Παρασκευή 28 Μαΐου | 8:30 μ.μ.

Οι Μουσικοί της Καμεράτας–
Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής
Γιώργος Πέτρου

Η «Ποιμενική» του Beethoven
σε όργανα εποχής

Η διαδικτυακή μετάδοση της συναυλίας σε όργανα εποχής των Μουσικών της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τον Γιώργο Πέτρου με τη Συμφωνία αρ. 6 σε φα μείζονα, έργο 68 («Ποιμενική») του Beethoven [Μπετόβεν], η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για το Σάββατο 22 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Μαΐου στις 8:30 μ.μ. Η συναυλία θα μεταδοθεί σε δωρεάν streaming στο πλαίσιο Megaron Online από το site, το fb και το κανάλι του Μεγάρου στο YouTube και θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις πλατφόρμες 2 μήνες μετά την προβολή της.

Μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο YouTube, αλλά και στο site του Μεγάρου ή του ΥΠΠΟΑ:

https://www.megaron.gr/event/oi-mousikoi-tis-kameratas-orchistras-ton-filon-tis-mousikis-giorgos-petrou-h-poimeniki-tou-mpetoben/


https://digitalculture.gov.gr/

Ή και στο fb του Μεγάρου:
https://www.facebook.com/megaron.gr

Λίγα λόγια για την «Ποιμενική»
Η Συμφωνία αρ. 6 σε φα μείζονα, έργο 68 είναι μία από τις διασημότερες συνθέσεις του Ludwig van Beethoven [Λούντβιχ βαν Μπετόβεν] και αποτελεί έναν μεγαλειώδη ύμνο του κορυφαίου γερμανού μουσουργού στη δύναμη της φύσης. Έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το κοινό, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θέατρο της Βιέννης τον Δεκέμβριο του 1808. Ονομάστηκε «Ποιμενική» λόγω της βουκολικής ατμόσφαιρας που κυριαρχεί στο έργο, το οποίο δεν εστιάζει τόσο στα φυσικά φαινόμενα, όσο στον ίδιο τον άνθρωπο της υπαίθρου και στα συναισθήματά του απέναντι στον φυσικό κόσμο.

Ο σπουδαίος μουσουργός γράφει στο συνοδευτικό του σημείωμα για την Έκτη: «Ποιμενική Συμφωνία. Περισσότερο έκφραση συναισθημάτων για τη ζωή κοντά στη φύση παρά απεικόνιση της φύσης». Ωστόσο, ο ακροατής ανιχνεύει σε αυτή την εξαιρετικά δημοφιλή σύνθεση του Beethoven στοιχεία «προγραμματικής» μουσικής, όπως κελαηδίσματα πουλιών στο δεύτερο μέρος –με το φλάουτο να μιμείται το αηδόνι, το όμποε το ορτύκι και το κλαρινέτο τον κούκο–, αλλά και βροχή, κεραυνούς και αστραπές στο τέταρτο μέρος.