100 χρόνια Γιώργος Χατζηνίκος - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών > Εκδηλώσεις > 100 χρόνια Γιώργος Χατζηνίκος

100 χρόνια Γιώργος Χατζηνίκος

George-Hadjinikos

Συνοπτικά

Στον μεγάλο καλλιτέχνη και δάσκαλο Γιώργο Χατζηνίκο είναι αφιερωμένη η  έκθεση με τίτλο «100 χρόνια Γιώργος Χατζηνίκος» που εγκαινιάζεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Παρασκευή 1 Μαρτίου, στις 18:00. Στο πλαίσιο των εγκαινίων, σε μια σύντομη παρουσίαση, θα μιλήσουν η Βάλια Βράκα, υπεύθυνη του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Βιβλιοθήκης, όπου φυλάσσεται το αρχείο του Χατζηνίκου, και δυο από τους μαθητές του, ο πιανίστας και μουσικολόγος Χρήστος Μαρίνος και ο πιανίστας και ταμίας του Ιδρύματος Γεωργίου Αγγελίνη – Πίας Χατζηνίκου Νίκος Αδρασκέλας. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ξενάγηση από την επιμελήτρια της έκθεσης Αντιγόνη Καψάλη.

 

Η έκθεση εντάσσεται στον εορτασμό της 100ής επετείου από τη γέννηση του Γιώργου Χατζηνίκου, στον Βόλο στις 3 Μαΐου του 1923. Παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2023 στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Γεωργίου Αγγελίνη – Πίας Χατζηνίκου, στο πλαίσιο του 39ου Φεστιβάλ Χόρτου Πηλίου, και μεταφέρεται αυτούσια για την παρούσα παρουσίαση στην Αθήνα.

 

Πρόκειται για μια οπτική και ακουστική αφήγηση της ζωής του διαπρεπή στην Ελλάδα και το εξωτερικό Έλληνα σολίστ, διευθυντή ορχήστρας και μουσικοπαιδαγωγού. Η έκθεση φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα προσωπικό βίωμα για τον κάθε έναν που θα βρεθεί να στέκεται εμπρός της. Τα εκθέματα επιλέχθηκαν μέσα από ένα «θησαυροφυλάκιο» που φυλάσσεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»  και ξεχειλίζει από αποτυπώσεις προσωπικών, οικογενειακών και επαγγελματικών στιγμών. Στόχος της έκθεσης είναι να αναβιώσει τη ζωή και το πνεύμα ενός σπουδαίου ανθρώπου μέσα από μια σειρά μικρών «μνημείων», δίνοντας βάση στις περιγραφές και τις αφηγήσεις εκείνων που βρέθηκαν στο πλάι του τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Ο σχεδιασμός της έκθεσης, υιοθετεί την όψη του μονοπατιού, σαν εκείνα τα μυστήρια που ξεπροβάλλουν άξαφνα και σε προκαλούν να τα εξερευνήσεις. Η τριασδιάστατη διαδραστική ιστοριογραμμή ιχνηλατεί τους σημαντικότερους σταθμούς του Γιώργου Χατζηνίκου στο ταξίδι του στη μουσική, ως μαέστρος, πιανίστας και παιδαγωγός. Επιτρέπει στους θεατές να ορίσουν εκείνοι το πόσο θα αφεθούν στο ταξίδι της ανακάλυψης του μουσικού. Ολόκληρη η έκθεση επεκτείνεται σε προθήκες γεμάτες με αναμνήσεις υλικές και άυλες. Φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων, προσωπικά του αντικείμενα, βραβεία, παρτιτούρες και επιστολές γεμίζουν τις σελίδες ενός ανύπαρκτου ημερολογίου, συνθέτοντας ό,τι δεν είναι γνωστό για εκείνον, και έτσι ήσυχα, σχεδόν αθόρυβα αφηγούνται την τεράστια κληρονομιά που άφησε πίσω του. Για κάθε σχεδόν έκθεμα που βρίσκεται σε φυσική μορφή, δίπλα του, ένα QR code μεταφέρει τον επισκέπτη σε οπτικοακουστικές αφηγήσεις του Γιώργου Χατζηνίκου, σε μουσικά ακούσματα και σε ψηφιακά άλμπουμ που ντύνουν με ήχους και εικόνες την πολυδιάστατη ζωή του.

Διάρκεια έκθεσης:

1 Μαρτίου – 19 Ιουλίου 2024

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή / 10:00-16:45

Τετάρτη / 10:00-19:00

Κυριακές 3 Μαρτίου, 7 Απριλίου,19 Μαΐου και 2 Ιουνίου / 11:00-15:00

Ξεναγήσεις στην Έκθεση θα γίνουν από την επιμελήτρια τις:

Τετάρτες 20 Μαρτίου και 24 Απριλίου, στις 18:00, και τις

Κυριακές 7 Απριλίου, 19 Μαΐου και 2 Ιουνίου, στις 12:00

Ιδρυμα Αγγελίνης Χατζηνίκου

 

Δείτε επίσης

ionia_foreas_politismou_16063_0188d - site

Μουσική

Γιορτή της μουσικής και του χορού στη Λίμνη
Σύνολο «ΙΩΝΙΑ» – Θοδωρής Κοτονιάς

Σε αυτή τη μεγάλη γιορτή μουσικής και χορού, που είναι αφιερωμένη στην παράδοση, η...

Διοργανωτής: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σάββατο 20.07.2024, 21:30
dimitra_galani_pavlina_voulgaraki_16_c_gella valavani_(1 of 1) - site

Μουσική

Δήμητρα Γαλάνη στην Αγία Άννα
Μαζί της, η Παυλίνα Βουλγαράκη

Μια συναυλία με τη σφραγίδα της Δήμητρας Γαλάνη που συνοψίζει τη μακρόχρονη καλλιτεχνική διαδρομή...

Διοργανωτής: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τετάρτη 24.07.2024, 21:45

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εκδηλώσεις και μάθετε τα νέα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.