Δύο καταξιωμένοι έλληνες μουσικοί σε δημοφιλείς σονάτες για βιολοντσέλο και πιάνο

του Felix Mendelssohn και του Ludwig van Beethoven

Τετάρτη 26 Απριλίου | 20:30

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Δύο έλληνες δεξιοτέχνες που έχουν διακριθεί ως σολίστ, αλλά είναι ταυτόχρονα αφοσιωμένοι και στη μουσική δωματίου. Ένα ρεσιτάλ με τον βιολοντσελίστα Αλέξη Καραϊσκάκη-Νάστο και την πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, το οποίο εξερευνά τον μαγευτικό κόσμο του γερμανικού Ρομαντισμού, μέσα από γνωστές συνθέσεις για τσέλο και πιάνο του Felix Mendelssohn [Φέλιξ Μέντελσον] και του Ludwig van Beethoven [Λούντιβχ βαν Μπετόβεν]. Οι δύο καταξιωμένοι μουσικοί, στη συναυλία τους στο Μέγαρο την Τετάρτη 26 Απριλίου στις 8:30 μ.μ., θα προσεγγίσουν, με τη δική τους ερμηνευτική ματιά, τη Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο αρ. 1 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 45 και το Assai tranquillo για βιολοντσέλο και πιάνο σε σι ελάσσονα του Mendelssohn καθώς και τις Σονάτες, επίσης για τσέλο και πιάνο, αρ. 4 σε ντο μείζονα (έργο 102, αρ. 1) και αρ. 5 σε ρε μείζονα (έργο 102, αρ. 2) του Βeethoven. 

Τα έργα του προγράμματος, αν και αντιπροσωπευτικά του πρώτου μισού του 19ου αιώνα, έχουν γραφτεί από μουσουργούς που είχαν μεν κοινή αφετηρία σε ό,τι αφορά τις αισθητικές τους αναζητήσεις, πλην όμως διαφοροποιήθηκαν ως προς τη συνθετική τους ταυτότητα. Η μουσική του Mendelssohn χαρακτηρίζεται από λεπτότητα και νηφαλιότητα, ενώ οι δημιουργίες του Beethoven ξεχειλίζουν από ένταση, δραματικότητα και  πάθος.

Η εμφάνιση του Αλέξη Καραϊσκάκη-Νάστου και της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου στο Μέγαρο εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Ο Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος…

… γεννήθηκε στην Αθήνα. Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα ως σολίστ και μουσικού δωματίου περιλαμβάνει εμφανίσεις σε σημαντικούς χώρους συναυλιών και καλλιτεχνικές διοργανώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, Φεστιβάλ Αθηνών, Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας, Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, «Φάρος» του ΚΠΙΣΝ, Pavillon de musique de la comtesse du Barry, Kuwait Cultural Center, Davie Hall Florida, Tonhalle Zυρίχης, Παλάτι του Δούκα Vilnius, μεταξύ άλλων). Έχει βραβευτεί ως «καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος καλλιτέχνης της χρονιάς 2011» από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Το διάστημα 2018-2022 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Σάμου του ιδρύματος Schwarz, που βραβεύτηκε ως «καλύτερο περιφερειακό φεστιβάλ της Ελλάδας» την πρώτη χρονιά της θητείας του. Ο Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος είναι ιδρυτικό μέλος του Τρίο Εl Greco. Παίζει με την ίδια άνεση και ενθουσιασμό τόσο μπαρόκ και κλασικό βιολοντσέλο, όσο και μοντέρνο, με το ρεπερτόριό του να εκτείνεται από το πρώιμο μπαρόκ μέχρι και τη σύγχρονη μουσική δημιουργία. Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Conservatoire national de Région de Boulogne-Billancourt στο Παρίσι (άριστα και δύο πρώτα βραβεία) και στην Hochschule der Künste της Ζυρίχης, αποφοιτώντας με πτυχία BA και MA. Καθηγητές του ήταν οι Γιάννης Τσιτσελίκης, Xavier Gagnepain, Raphaël Chrétien, Roel Dieltiens στο βιολοντσέλο και η Hortense Cartier-Bresson και ο Stephan Goerner στη μουσική δωματίου. Έχει παρακολουθήσει ενεργά σεμινάρια με τους Anner Bylsma, Philippe Müller και Jérôme Pernoo.

