Η προπώληση έχει αρχίσει

Για δεύτερη χρονιά, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνει το Φεστιβάλ της Άνοιξης, την εαρινή γιορτή της μουσικής και του χορού που θα διαρκέσει από την 1η έως τις 10 Απριλίου και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι με μεγάλη επιτυχία.

Διεθνούς φήμης σύνολα, βραβευμένοι μουσικοί, διάσημοι χορογράφοι και εκπρόσωποι από το ευρύτερο φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας εμφανίζονται στη σκηνή του Μεγάρου, σε ένα και ιδιαίτερα ενδιαφέρον, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που υπόσχεται στο κοινό ξεχωριστές εμπειρίες πολιτισμού. Φέτος, προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ της Άνοιξης είναι η ορχήστρα Sinfonia Varsovia και ο πιανίστας Rafał Blechacz από την Πολωνία (1/4), το φωνητικό σύνολο Vox Clamantis από την Εσθονία (3/4), η νορβηγίδα βιολονίσταVilde Frang και ο ρώσος πιανίστας Denis Kozhukhin (4/4), το Ensemble Intercontemporain από τη Γαλλία (6/4), ο ρώσος βιρτουόζος του πιάνου Nikolay Lugansky (7/4) και το Μπαλέτο Preljocaj από τη Γαλλία, το οποίο παρουσιάζει στο Μέγαρο μια σύγχρονη εκδοχή της «Λίμνης των Κύκνων» (8 & 10/4).

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Άνοιξης θα προβληθεί επίσης για μία και μοναδική βραδιά το ντοκιμαντέρ «Janine Jansen: Ερωτευμένη με τον Stradivari» (με ελληνικούς υπέρτιτλους) σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με BAFTA Gerald Fox (5/4).

Το πρόγραμμα αναλυτικά

SINFONIA VARSOVIA

RAFAȽ BLECHACZ | πιάνο

ALEKSANDAR MARKOVIĆ | μουσική διεύθυνση

Σάββατο 1 Απριλίου | 20:30 | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

MEΓΑΛΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ

Κάτοχος του Gilmore Artist Award (που συχνά αποκαλείται «βραβείο Νόμπελ του πιάνου»), ο Rafał Blechacz θριάμβευσε στον Διεθνή Διαγωνισμό Chopin της Βαρσοβίας το 2005, κατακτώντας όχι μόνο το πρώτο αλλά και όλα τα επιμέρους βραβεία. Σήμερα έχει στο ενεργητικό του μια λαμπρή καριέρα, με εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου, και τη φήμη του κορυφαίου ερμηνευτή έργων Chopin της γενιάς του. Στην εμφάνισή του στο Μέγαρο, ο πολωνός σολίστ θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο αρ. 2 για πιάνο και ορχήστρα σε φα ελάσσονα, έργο 21 του Frédéric Chopin.                

Ανάλογο μουσικό κύρος έχει και η ορχήστρα Sinfonia Varsovia, έχοντας πραγματοποιήσει χιλιάδες συναυλίες και πάνω από τριακόσιες ηχογραφήσεις για τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες. Ο σέρβος μαέστρος Alexandar Marković, πρώτος προσκεκλημένος αρχιμουσικός του συνόλου, διευθύνει τη συναυλία, η οποία κορυφώνεται με τη σπαρακτική Δεύτερη συμφωνία του πολωνού συνθέτη Krzysztof  Penderecki, καλλιτεχνικού διευθυντή της ορχήστρας επί σειρά ετών. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από την Εισαγωγή από τον «Ελεύθερο σκοπευτή» του Carl Maria von Weber.

