Διάλεξη του αρχιτέκτονα Νίκου Κτενά - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών > Εκδηλώσεις > Διάλεξη του αρχιτέκτονα Νίκου Κτενά

Διάλεξη του αρχιτέκτονα Νίκου Κτενά

MMA exterior

Συνοπτικά


MEGARON PLUS

Συνεργασία
Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών & ΑΓΕΤ Ηρακλής, Lafarge

Στο πλαίσιο της Έκθεσης “GREAT 2013 – Τα Πρώτα τους Κτίρια” θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις των αρχιτεκτόνων και μελών της κριτικής επιτροπής Μanuel Aires Mateus, José Selgas και Νίκου Κτενά.

Ομιλητής:
Νίκος Κτενάς, αρχιτέκτονας

Την εκδήλωση προλογίζει και συντονίζει ο Μέμος Φιλιππίδης

Νίκος Κτενάς, Πειραιάς, 1960. Από το 1978 έως 1983, μετά από σπουδές Μαθηματικών, Φυσικής, Μουσικής Θεωρίας και εισαγωγικών μαθημάτων στην Αρχιτεκτονική σε διάφορες σχολές στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των οποίων Columbia University, Syracuse University, και The Cooper Union, αποκτά το πτυχίο του στην Αρχιτεκτονική από το Cornell University, Ithaca, New York. Από το 1984 έως το 1992 διδάσκει στο EPFL_École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Ελβετία στην έδρα του Luigi Snozzi. Ανοίγει το αρχιτεκτονικό του γραφείο στο Lugano το 1987 και στην Αθήνα το 1993.  Από το 1992 έως σήμερα, έχει προσκληθεί σε διάφορες ελληνικές και ευρωπαϊκές σχολές αρχιτεκτονικής και από το 2005 είναι επισκέπτης καθηγητής Αρχιτεκτονικής στην Accademia di Architettura στην πόλη Mendrisio της Ελβετίας, και από το 2009 στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον Βόλο.
Έχει διευθύνει διάφορα εργαστήρια αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη όπως, ‘Lid’A2’_Università degli Studi Mediterranea, Reggio Calabria, Πολυτεχνείο Κρήτης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, ‘SE de Projet intensif ENSA-V’_École Nationale Supérieure d’architecture de Versailles, ‘SIA’_DA / Universidade Autónoma de Lisboa, κ.α. Έχει δώσει δημόσιες διαλέξεις σε διάφορες ευρωπαϊκές σχολές και πόλεις μεταξύ των οποίων, Palermo, Reggio Calabria, Vico Morcote, Paris, Versailles, Αθήνα, Πάτρα, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Lisboα, Sevilla, Ischia – Napoli, κ.ά. Είναι δημιουργός περισσότερων των 80 έργων και το έργο του έχει εκτεθεί στο ‘ΝΑΙ’ (Netherlands Institute of Architecture), Rotterdam, στο ‘Archivio Cesare Cattaneo’, Cernobio – Como, στην ‘Pavillon de l’Arsenal’ Paris, ενώ έχει προσκληθεί στην ‘7η Biennale Αρχιτεκτονικής’ στη Βενετία. Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με τελευταία την  ‘Ειδική Διάκριση’ για τρία υλοποιημένα έργα του από το EIA_Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής στον ανά τετραετία θεσμό ‘Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2008’.
Το 2006, η επιθεώρηση Αρχιτεκτονικά Θέματα  αφιέρωσε το τεύχος 37/2006 στην μονογραφία του και το ίδιο έτος εκδόθηκε το βιβλίο ‘Semplice e Complesso’, μια θεωρητική συζήτηση γύρο από την αρχιτεκτονική σκέψη και διδακτικές αρχές του Νίκου Κτενά, στα ιταλικά από την ομάδα XM+ – iiriti Editore.


Χορηγοί
ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ
ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, LAFARGE
ΚΙΚΠΕ-ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΔΗΜΕΡΓΟΝ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
EUROBANK
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΥΛΟΥ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΙΔΡΥΜΑ Α.Γ. ΛΕΒΕΝΤΗ
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ & ΚΩΣΤΑΝΤΖΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΝΤΟΡΗΣ & ΣΕΣΙΛ ΜΑΡΓΕΛΛΟΥ
POLEMBROS SHIPPING LTD

Χορηγοί επικοινωνίας
ΕΡΤ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΝΕΤ 105.8, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, KOSMOS, CULTURENOW.GR

Δείτε επίσης

poster_9th_poetry

Διάλεξη

9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών

Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών του Κύκλου Ποιητών αρχίζει την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου με...

Διοργανωτής: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Κυριακή 24.09.2023, 20:00
dialexi_holst_2023

Διάλεξη

Μikis Τheodorakis, his music and politics

Η βιογράφος του Μίκη Θεοδωράκη Gail Holst-Warhaft, πλαισιωμένη από μελετητές και συνεργάτες του μεγάλου...

Διοργανωτής: Σύλλογος Φίλων Μουσικής

Τετάρτη 27.09.2023, 19:00

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εκδηλώσεις και μάθετε τα νέα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

ΑΝΝΕΧ Μ Ξενάγηση 21/9/23

Η σημερινή ξενάγηση στην έκθεση “Free From What” (18:00) ακυρώνεται.

 

×