Η μετάδοση της πανευρωπαϊκής συναυλίας για τον πλανήτη από τη Δήλο μάγεψε τους θεατές στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Στη μνήμη του Βαγγέλη Παπαθανασίου

Δευτέρα 30 Μαΐου

Σε ατμόσφαιρα μαγικής αρμονίας και μυσταγωγίας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Μαΐου στη Δήλο η συναυλία «ALPHA MISSION ΔELOS και [Οι αβέβαιες] τέσσερις εποχές». To διάσημο έργο του Antonio Vivaldi, τέσσερις αιώνες μετά την πρώτη του ανάσα, πήρε νέα πνοή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συντονισμένης δράσης από όλους μας για τη ζωή και τον πλανήτη μας. Τα νεαρά ταλαντούχα μέλη της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης [European Union Youth Orchestra-EUYO] έδωσαν το μουσικό τους πρόσταγμα, καλώντας τους πολίτες του κόσμου να οραματιστούν το μέλλον που αξίζει στις επόμενες γενιές. Ο Σωκράτης Σινόπουλος, με τη συγκλονιστική ερμηνεία του, συνέδεσε με τον καλύτερο τρόπο το παρελθόν με το παρόν, ενώ η Νταϊάνα Τιστσένκο, σαν σύγχρονη Άρτεμις, προσέφερε σε όλους, με το παίξιμό της, στιγμές βαθιάς συγκίνησης, κάνοντας την ορχήστρα να πάλλεται μαζί της.

Οι μελωδίες των Τεσσάρων εποχών του Antonio Vivaldi, της σύνθεσης Floating Autumn της Carmen Fizzarotti από τις «[Αβέβαιες] τέσσερις εποχές» και το έργο17 Strokes of the Bell του Marshall Marcus, ερμηνευμένα από την EUYO, με φόντο το υπέροχο τοπίο του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου στη δύση, ταξίδεψαν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, με χιλιάδες θεατές να παρακολουθούν τη συναυλία σε απευθείας μετάδοση από το ARTE και την ΕΡΤ2.

Παράλληλα, άνθρωποι κάθε ηλικίας συνέρρευσαν σε μεγάλες πλατείες και δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την απολαύσουν από οθόνες που είχαν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία. Στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στην εκκλησία της Εκατονταπυλιανής στην Πάρο, στη Γρόττα της Νάξου, στο Θέατρο Απόλλων της Σύρου, στο Δημαρχείο της Μυκόνου αλλά και στο Campo San Lorenzo στη Βενετία και στην Orangerie de la Fondation Hardt στη Γενεύη, κάτοικοι και επισκέπτες μπροστά σε γιγαντοοθόνες, ενωμένοι με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από όλη την Ευρώπη, σε απόλυτο συγχρονισμό, έστρεψαν το βλέμμα τους, στη Δήλο, έστρεψαν το βλέμμα τους στο μέλλον.

Στη ζωντανή μετάδοση της συναυλίας στον Κήπο του Μεγάρου, χαιρετισμό απηύθυναν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, που αναφέρθηκε στη μυθολογία και τη σημασία της Δήλου–Άδηλου, αλλά και στην προστασία της από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, και ο αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής, συνεργάτης της NASA, καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ακαδημαϊκός και από τους πρωτεργάτες του Alpha Mission – ΔELOS. Ο κ. Κριμιζής αναφέρθηκε στους στόχους της συναυλίας καθώς και στον Βαγγέλη Παπαθανασίου, στον οποίο ήταν αφιερωμένη η βραδιά, λόγω της στενής σχέσης του σπουδαίου συνθέτη με τη NASA αλλά και με το Alpha Mission – ΔELOS. Τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Νίκος Πιμπλής. Παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος Ιωάννης Δαγκλής, ο διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» Γιώργος Νούνεσης, ο ακαδημαϊκός, καθηγητής και διευθυντής του Κολλεγίου Αθηνών Κώστας Συνολάκης, ο εκπρόσωπος της Europa Nostra Νίκος Βερνίκος. Την απευθείας προβολή στη Βενετία προλόγισε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού. 

Η συναυλία θα προβληθεί στο κανάλι ARTE στις 5 Ιουνίου, και είναι διαθέσιμη στο site και στα social media του Μεγάρου από τις 2 Ιουνίου έως το τέλος Αυγούστου, ενώ το ταξίδι της θα συνεχιστεί  αργότερα με ειδικές προβολές σε όλο τον κόσμο.