Βυζαντινομουσικολογική Ημερίδα: Το Παναρμόνιο του Κ. Α. Ψάχου - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών > Εκδηλώσεις > Βυζαντινομουσικολογική Ημερίδα:
Το Παναρμόνιο του Κ. Α. Ψάχου

Βυζαντινομουσικολογική Ημερίδα:
Το Παναρμόνιο του Κ. Α. Ψάχου

MMA exterior

Συνοπτικά

Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΩΝΗ

Συμπαραγωγή:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

Η βυζαντινομουσικολογική ημερίδα «Το Παναρμόνιο του Κ. Α. Ψάχου» οργανώνεται από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ με την ευκαιρία της επετείου των 20 ετών από την ίδρυση του Τμήματος.

Ο Ψάχος, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα κατά το τέλος του 19ου αι. και πρωτοστάτησε στην προώθηση της μελέτης και διδασκαλίας της Βυζαντινής Μουσικής. Μεταξύ άλλων, επινόησε την κατασκευή ενός εκκλησιαστικού οργάνου κατάλληλου για την εκτέλεση βυζαντινής μουσικής. Το «Παναρμόνιο», όπως ονομάστηκε, κατασκευάστηκε στο Έττινγκεν της Γερμανίας, και μάλιστα χρησιμοποιήθηκε εκεί σε συναυλίες και παρουσιάσεις του έργου του Ψάχου.
Αν και μέχρι πρόσφατα θεωρείτο χαμένο, το Παναρμόνιο έχει σήμερα εντοπιστεί στη Γερμανία, σε άριστη κατάσταση και πλήρη λειτουργικότητα. Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια απόκτησής του, και ένας από τους στόχους της σημερινής ημερίδας είναι η υποστήριξη αυτής της σημαντικής προσπάθειας.

Διακεκριμένοι μουσικολόγοι θα παρουσιάσουν την ιστορία των «πνευματικών» (δηλαδή αεροφώνων) οργάνων  γενικότερα, και ειδικότερα, την ιστορία του Παναρμονίου του Κ. Α. Ψάχου.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με συναυλία βυζαντινής μουσικής από τον χορό ψαλτών «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» και τη χορωδία του Πατριαρχείου Ρουμανίας «Θρόνος». 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της συναυλίας

Δείτε επίσης

θέατρο Επιδαύρου

Διάλεξη

Η γεωμετρική ανάπτυξη των Αρχαίων Θεάτρων του Διονύσου και της Επιδαύρου

Η γεωμετρική ανάπτυξη των Αρχαίων Θεάτρων του Διονύσου Ελευθερέως στην Αθήνα και του Ασκληπιείου...

Διοργανωτής: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Πέμπτη 21.03.2024, 19:00

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εκδηλώσεις και μάθετε τα νέα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.