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

του Ινστιτούτου Adam Mickiewicz  και της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα

MKIDN_IAM 2023 E
MKIDN_IAM 2023 E

Τιμές εισιτηρίων

70.00 €, 62.00 €, 52.00 €, 42.00 €, 30.00 €, 19.00 €, 13.00 € (εκπτωτικό)

VOX CLAMANTIS

ΑRVO PÄRT: PASSIO

Δευτέρα 3 Απριλίου | 20:30 | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Το βραβευμένο με Grammy (και όχι μόνο) φωνητικό σύνολο Vox Clamantis από την Εσθονία, που ειδικεύεται τόσο στο γρηγοριανό μέλος και την πρώιμη πολυφωνία, όσο και στη σύγχρονη μουσική, ερμηνεύει, υπό τη μουσική διεύθυνση του JaanEik Tulve,

το συγκλονιστικό έργο «Passio» («Πάθος») για σολίστ, μεικτή χορωδία, οργανικό σύνολο και εκκλησιαστικό όργανο του επίσης Εσθονού Arvo Pärt. Η σύνθεση είναι βασισμένη στα Κατά Ιωάννην Πάθη. Η μουσική του Pärt, επιστρέφοντας στις ρίζες της ευρωπαϊκής μουσικής δημιουργίας και αξιοποιώντας την αμεσότητα της ανθρώπινης φωνής, αποτελεί σε κάθε της άκουσμα μια υποβλητική, αν όχι μεταφυσική, μουσική εμπειρία.

Συμμετέχουν οι μονωδοί: Taniel Kirikal-βαθύφωνος (Ιησούς), Valter Soosalu- τενόρος (Πιλάτος), Jaanika Kuusik-υψίφωνος, Susanna Paabumets-άλτο, Anto Õnnis-τενόρος, Tõnis Kaumann-βαθύφωνος (Ευαγγελιστές). Λαμβάνουν επίσης μέρος οι σολίστ: Robert Traksmann (βιολί), Riivo Kallasmaa (όμποε), Peeter Sarapuu (φαγκότο) και Johannes Sarapuu (βιολοντσέλο). Στο εκκλησιαστικό όργανο, η Ene Salumäe.

Tιμές εισιτηρίων

30.00 €, 26.00 €, 22.00 €, 18.00 €, 13.00 €, 9.00 €, 7.00 € (εκπτωτικό)

VILDE FRANG | βιολί

DENIS KOZHUKHIN | πιάνο

Τρίτη 4 Απριλίου | 20:30 | Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

MEΓΑΛΟΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ

Η συνεργασία της Vilde Frang με τον Denis Kozhukhin είναι αναμφισβήτητα μια συνάντηση «κορυφής» δύο μουσικών με σπάνια δεξιοτεχνική και εκφραστική ποιότητα. Η νορβηγίδα βιολονίστα και ο ρώσος πιανίστας βρίσκονται στην ακμή τους, με έντονη σολιστική δραστηριότητα ανά την υφήλιο. Με την ίδια αφοσίωση και επιτυχία υπηρετούν τη μουσική δωματίου, επιλέγοντας εμβληματικά έργα του 19ου και 20ού αιώνα για το πολυαναμενόμενο ρεσιτάλ τους στο Μέγαρο.

Στο πρόγραμμά τους, η Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 1 σε σολ μείζονα, έργο 78 του Johannes Brahms, αποσπάσματα από τα Λυρικά κομμάτια για σόλο πιάνο του Edvard Grieg και η Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 1, Sz. 75 του Béla Bartόk.

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

του νορβηγικού νηογνώμονα DNV

logo norwegian embassy

Ευχαριστούμε τη Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα για τη συνεργασία

Tιμές εισιτηρίων

25.00 €, 16.00 €, 10.00 € (εκπτωτικό)

JANINE JANSEN: ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟΝ STRADIVARI

Τετάρτη 5 Απριλίου | 20:30 | Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Με ελληνικούς υπέρτιτλους

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προβάλλει για μία και μοναδική βραδιά το ντοκιμαντέρ «Janine Jansen: Ερωτευμένη με τον Stradivari» σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με BAFTA Gerald Fox (με ελληνικούς υπέρτιτλους), παραγωγής Αsterisk Films, Foxy Films και Sky Arts.

