως το 1976. Από το 1967 έως το 1971 υπήρξε γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Συλλόγου.

Χρήστος Λαμπράκης
Ο Πρωτεργάτης

Ανάμεσα στα πρώτα μέλη του Συλλόγου, ο μόλις 19 ετών Χρήστος Λαμπράκης, ο άνθρωπος που μετέπειτα θα ταυτιστεί με το Μέγαρο Μουσικής, την ίδρυση και την ακμή του, αναλαμβάνει την προεδρία μετά τον θάνατο της Αλεξάνδρας Τριάντη το 1977.

Ο Χρήστος Λαμπράκης γεννήθηκε την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου του 1934 στην Αθήνα. Ήταν γιος του Δημητρίου Λαμπράκη και της Έλζας Τσαουσοπούλου και ήταν ο σημαντικότερος Έλληνας εκδότης της εποχής.
Σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πολιτικές επιστήμες στο London School of Economics. Το 1954, σε ηλικία 20 ετών, ανέλαβε τη διεύθυνση του εβδομαδιαίου περιοδικού «Ταχυδρόμος». Το 1957, μετά τον θάνατο του πατέρα του, ανέλαβε την προεδρία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, που εξέδιδε, μεταξύ άλλων, τις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα». Ο Χρήστος Λαμπράκης ίδρυσε επίσης την ημερήσια αθλητική εφημερίδα «Ομάδα» το 1959 και το περιοδικό «Εποχές» το 1963. Ήταν επίσης ιδρυτής και μέτοχος του τηλεοπτικού σταθμού Mega όπου διετέλεσε και πρόεδρος του ΔΣ του καναλιού. Συνέβαλε έμπρακτα στην αναβίωση του Μικρού Αρχαίου Θεάτρου στην Παλαιά Επίδαυρο.
Δικό του έργο ήταν οι «Υποτροφίες Μαρίας Κάλλας» και το «Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη».
Έγραψε το λιμπρέτο της όπερας του Θάνου Μικρούτσικου «Η επιστροφή της Ελένης».

 

C.Lambrakis (c)Takis Diamantopoulos -1
Image
Κωνσταντίνος Καραμανλής
Ο αποτελεσματικός
Image
Το ζεύγος Γουλανδρή και ο Λάμπρος Ευταξίας στην τελετή του θεμέλιου λίθου.

Οι υποστηρικτές

Κωνσταντίνος Καραμανλής: ως Υπουργός δημοσίων έργων και κατόπιν ως Πρωθυπουργός ενστερνίστηκε το όραμα του Συλλόγου και παραχώρησε το οικόπεδο για την ανέγερση του Μεγάρου.

Βασίλης Γουλανδρής: χρηματοδότησε την έλευση στην Αθήνα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης.

Οι Τερέζα Σπ. Ευκλείδη και Αλέξανδρος Μητσοτάκις μνημονεύονται ως δωρητές σημαντικής ακίνητης περιουσίας.

 

Image
Γιάννης Μάνος 2010 – 2016
Image
Νίκος Θεοχαράκης 2016 – 2019
Image
Νίκος Πιμπλής 2020 –

Οι συνεχιστές
Οι πρόεδροι του Δ.Σ. του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Οι πρόεδροι των δεκαμελών Διοικητικών Συμβουλίων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που ακολούθησαν τον Χρήστο Λαμπράκη συνεχίζουν να υπηρετούν το όραμα των ιδρυτών και όλων όσων στήριξαν και στηρίζουν τους σκοπούς και το έργο του.

Image
Νίκος Τσούχλος 1991 – 2010
Image
Γιώργος Κουρουπός 2012 – 2015

Οι Καλλιτεχνικοί Διευθυντές

Οι Καλλιτεχνικοί Διευθυντές του Μεγάρου συνεχίζουν το όραμα του ιδρυτή Χρήστου Λαμπράκη και σχεδιάζουν τον καλλιτεχνικό του προγραμματισμό προσθέτοντας τη δική τους οπτική, με την κλασική μουσική στο επίκεντρο αλλά αγκαλιάζοντας όλες τις τέχνες και προσφέροντας στο ευρύ κοινό τιην ευκαιρία να μυηθεί σε υπέροχα ακούσματα και θεάματα που ανοίγουν τους ορίζοντες.

Image
Μίλτος Λογιάδης 2016 – 2019
Image
Γιάννης Βακαρέλης 2020 –

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εκδηλώσεις και μάθετε τα νέα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.