Ήρωες - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ήρωες

κοντογιώργη

Συνοπτικά

Ο Μπετόβεν και ο Σούπερμαν, ο Ναπολέων και ο Γουλιέλμος Τέλλος, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέττα. Ένας θαυμαστός κόσμος ηρώων που καλπάζει ξέφρενα στο ρυθμό της μουσικής. Θρυλικές μορφές ζωντανεύουν μέσα από τις επικές φανφάρες των χάλκινων πνευστών, τις μεγαλειώδεις μελωδίες των εγχόρδων και τα εμβληματικά μοτίβα των κρουστών, καθώς η συμφωνική ορχήστρα ανασυντάσσει τις δυνάμεις της, για να μας παρασύρει σε ένδοξες μουσικές περιπέτειες. Στρατιώτες και ιππότες, οι επαγγελματίες ήρωες που ρίχνονται στη μάχη, αλλά και απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας που θριαμβεύουν απέναντι στις προκλήσεις της ζωής, γίνονται οι πρωταγωνιστές μιας πρωτότυπης αφήγησης: η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρατάσσεται στο «πεδίο της μάχης» υπό το γενικό πρόσταγμα της αρχιμουσικού Ελένης Κοτσμανίδου, προκειμένου να ερμηνεύσει επιλεγμένα αποσπάσματα κορυφαίων έργων, αντιπροσωπευτικών της ηρωικής θεματικής. Μεταξύ άλλων, θα ακουστούν το τρίτο μέρος από την περίφημη «Ηρωική» Συμφωνία που ο Μπετόβεν αφιέρωσε αρχικά στον Ναπολέοντα, το «Εμβατήριο των ελβετών στρατιωτών» από την Εισαγωγή Γουλιέλμος Τέλλος του Ροσσίνι, o «Χορός των Ιπποτών» από το μπαλέτο Ρωμαίος και Ιουλιέττα του Προκόφιεφ, η «Φανφάρα για τον απλό άνθρωπο» του Κόπλαντ και το «Εμβατήριο του Σούπερμαν» του Τζον Ουίλλιαμς, από τη μουσική για την ομώνυμη ταινία του 1978.

Η Νάντια Κοντογεώργη, στο ρόλο της αφηγήτριας, συνδιαλέγεται ευφάνταστα με την Oρχήστρα και μας συστήνει τις ομάδες των οργάνων επί σκηνής, φροντίζοντας να μην χάσουμε τίποτα από τη μαγεία της μουσικής.

 

 

Πρωινές καθημερινές παρουσιάσεις Τρίτη 20, Τετάρτη 21 και Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 10:30 π.μ. για ομάδες σχολείων, με ειδική τιμή εισιτήριου 7 €.

 

Πληροφορίες & Kρατήσεις για ομάδες-σχολεία:

Εύα Στυλάντερ, 210-86 68 572 & 210-86 65 144, Δε – Πα 9:30-15:30, theatropol@otenet.gr

 

Συντελεστές

Επιμέλεια, κείμενα

Μαριέττα Κανδυλάκη

Παρουσίαση

Νάντια Κοντογεώργη

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Μουσική διεύθυνση

Ελένη Κοτσμανίδου

Πρόγραμμα

Παρουσιάζονται αποσπάσματα από εμβληματικά έργα:

 

Η Ηρωική Συμφωνία του Μπετόβεν, την οποία ο συνθέτης αφιέρωσε αρχικά στον Ναπολέοντα, ως επερχόμενο ελευθερωτή των λαών, για να διαγράψει στη συνέχεια την αφιέρωση αυτή, όταν ο «ήρωάς» του αυτοανακηρύχτηκε αυτοκράτορας.

 

Η Εισαγωγή από την όπερα του Ροσσίνι Γουλιέλμος Τέλλος, με το διάσημο φινάλε όπου ολόκληρη η ορχήστρα «καλπάζει» στο πασίγνωστο Εμβατήριο των Ελβετών Ιπποτών.

 

Το μπαλέτο του Προκόφιεφ Ρωμαίος και Ιουλιέτα, με τον διάσημο Χορό των Ιπποτών.

 

Η Φανφάρα για τον Απλό Άνθρωπο (Fanfare for the Common Man), την οποία ο αμερικανός συνθέτης Άαρον Κόπλαντ έγραψε το 1942 τιμώντας τον καθημερινό «ήρωα της διπλανής πόρτας» που αγωνίζεται και ελπίζει, μέσα από τη φρίκη του πολέμου, για ένα καλύτερο, ειρηνικό κόσμο.

 

Το Εμβατήριο του Σούπερμαν από το σάουντρακ του Τζον Ουίλλιαμς για την ομώνυμη ταινία που γύρισε ο Στήβεν Σπήλμπεργκ το 1978.

Φωτογραφίες

Video

Υποστηρικτής

stasy-NEW

Χορηγοί Επικοινωνίας

ERT new attica media group LOGO 2o Programma new 3o Programma new KOSMOS RADIO new culturenow monopoli in2life my radio Mothersblog Infokids.gr happykids logo square

Δείτε επίσης

2024 Lyk-Aggel_Concer

Μουσική

Λυκούργος Αγγελόπουλος

Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία τιμά τον ιδρυτή και πρώτο χοράρχη της Λυκούργο Αγγελόπουλο (1941-2014),...

Διοργανωτής: Εξωτερική Παραγωγή

Παρασκευή 17.05.2024, 19:30
BANNER ΜΕΓΑΡΟ 19.05

Μουσική

Underground Youth Orchestra

Μουσική Δωματίου από τα  έγχορδα της Underground Youth Orchestra  υπό την καθοδήγηση του Franc...

Διοργανωτής: Εξωτερική Παραγωγή

Κυριακή 19.05.2024, 20:30

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εκδηλώσεις και μάθετε τα νέα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.