Η διάσημη ολλανδή βιολονίστα Janine Jansen έθεσε πρόσφατα μια ανεπανάληπτη πρόκληση στον εαυτό της: να ηχογραφήσει ένα άλμπουμ με δώδεκα από τα καλύτερα βιολιά του θρυλικού κατασκευαστή Antonio Stradivari, με τον σπουδαίο αρχιμουσικό Sir Antonio Pappano να τη συνοδεύει στο πιάνο. Μάλιστα, τον προηγούμενο Νοέμβριο, το ελληνικό κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει ζωντανά στο Μέγαρο τον κορυφαίο μαέστρο και την σταρ του βιολιού στην κοινή τους εμφάνιση με την Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης.

Έχοντας ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή της για να δοκιμάσει το κάθε βιολί και να εξοικειωθεί με τις ιδιαιτερότητές του, η Jansen επέλεξε έργα που ταιριάζουν στο ιδιαίτερο ηχόχρωμά τους και τα ερμήνευσε με το αντίστοιχο όργανο. Στην ταινία-ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο Μέγαρο οι θεατές θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να μάθουν για τα ιστορικά βιολιά Στραντιβάριους, ορισμένα από τα οποία ανήκαν σε μεγάλους βιρτουόζους του 20ού αιώνα, όπως ο Fritz Kreisler, ο Nathan Milstein, η Ida Haendel κ.ά. Παράλληλα θα γνωρίσουν καλύτερα δύο από τους πιο γοητευτικούς μουσικούς της εποχής μας, οι οποίοι ξεδιπλώνουν με όλη την ενέργεια, τη λάμψη και την ευαισθησία που τους διακρίνει, διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητάς τους σε ένα ντοκιμαντέρ γεμάτο ένταση, πάθος, αγωνία αλλά και χιούμορ.

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ | Justine Waddell

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΟΙ | Gerald Fox, Anna Saldadze

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ | Jack Oliver

ΜΟΝΤΑΖ | Una Burnand

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ | Douglas Hartington

ΔΙΑΝΟΜΗ | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Asterisk Films

Τιμές εισιτηρίων

12.00 €, 7.00 € (εκπτωτικό)

ENSEMBLE INTERCONTEMPORAIN

Πέμπτη 6 Απριλίου | 20:30 | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Το Ensemble Intercontemporain ιδρύθηκε το 1976 στο Παρίσι από τον πρωτοπόρο γάλλο συνθέτη Pierre Boulez, με στόχο την προώθηση της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Από την ίδρυσή του έως σήμερα, χάρη στις εξαιρετικές ικανότητες των μουσικών του, την πολυεπίπεδη δράση και το καινοτόμο πνεύμα του, το σύνολο  εμπνέει τους μεγαλύτερους συνθέτες της εποχής μας, έχοντας πλέον στο ρεπερτόριό του περισσότερα από τρεις χιλιάδες έργα. Στις τέσσερις συνθέσεις που ερμηνεύει στο Μέγαρο, υπό τη διεύθυνση του Dylan Corlay, οι ακροατές θα έρθουν σε επαφή με πρωτόγνωρες μουσικές «χορογραφίες» του 20ού αιώνα. Ευαίσθητοι συνθέτες αφουγκράζονται τα δεδομένα του περίπλοκου κόσμου μας αλλά και τα σύγχρονα επιτεύγματα των επιστημών, όπως της φυσικής, της αρχιτεκτονικής ή της νευροβιολογίας, δημιουργώντας μια νέα μουσική «γεωμετρία» που δοκιμάζει το πνεύμα και τις αισθήσεις μας φλερτάροντας με τα όριά τους.

Θα ακουστούν τα έργα: «A Ηug to Die» της Σοφίας Αβραμίδου, «Entrelacs» («Συνάψεις») για έξι όργανα του Yan Maresz, «Jalons» («Ορόσημα») για δεκαπέντε εκτελεστές του Ιάννη Ξενάκη και Κοντσέρτο δωματίου για δεκατρείς εκτελεστές του György Ligeti.

