Ηχητική εγκατάσταση | The Predatory Chord | Βen Frost

Πρώτη παρουσίαση

Κυριακή 28 Μαΐου | 19:00-00:00 | Αίθουσα Α. Τριάντη

Συναυλία λήξης | Marcus Gilmore | Dina Elwedidi | Aurelio Martínez

Ειδικός προσκεκλημένος | Gilberto Gil

Κυριακή 28 Μαΐου | 21:00 | Κήπος

Στο πλαίσιο του Rolex Arts Festival σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Rolex Arts Festival Logo

Η προπώληση έχει αρχίσει

Για πρώτη φορά το Μέγαρο υποδέχεται στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη και στον Κήπο το Rolex Arts Festival (Φεστιβάλ Τεχνών Rolex), το οποίο διοργανώνεται από τις 26 έως τις 28 Μαΐου στην Αθήνα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την έναρξη του Προγράμματος Καλλιτεχνικής Καθοδήγησης της Rolex.

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα πραγματοποιηθούν οι δύο μεγάλες καταληκτικές εκδηλώσεις της τελευταίας ημέρας του Φεστιβάλ (28/5): η ηχητική εγκατάστασηThe Predatory Chord του Ben Frost, που κάνει πρεμιέρα στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, και η συναυλία λήξης με μουσικές του κόσμου στον Κήπο, στην οποία συμμετέχουν οMarcus Gilmore από τις ΗΠΑ, η Dina Elwedidi από την Αίγυπτοκαι οAurelio Martínez από την Ονδούρα. Ειδικός προσκεκλημένος,ο σπουδαίος βραζιλιάνος τραγουδιστής και τραγουδοποιόςGilberto Gil. Εντυπωσιακό αναμένεται το φινάλε της συναυλίας, με ένα πολύ ιδιαίτερο jamming session στο οποίο θα συμμετάσχουν όλες της μπάντες της βραδιάς!   

Κυριακή 28 Μαΐου | 19:0000:00  | Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

ΗΧΗΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ | Πρώτη παρουσίαση

The Predatory Chord | Ben Frost

Είσοδος ελεύθερη

Την Κυριακή 28 Μαΐου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη δουλειά του Ben Frost (Rolex Music Fellow), ενός ιδιαίτερου περφόρμερ και συνθέτη με διεθνή πορεία, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει γράψει μουσική για γνωστές τηλεοπτικές σειρές. Ο  αναγνωρισμένος αυστραλός καλλιτέχνης έρχεται στην Αθήνα με τη νέα του ηχητική εγκατάσταση The Predatory Chord (Η αρπακτική συγχορδία), που δημιουργήθηκε ειδικά για το Μέγαρο και κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα.

Σε αυτό το έργο του, ο Frost προτείνει στους επισκέπτες να ανέβουν στη σκηνή και να κινηθούν ελεύθερα στον χώρο χωρίς περιορισμούς εισόδου και εξόδου. Τους προσκαλεί να βυθιστούν μέσα σε ένα ονειρικό ακουστικό περιβάλλον, σε ένα ηχοτοπίο που αναδιαμορφώνεται διαρκώς από τριάντα ηχεία, τα οποία αιωρούνται από διαφορετικά ύψη στην οροφή της αίθουσας. Το μεταβαλλόμενο ηχητικό πεδίο συνδυάζεται με εικόνες και φωτιστικά εφέ που σχετίζονται οργανικά μαζί του και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του. Ο σχεδιασμός φωτισμών είναι του Γιώργου Τέλλου.

Κυριακή 28 Μαΐου | 21:00-22:30 | Κήπος

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΛΗΞΗΣ

Το Rolex Arts Festival ολοκληρώνεται με μια μεγάλη μουσική γιορτή στον Κήπο του Μεγάρου, την Κυριακή 28 Μαΐου στις 9:00 το βράδυ, στην οποία συμμετέχουν ο Marcus Gilmore από τις ΗΠΑ, η Dina Elwedidi από την Αίγυπτο και ο Aurelio Martínez από την Ονδούρα, όλοι νεαροί καλλιτέχνες του Προγράμματος Καλλιτεχνικής Καθοδήγησης της Rolex. Μαζί τους εμφανίζεται, ως ειδικός προσκεκλημένος, ο μυθικός βραζιλιάνος τραγουδιστής και τραγουδοποιός Gilberto Gil (φωνητικά, κιθάρα).

Toν Marcus Gilmore (ντραμς, κρουστά, σένσορες) πλαισιώνουν οι μουσικοί: Brittany Laurelle (φωνή), David Virelles (πιάνο, συνθεσάιζερ) και ο Πέτρος Κλαμπάνης (κοντραμπάσο).

Η μπάντα της Dina Elwedidi (φωνή, ακουστική κιθάρα, αιγυπτιακό duoff) αποτελείται από τους: Reda Moustafa (σαξόφωνο), Thabet Sherif (ηλεκτρική κιθάρα), André Segone (μπάσο) και Abdelazim Barhouma (κρουστά).

Ο Αurelio Martínez (κιθάρα, κόνγκας) θα μοιραστεί τη σκηνή του Κήπου με τον Ivan Enrique Mendez Valladares (ηλεκτρική κιθάρα), τον Marcos René Torres (παραδοσιακό τύμπανο γκαριφούνα) και τον Emilio Moisés Álvarez Quioto (μπάσο).