Η πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου…

… αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών (τάξη Α. Βατικιώτη) και συνέχισε τις σπουδές της στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, στην Ακαδημία Franz Liszt της Βουδαπέστης, κοντά στον Péter Solymos, και στο Μπλούμινγκτον της Ιντιάνας, κοντά στον διακεκριμένο πιανίστα και δάσκαλο György Sebők. Έχει επίσης μελετήσει με τον Alfred Brendel. Υπήρξε φιναλίστ στους διεθνείς διαγωνισμούς Bach στο Τορόντο και Clara Haskil. Διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου της Γενεύης με τα βραβεία Λήμπστεκλ (Liebstöckl) και Φατσιόλι (Fazioli). Μελέτησε θεωρητικά και σύνθεση από μικρή ηλικία με τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου και στην Αμερική με τον Frederic Fox. Έχει ερμηνεύσει ολόκληρο το έργο του J. S. Bach και του Robert Schumann και έχει ηχογραφήσει έργα ελλήνων συνθετών, τη μεγάλη Ελληνική σονάτα του Δημήτρη Μητρόπουλου, ολόκληρο το πιανιστικό έργο του Γ. Α. Παπαϊωάννου καθώς και έργα Κουμεντάκη, Κούκου, Σισιλιάνου, Κατσούλη κ.ά. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Μοτσενίγου της Ακαδημίας Αθηνών. Από τη βρετανική εταιρεία First Hand Records κυκλοφορεί τετραπλό CD με ολόκληρο το Καλώς συγκερασμένο κλειδοκύμβαλο του J. S. Bach, διπλό CD με τις Γαλλικές σουίτες του Bach, οι Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ του J. S. Bach καθώς και ένα διπλό CD με έργα για πιάνο του R. Schumann. Τις ηχογραφήσεις αυτές τις υποδέχτηκε ο διεθνής Τύπος με ενθουσιώδεις κριτικές. Η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών της απένειμε το 2018 βραβείο για την ηχογράφηση του Καλώς συγκερασμένου κλειδοκύμβαλου. Έχει δώσει ρεσιτάλ και έχει συμπράξει με συμφωνικές ορχήστρες και σύνολα μουσικής δωματίου σε συναυλίες στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στον Καναδά λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε το CD Πασιφάη με προσωπικές της συνθέσεις πάνω σε ποίηση Μίλτου Σαχτούρη (Polyphoniki Records). Έγραψε τον κύκλο 12 Ορυκτά για σόλο πιάνο και τον κύκλο 12+1 Όστρακα και Σκιές για φωνή και πιάνο, που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Νάκα (το CD 12 Ορυκτά, διαδικτυακά από τη Subways Music). Το πλέον πρόσφατο CD Tears from Babylon κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2023 (First Hand Records), στο οποίο η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου μεταγράφει για πιάνο καντάτες και έργα για εκκλησιαστικό όργανο του Bach.

Το βιβλίο της J. S. Bach, ο μουσικός του Απείρου κυκλοφόρησε το 2022 από τις εκδόσεις Παπαγρηγορίου-Νάκας.

Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Ο κύκλος Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος περιλαμβάνει επίσης συναυλίες με τους: Αλέξανδρο Γαβριηλίδη-Πέτριν, Τιμόθεο Γαβριηλίδη-Πέτριν και Κωνσταντίνο Δεστούνη καθώς και με τους Μίνα Πολυχρόνου, Αγγελική Καθαρίου και Διονύση Μαλλούχο.

Τιμές εισιτηρίων

8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) 12 € 18 € 

Eισιτήρια

210 72 82 333

www.megaron.gr