Σπύρου ΒραχωρίτηΤο φάντασμα της Ελευθερίας (το θρίλερ της Γυναίκας της Ζάκυ[ν]θος)P e r f o r m a n c e - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών > Εκδηλώσεις > Σπύρου Βραχωρίτη
Το φάντασμα της Ελευθερίας
(το θρίλερ της Γυναίκας της Ζάκυ[ν]θος)
P e r f o r m a n c e

Σπύρου Βραχωρίτη
Το φάντασμα της Ελευθερίας
(το θρίλερ της Γυναίκας της Ζάκυ[ν]θος)
P e r f o r m a n c e

vrachoritis_perf_c_Makis_Faros

Συνοπτικά

Το φετινό εικαστικό πρόγραμμα του annexM υπό τη διεύθυνση της Άννας Καφέτση ανοίγει την Πέμπτη 8 Ιουλίου στις 9 μ.μ. με τη νέα in situ δοκιμιακή περφόρμανς Το Φάντασμα της Ελευθερίας του Σπύρου Βραχωρίτη (δραματουργία-σκηνοθεσία), η οποία θα παρουσιαστεί για μία βραδιά στο Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης:
«Ύστερα από πολλαπλές εκδοχές και όχι απλώς σκηνικές προσαρμογές, η Γυναίκα της Ζάκυθος του Διονυσίου Σολωμού σχεδιάστηκε ειδικά για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνδυασμό με το έργο Hypercalypsis του Ούγκο Φώσκολο στην ελληνική του απόδοση από τον Ανδρέα Μπελεζίνη (επιλεγμένα αποσπάσματα και εναλλακτικές στιλιστικές προσεγγίσεις καθώς και μουσικές αναφορές).

Παράλληλα, στο πλαίσιο της περφόρμανς, θα προβληθεί το βίντεο που δημιουργήθηκε στη βάση μιας υπόθεσης εργασίας σχετικά με την απόπειρα μεταγραφής ορισμένων κεφαλαίων της Γυναίκας της Ζάκυθος στους υπαίθριους χώρους που περιβάλλουν το Μέγαρο (Κήπος, Αίθριο, άξονας μεταξύ του αγάλματος του Ελευθερίου Βενιζέλου και του μνημείου Ίωνος Δραγούμη). Πρόσκρουση ή σύμπλευση;…».
«Οι απιστίες και η εμμονική σχέση του σκηνοθέτη με το πιο αινιγματικό σολωμικό κείμενο, σημειώνει η Άννα Καφέτση, ανάγονται στο μακρινό 1978 και στο πρώτο ερέθισμα που προκαλεί η οπτική επαφή με το ανορθόγραφο χειρογράφο της Γινεκός. Πώς θα μπορούσε να αναπαρασταθεί το μη αναπαραστάσιμο; Στο εφήμερο Αρχείο των αέναων σκηνοθετικών επαναλήψεων, δοκιμών και λοξών ανατροπών του αιρετικού δημιουργού δεν διασώζονται βεβαιότητες. Πλην μιας. Ο Βραχωρίτης είναι ξεκάθαρος στον αφορισμό του. Η Γινέκα του ποιητή δεν ξεκλειδώνει με αντικλείδια ή μαγικές επικλήσεις. Παραβιάζεται.
Αποσπασμένη από το ζωντανό σώμα της περφόρμανς, η πολιτική βιντεογραφία θα παρουσιαστεί σαν μια ακόμη ανοικτή εκδοχή στην έκθεση Marginalia που θα ακολουθήσει στον Κήπο (έναρξη 22/7), διευρύνοντας τον αλληγορικό της ορίζοντα», καταλήγει η επιμελήτρια της έκθεσης.
Στην περφόρμανς του Σπύρου Βραχωρίτη και στην έκθεση Marginalia θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Συντελεστές

Δραματουργία- Σκηνοθεσία

Σπύρος Βραχωρίτης

ερμηνευτές

Χριστιάνα Καραμανίδου, Ευάγγελος Χρήστου

Παραγωγή βίντεο

Μάκης Φάρος, Παναγιώτης Τσάγκας, Κώστας Πίτσιος, Αντώνης Γκατζουγιάννης

Φωτογραφίες

Δείτε επίσης

©YANNIS BOURNIAS__Y4A5511-lands(c)Yannis Bournias

Μουσική

Συναυλίες φιλικές για άτομα με άνοια

Το δικαίωμα για πρόσβαση σε ζωντανές παραστάσεις υψηλής ποιότητας ανήκει σε όλους. Σε αυτό...

Διοργανωτής: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

28.02 - 22.05.2024
George-Hadjinikos

Έκθεση

100 χρόνια Γιώργος Χατζηνίκος

Στον μεγάλο καλλιτέχνη και δάσκαλο Γιώργο Χατζηνίκο είναι αφιερωμένη η  έκθεση με τίτλο «100...

Διοργανωτής: Μουσική Βιβλιοθήκη

15.02 - 19.07.2024

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εκδηλώσεις και μάθετε τα νέα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.