Tιμές εισιτηρίων

30.00 €, 26.00 €, 22.00 €, 18.00 €, 13.00 €, 9.00 €, 7.00 € (εκπτωτικό)

Ο NIKOLAY LUGANSKY ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ RACHMANINOV

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΑ / ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ IN RESIDENCE ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ

Παρασκευή 7 Απριλίου | 20:30 | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

150 χρόνια από τη γέννηση του Sergei Rachmaninov

Η απαράμιλλη δεξιοτεχνία και η εκλεπτυσμένη εκφραστικότητα του Nikolay Lugansky τον καθιστούν έναν από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους των ημερών μας και ιδανικό ερμηνευτή του Τρίτου κοντσέρτου του Rachmaninov, που θεωρείται το «Έβερεστ» των πιανιστικών κοντσέρτων. Ο μαέστρος Βασίλης Χριστόπουλος, που τα τελευταία χρόνια συνδέεται σταθερά με oρισμένες από τις πιο επιτυχημένες εμφανίσεις της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, διευθύνει το συμφωνικό αριστούργημα «Ματθίας ο ζωγράφος» του Paul Hindemith, εμπνευσμένο από τον αναγεννησιακό ζωγράφο Matthias Grünewald, αλλά και τη βαθιά πνευματική Ιουλιανή σουίτα (α΄ πανελλήνια εκτέλεση) του Φίλιππου Τσαλαχούρη, που αποτίνει φόρο τιμής στη μνήμη της διακεκριμένης βυζαντινολόγου Ιουλιανής Χρυσοστομίδου. 

Tιμές εισιτηρίων

60.00 €, 45.00 €, 35.00 €, 25.00 €, 20.00 € (εκπτωτικό)

19:30 | Εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων

BALLET PRELJOCAJ ‒ «Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ»

Σάββατο 8 και Δευτέρα 10 Απριλίου | 20:00 | Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

ΧΟΡΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

Mετά την «Χιονάτη» και το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», o Angelin Preljocaj επιστρέφει στη σκηνή με τη μοντέρνα εκδοχή του μπαλέτου «Η Λίμνη των Κύκνων» σε μουσική του Pyotr Ilyich Tchaikovsky. Συνδυάζοντας, κατά την προσφιλή του συνήθεια, το κλασικό με το σύγχρονο, αλλά χωρίς να προδίδει την αυθεντική  εκδοχή, ο Preljocaj μεταφέρει την ιστορία της Πριγκίπισσας στη σημερινή κοινωνία και στο επίκεντρο των θεμάτων που την ταλανίζουν. Ο αδίστακτος Ρόθμπαρτ έχει μοχθηρά σχέδια, η νεαρή Οντέτ θα θελήσει να τον εμποδίσει και εκείνος θα τη μεταμορφώσει σε κύκνο, ενώ ο Ζήγκφρηντ θα συγκρουστεί με τον πατέρα του, όταν ο τελευταίος θα προσπαθήσει να συνεργαστεί με τον Ρόθμπαρτ.

XΟΡΟΓΡΑΦΙΑ | Angelin Preljocaj

MΟΥΣΙΚΗ | Pyotr Ilyich Tchaikovsky, 79D Music Studio

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΝΤΕΟ | Boris Labbé

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ | Igor Chapurin

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ | Éric Soyer

ΒΟΗΘΟΣ & ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΛ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ | Youri Aharon Van den Bosch

ΒΟΗΘΟΣ ΠΡΟΒΑΣ | Cécile Médour

ΧΟΡΟΛΟΓΟΣ | Dany Lévêque

ΠΑΡΑΓΩΓΗ | Ballet Preljocaj

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ | Chaillot – Théâtre National de la Danse, Biennale de la Danse de Lyon 2021/Maison de la Danse, La Comédie de Clermont-Ferrand, Festspielhaus St. Pölten (Austria), Les Théâtres-Grand Théâtre de Provence, Théâtres de Compiègne, Working Residence Grand Théâtre de Provence

Tιμές εισιτηρίων

45.00 €, 38.00 €, 32.00 €, 26.00 €, 18.00 €, 12.00 €, 9.00 € (εκπτωτικό)