Στην τέταρτη εκδήλωση της σειράς, «Συγγραφείς, βιβλία, ιδέες» ο Βούλγαρος συγγραφέας και ποιητής Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Κυριακή Μπεϊόγλου για το πλέον πρόσφατο μυθιστόρημά του Ο κηπουρός και ο θάνατος (Градинарят и смъртта 2024, στα ελληνικά: Ίκαρος 2025, μτφρ: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου).

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ένας άντρας κάθεται δίπλα στο κρεβάτι του άρρωστου πατέρα του καταγράφοντας πότε αμείλικτα και πότε τρυφερά τη ζωή του. Μέχρι την αυγή εκείνου του τελευταίου πρωινού που περνάνε μαζί. Ενός πατέρα που γεννήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Βουλγαρία. Ενός αθεράπευτου καπνιστή και επαναστάτη. Ενός άντρα που ήξερε πώς να αποτυγχάνει με ηρωικό αυτοσαρκασμό. Ο κήπος που δημιούργησε στην άγονη αυλή του χωριού που πρώτα τον έσωσε και μετά τον σκότωσε σήμερα παραμένει η ζωντανή κληρονομιά του: παιώνιες και πατάτες, τριαντάφυλλα και κερασιές – πάνω απ’ όλα, ατελείωτες ιστορίες. Χωρίς αυτόν ωστόσο το παρελθόν του γιου του αρχίζει να ραγίζει σιωπηλά. Γιατί το τέλος των πατέρων μας είναι και τέλος ενός κόσμου.

Τέσσερα χρόνια μετά το Χρονοκαταφύγιο (Διεθνές Βραβείο Μπούκερ 2023), ο Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ παρουσιάζει μια σπαρακτική προσωπική ιστορία· έναν ύμνο στον πιο στενό οικογενειακό δεσμό, με τη μελαγχολική ματιά ενός ποιητή και τη γλώσσα ενός σπουδαίου συγγραφέα.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΧΑΡΤΗΣ» 2025
PREMIO DE LA CRITICA 2025 – ΕΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

O Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ (Георги Господинов) γεννήθηκε το 1968 στη Βουλγαρία. Είναι συγγραφέας και ποιητής. Το πρώτο του βιβλίο, Φυσικό μυθιστόρημα (1999, στα ελληνικά: Ίκαρος, 2020), έγινε διεθνές μπεστσέλερ, μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες και χαρακτηρίστηκε από το New Yorker «αναρχικό-πειραματικό ντεμπούτο». Το δεύτερο μυθιστόρημά του, Περί φυσικής της μελαγχολίας (2012, στα ελληνικά: Ίκαρος, 2018), διακρίθηκε διεθνώς. Κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος στη Βουλγαρία (2013), το ελβετικό βραβείο Jan Michalski Preis (2016) και το πολωνικό βραβείο Angelus (2019) και μεταφράστηκε σε περισσότερες από 15 γλώσσες. Το τρίτο του μυθιστόρημα, Χρονοκαταφύγιο (2020, στα ελληνικά: Ίκαρος, 2021), τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος στη Βουλγαρία (2021), το βραβείο Strega Europeo (2021) και το διεθνές βραβείο Booker (2023), ενώ μεταφράστηκε σε περισσότερες από 35 χώρες. Το πιο πρόσφατο έργο του, Ο κηπουρός και ο θάνατος, βραβεύτηκε ως το Καλύτερο Βιβλίο Ξένης Λογοτεχνίας από την Ισπανική Ένωση Κριτικών Λογοτεχνίας και έχει ήδη γίνει πανευρωπαϊκό  μπεστσέλερ.

Η Κυριακή Μπεϊόγλου είναι δημοσιογράφος, podcaster, συγγραφέας, και ιδρυτικό μέλος του Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων. Έχει γράψει αμέτρητα κριτικά κείμενα, και τα βιβλία Η προίκα της Ευανθίας (Μετρονόμος), Λίγο ακόμα μαζί (Eύμαρος) και Η ιστορία μιας στιγμής (Εύμαρος).

Μετα το τέλος της εκδήλωσης, ο συγγραφέας θα υπογράφει τα βιβλία του στο MSHOP

Η συζήτηση είναι στα βουλγαρικά με διερμηνεία στα ελληνικά

Σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ)

logo

Ο κύκλος ομιλιών υποστηρίζεται από το Bodossaki Lectures on Demand-BLOD, την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη διαλέξεων (www.blod.gr) του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

logo