Μαρίκα Κλαμπατσέα Συναυλία «Strange Fruit» - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών > Εκδηλώσεις > Μαρίκα Κλαμπατσέα
Συναυλία
«Strange Fruit»

Μαρίκα Κλαμπατσέα
Συναυλία
«Strange Fruit»

MMA exterior

Συνοπτικά

Στη συναυλία θα ακουστούν έργα των Vivaldi, Claudio Monteverdi, Henry Purcell, Giuseppe Verdi, Eric Satie, Gorecki, Georges Gerswhin, Kurt Weill, Cole Porter, Big Brother, Animals, Νίκου Χαριζάνου και Μαρίκας Κλαμπατσέα.

Νίκος Χαριζάνος ενορχήστρωση
Νίκος Βεργίτσης σκηνοθεσία
Χριστίνα Τσεκούρα επιμέλεια παραγωγής

Μαρίκα Κλαμπατσέα πιάνο, φωνή
Gennadij Bikov βιολί
Ευγένιος Μπένσης βιολοντσέλο
Matasaru Laurentiu βιόλα
Στέλιος Χατζηκαλέας τρομπέτα
Μάριος Βαληνάκης σαξόφωνο
Alan Trench κιθάρα ηλεκτρική
Νίκος Παπαναγιώτου κρουστά
Παναγιώτης Τσάγκας μπάσο
Κώστας Παπαδόπουλος πιάνο

Η   Σοπράνο, Συνθέτις και Πιανίστρια, Μαρίκα Κλαμπατσέα είναι γνωστή στην Αvant Garde διεθνή σκηνή  για την ανασύνθεση της κλασικής φόρμας, την πικρή παρωδία, αλλά και τη χωρίς όρια χρήση και ερμηνεία της φωνής της που ξεπερνάει τη μουσικότητα των θεμάτων της και εκρήγνυται χρησιμοποιώντας ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς. Οι συναυλίες της, που με επιτυχία παρουσιάζονται  στην Αγγλία, στηρίζονται από το Arts council. Η Herald Tribune έχει γράψει ότι η φωνή της  έχει «Νότες Maria Callas και Janis Joplin»
Τον Απρίλιο του 2012 παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το συνθετικό έργο της «Τα Τραίνα», εμπνευσμένο από την επίσκεψή της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Dachau και τον  Απρίλιο του 2013  τη βραβευμένη (Κρατικό Βραβείο 2003) όπερα δωματίου «Calamity Jane: Γράμματα στην Κόρη της (1877 – 1902». Η συναυλία με τον τίτλο «Strange Fruit» έχει σαν θέμα τις μουσικές μνήμες και τα ακούσματα που οριοθέτησαν τη Μαρίκα Κλαμπατσέα σαν μουσικό, οδηγώντας την στη δημιουργία της συναυλίας αυτής – μία διαδρομή σημαντικών σταθμών στην ιστορία της μουσικής μέσα στο χρόνο. Ο τίτλος της συναυλίας Strange Fruit που είναι και το τραγούδι  που τραγούδησε η Billie Holiday ενάντια στον ρατσισμό, και που θα ερμηνεύσει και η Μαρίκα Κλαμπατσέα  γίνεται  και ο κεντρικός άξονας σε μια συναυλία που θέλει να τονίσει αλλά και να προβάλλει τη διαφορετικότητα.
Θα ακουστουν Άριες, του συνθέτη Henry Purcell όπως το «When I am laid in the earth» από τo έργο «Διδώ και Αινείας» και «What a power Art though» The Cold Song από τον Βασιλιά Αρθούρο του συνθέτη Henry Purcell.
Στο Strange Fruit η μουσικός ακολουθεί τις φωνές των Klaus Nomi, Andrea Sholl, Jannis Joplin, Judy Garland, Mahalia Jackson, Billie Holiday, Barbara, Edith Piaf και Lotte Lenya.
Το κλασικό συνυπάρχει με το σύγχρονο μέσα από τα blues, τα spirituals, τα gospels, τα slave songs, τα τραγούδια της φυλακής, αλλά και μέσα από το rock, την όπερα και το musical ή τη μουσική κινηματογράφου. Οι χροιές των φωνών του κόντρα τενόρου, της σοπράνο ή και κοντράλτο, ενώνονται μέσα στη διαφορετικότητα και τα ύφη και ερμηνείες των μουσικών έργων που τολμηρά επιλέγει. Η φωνή  των κόντρα τενόρων Klaus Nomi και Andreas Scholl σε έργα Vivaldi και Purcell ενώνονται με τις φωνές των spirituals, τα τραγούδια της φυλακής και τα slave songs, τα blues της Billie Holiday και το Summertime του Georges Gerswhin σε εκτέλεση των Big Brothers, όπως αυτό ερμηνεύτηκε από την Janis Joplin.

Διοργάνωση: Ankh Μουσική και Ψυχαγωγία
Δημόσιες σχέσεις: Χρύσα Ματσαγκάνη

Δείτε επίσης

ionia_foreas_politismou_16063_0188d - site

Μουσική

Γιορτή της μουσικής και του χορού στη Λίμνη
Σύνολο «ΙΩΝΙΑ» – Θοδωρής Κοτονιάς

Σε αυτή τη μεγάλη γιορτή μουσικής και χορού, που είναι αφιερωμένη στην παράδοση, η...

Διοργανωτής: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σάββατο 20.07.2024, 21:30
dimitra_galani_pavlina_voulgaraki_16_c_gella valavani_(1 of 1) - site

Μουσική

Δήμητρα Γαλάνη στην Αγία Άννα
Μαζί της, η Παυλίνα Βουλγαράκη

Μια συναυλία με τη σφραγίδα της Δήμητρας Γαλάνη που συνοψίζει τη μακρόχρονη καλλιτεχνική διαδρομή...

Διοργανωτής: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τετάρτη 24.07.2024, 21:45

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εκδηλώσεις και μάθετε τα νέα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.