Διάλεξη: «Νικόλαος Δούμπας» - Megaron Athens Concert Hall

Megaron Athens Concert Hall > Events > Διάλεξη: «Νικόλαος Δούμπας»

Διάλεξη: «Νικόλαος Δούμπας»

MMA exterior

Overview

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΕΝΝΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Διάλεξη του Διευθυντή της Μουζίκφεραϊν της Βιέννης και Γενικού Γραμματέα του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής της Βιέννης, Thomas von Angyan για τον έλληνα μαικήνα των τεχνών.
Παράλληλη έκθεση για το έργο και την προσφορά του Νικόλαου Δούμπα στη μουσική Βιέννη του 19ου αιώνα, με υλικό από τα Αρχεία της Μουζίκφεραϊν της Βιέννης.

Με καταγωγή από τη Βλάστη της Δυτικής Μακεδονίας, ο Νικόλαος Δούμπας (Nikolaus Dumba) -έμπορος στο επάγγελμα- υπήρξε μεγάλος μαικήνας των τεχνών και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της μουσικής και της ζωγραφικής στη Βιέννη του 19ου αιώνα.
Φίλος του Γιόχαν Στράους και του Μπραμς, ανέδειξε και διαφύλαξε κυρίως το έργο του Σούμπερτ, χειρόγραφα του οποίου δώρισε στη Βιβλιοθήκη της Βιέννης όπου και φυλάσσονται. Καθώς ήταν λάτρης και της ζωγραφικής, στήριξε καλλιτέχνες όπως ο Χανς Μάκαρτ και ο Γκούσταβ Κλιμτ.
Mερίμνησε να ανεγερθούν πολλά δημόσια κτίρια στη Βιέννη όπως η περίφημη Μουζίκφεραϊν και το Κοινοβούλιο.
Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Ανδρικής Χορωδίας Βιέννης (Wiener Männergesang-Verein). Όταν εγκαινιάστηκε η Αίθουσα Μουζίκφεραϊν (1870) ο Νικόλαος Δούμπας ήταν αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής της Βιέννης (Gesellschaft der Musikfreunde). Ο ίδιος μάλιστα ανήγγειλε επίσημα στον αυτοκράτορα την ολοκλήρωση του κτιρίου και του παρέδωσε προς υπογραφή το σχετικό έγγραφο.
Ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της Βιέννης και το όνομά του γράφτηκε στο Χρυσό Βιβλίο της πόλης. Μετά το θάνατό του η πόλη έστησε τον ανδριάντα του στο  τιμητικό τμήμα του κοιμητηρίου δίπλα στους ανδριάντες του Μπετόβεν, του Μότσαρτ, του Στράους και του Μπραμς, ενώ ο δρόμος έξω από τη Μουζίκφεραϊν πήρε το όνομά του.
Υπήρξε ευεργέτης και της Ελλάδας, μέσω της υποστήριξης της ελληνικής κοινότητας της Βιέννης αλλά και μέσω της γενικότερης επιρροής του  – ως διακεκριμένου μέλους της αυστριακής Βουλής. Με δωρεά της οικογένειας Δούμπα έχει ζωγραφιστεί η ζωφόρος του κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (τα ονόματα Στέργιος και Νικόλαος Δούμπας αναγράφονται στην πλάκα των ευεργετών στην είσοδο του κτιρίου).


Χορηγός
ALPHA BANK

See also

kalyvas-

Lecture

Groundbreaking: Innovation in science, art and business

The second in a series of events where Stathis Kalyvas explores the individual “chemistry”...

Organizer: Megaron Athens Concert Hall

Friday 31.05.2024, 19:00

SIGN UP TO OUR NEWSLETTER

Be the first to know about our events, performances and our latest news.