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες

Marcus Gilmore

Ο τζαζ πιανίστας και συνθέτης Vijay Iyer έχει χαρακτηρίσει τον Νεοϋορκέζο Marcus Gilmore ως έναν «αναπάντεχα πρωτοπόρο ντράμερ». Ο Gilmore έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς, έχει συμμετάσχει σε 24 άλμπουμ, έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και είναι αποδέκτης σημαντικών υποτροφιών. Μαζί με τον παππού του, τον θρυλικό Roy Haynes, αυτοσχεδίασε στα ντραμς για τη μουσική επένδυση της ταινίας Soul της Pixar (2020). Το 2020, παρουσίασε την πρώτη του ορχηστρική σύνθεση σε συνεργασία με μέλη της Φιλαρμονικής του Κέιπ Τάουν μέσω του Προγράμματος Καλλιτεχνικής Καθοδήγησης της Rolex. Δύο χρόνια αργότερα, το Marcus Gilmore Trio έκανε το ντεμπούτο του στο φημισμένο τζαζ κλαμπ «Village Vanguard» της Νέας Υόρκης. Ο Marcus Gilmore ήταν προστατευόμενος του Προγράμματος Καλλιτεχνικής Καθοδήγησης την περίοδο 2018-2019, με μέντορα τον Zakir Hussain.

Dina Elwedidi

Το 2008, η αιγύπτια τραγουδίστρια και συνθέτης Dina Elwedidi συμμετείχε στη θεατρική ομάδα Elwarsha Theater Troupe, μια σημαντική εμπειρία στην καριέρα της που τη βοήθησε να αποκτήσει ένα εξαιρετικά ευρύ ρεπερτόριο παραδοσιακών τραγουδιών. Στη συνέχεια, δημιούργησε το δικό της συγκρότημα, το οποίο συνδυάζει τη world music με τη μουσική παράδοση του τόπου της. Το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο Turning Back κυκλοφόρησε το 2014. Τέσσερα χρόνια μετά, η Elwedidi ηχογράφησε το δεύτερο cd της που τιτλοφορείται Slumber, ενώ το 2012 εκπροσώπησε την Αίγυπτο στη μουσική και περιβαλλοντική πρωτοβουλία «The Nile Project». Η νεαρή μουσικός έχει δώσει συναυλίες σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, με τον Gilberto Gil στο Φεστιβάλ Back2Black του Λονδίνου (2012) και στο Φεστιβάλ Τζαζ του Καΐρου (2013). Ήταν προστατευομένη του Προγράμματος Καλλιτεχνικής Καθοδήγησης της Rolex την περίοδο 2012-2013, με μέντορα τον Gilberto Gil.

Aurelio Martínez

Οτραγουδιστής και τραγουδοποιός Aurelio Martínez κατάγεται από την Ονδούρα. Παίζει επίσης κιθάρα και κρουστά. Μέσα από τη δουλειά του, αναδεικνύει την παραδοσιακή κουλτούρα της φυλής Γκαριφούνα, που συνδυάζει στοιχεία των πολιτισμών της Αφρικής, της Καραϊβικής και της Ινδίας. Έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση ως ντράμερ σε ηλικία έξι ετών και στα εφηβικά του χρόνια δημιούργησε το συγκρότημα Lita Ariran. Το 2004, το ραδιοφωνικό πρόγραμμα Afropop Worldwide τού απένειμε τον τίτλο του «Νεοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη της χρονιάς» για το πρώτο του σόλο άλμπουμ Garifuna Soul. Το 2011, συνεργάστηκε με τον Youssou N’Dour για τη βραβευμένη του ηχογράφηση Laru Beya. Το 2004, το cd Lándini κέρδισε τον τίτλο του «Άλμπουμ της χρονιάς» από το περιοδικό fRoots. Το τελευταίο άλμπουμ του Martínez τιτλοφορείται Darandi (2017) και περιλαμβάνει αγαπημένα του τραγούδια από την αρχή της καριέρας του. Ήταν προστατευόμενος του Προγράμματος Καλλιτεχνικής Καθοδήγησης της Rolex την περίοδο 2008-2009, με μέντορα τον Youssou N’Dour.

Τιμή εισιτηρίου για τη συναυλία λήξης

15 € (γενική είσοδος)

Rolex Arts Festival: γιορτάζοντας 20 χρόνια mentoring

Το Rolex Arts Festival (Φεστιβάλ Τεχνών Rolex) πραγματοποιείται από τις 26 έως τις 28 Μαΐου 2023 σε εμβληματικά τοπόσημα της Αθήνας, με αφορμή την 20ή επέτειο του Προγράμματος Rolex για την καλλιτεχνική καθοδήγηση.

Το πρόγραμμα αυτό δίνει τη μοναδική ευκαιρία σε νέους και πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάτρου, της μουσικής, του χορού, του κινηματογράφου, της αρχιτεκτονικής, των εικαστικών και της λογοτεχνίας να έρθουν σε δημιουργική αλληλεπίδραση με αναγνωρισμένους στον τομέα τους διεθνείς καλλιτέχνες.

Για πρώτη φορά η Rolex επιλέγει την Αθήνα για να αναδείξει, σε μια τριήμερη γιορτή, τα επιτεύγματα και οι δημιουργικές σχέσεις ανάμεσα σε προστατευόμενους και μέντορες του Προγράμματος –που ξεπερνούν τους 60–, μέσα από παραστάσεις, εκθέσεις, αναγνώσεις, προβολές, εγκαταστάσεις και συζητήσεις.

Πρωτοβουλία Rolex «Aέναες τέχνες» (Rolex Perpetual Arts Initiative)

Για περισσότερο από μισό αιώνα, η Rolex συνεργάζεται με μερικούς/μερικές από τους/τις πλέον χαρισματικούς/χαρισματικές καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες στον κόσμο καθώς και με κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς, με στόχο να αναδείξει την αριστεία και να συμβάλει στη διαιώνιση της καλλιτεχνικής κληρονομιάς, χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.