Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Νοεμβρίου | 20:00 | Αίθουσα Α. Τριάντη

Για την υποστήριξη του Γ.Π. Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ»

Συμπαραγωγή | Διεθνής Ανθρωπιστικός Οργανισμός Lifeline Hellas ‒ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σε συνεργασία με την Delta Danse και τη visionary culture

H προπώληση έχει αρχίσει

Η εκπληκτική παράσταση-φόρος τιμής στον σπουδαίο Leonard Cohen, επιτέλους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!

Μια σπάνια ευκαιρία για το ελληνικό κοινό να απολαύσει το διεθνώς sold-out καλλιτεχνικό γεγονός,

λίγο πριν την οριστική αυλαία των παραστάσεων το 2024.

Η πρωτότυπη παράσταση σύγχρονου χορού Dance Me της διάσημης ομάδας Ballets Jazz Montréal (BJM), που ανεβαίνει το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στις 8:00 το βράδυ στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, είναι εμπνευσμένη από το πλούσιο και πολυσήμαντο έργο του Leonard Cohen, του αγαπημένου ποιητή, καλλιτέχνη και τραγουδοποιού από το Μόντρεαλ, και φέρει την έγκριση του ίδιου, λίγο προτού φύγει από τη ζωή το 2016. Αποτελεί, δε, έναν μοναδικό φόρο τιμής στους μεγάλους κύκλους της ύπαρξης, αποτυπώνοντάς τους σε πέντε διαφορετικές εποχές, όπως αυτές περιγράφονται στη στοχαστική ποίηση και μουσική του αξέχαστου δημιουργού.

Η αρχική σύλληψη της παράστασης ανήκει στον Louis Robitaille [Λουί Ρομπιτάγι], χορευτή και καλλιτεχνικό διευθυντή των Ballets Jazz Montréal, ο οποίος το 2021 παρέδωσε τη σκυτάλη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης στην Alexandra Damiani [Αλεξαντρά Νταμιανί].

Η δραματουργία και η σκηνοθεσία είναι του Éric Jean [Ερίκ Ζαν], ενώ τη χορογραφία συνυπογράφουν τρεις κορυφαίοι διεθνείς χορογράφοι με διαφορετικές προσωπικότητες, ο «δικός μας» Αντώνης Φωνιαδάκης, η Annabelle Lopez Ochoa [Άνναμπελ Λόπεζ Οτσόα] και ο Ihsan Rustem [Ισάν Ράστεμ], οι οποίοι αποπειράθηκαν ‒και τελικά πέτυχαν‒ να δημιουργήσουν ένα σύμπαν στέρεο και βαθύ που αντανακλά το έργο του εμβληματικού καναδού καλλιτέχνη. Χορός, μουσική, φωτισμοί, σκηνικά και βίντεο, όλα συνδυάζονται μαγικά σε μια εξαιρετική παραγωγή, για την οποία τα Ballets Jazz Montréal έχουν εξασφαλίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα για 5 χρόνια.


Μια παράσταση που ο Leonard Cohen δεν είδε ποτέ…
O Leonard Cohen έφυγε ήρεμα και ξαφνικά ένα βράδυ του Νοεμβρίου του 2016 σε ηλικία 82 ετών, λίγο πριν την πρώτη πρόβα της παράστασης. Δεν πρόλαβε να δει ποτέ να παίρνει σάρκα και οστά το έργο στο οποίο είχε δώσει τις ευλογίες του, παραχωρώντας στα BJM το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τραγούδια του ως πρώτη ύλη για τη μουσική αφήγηση του Dance Me.

Οι συντελεστές μιλούν για το Dance Me

«Θα ήταν παρών στην πρεμιέρα», λέει ο χορευτής των BJM, Andrew Mikhaiel [Άντριου Μίκαϊλ]. «Ήταν κανονισμένο να δει την παράσταση. Έτσι, από τη στιγμή που βρεθήκαμε στο στούντιο την πρώτη μέρα, υπήρχε ένα φορτίο στους ώμους μας. Εμείς κληθήκαμε να τον εκπροσωπήσουμε και να παραδώσουμε στο κοινό κάτι ιδιαίτερα μαγικό. Πρόκειται για ένα σύμβολο του Καναδά, η ευθύνη ήταν τεράστια. Στην πρεμιέρα όμως ‒δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό‒ ήμασταν όλοι σε έναν κύκλο και νιώσαμε την παρουσία του» (απόσπασμα από συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα The Guardian).
Στην ίδια συνέντευξη, η Alexandra Damiani αναφέρει: «Μπορούσα να διακρίνω όλες τις παγίδες στις οποίες θα μπορούσε να πέσει αυτό το εγχείρημα. Το έργο του Leonard Cohen μπορεί να σταθεί αυτόνομα. Δεν χρειάζεσαι τον χορό για να το απολαύσεις. Επομένως, θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα προτιμούσε να βιώσει αυτή την εμπειρία με έναν διαφορετικό τρόπο». Μετά, η Alexandra Damiani είδε την παράσταση. «Με αφόπλισε η ομορφιά της. Είναι ένα τόσο ποιητικό αφιέρωμα!»

O σκοπός της παράστασης στο Μέγαρο και το έργο του Lifeline Hellas

Σκοπός της διοργάνωσης αυτών των τόσο ξεχωριστών παραστάσεων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών είναι η συνέχιση του έργου προσφοράς σύγχρονων θερμοκοιτίδων στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν», ένα έργο που υλοποιείται, εδώ και δύο έτη, σε κρατικά νοσοκομεία της Ελλάδας από τον Διεθνή Ανθρωπιστικό Οργανισμό Lifeline Hellas.

Τα τελευταία χρόνια, το Lifeline Hellas έχει διαθέσει σε ελληνικά κρατικά νοσοκομεία πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ σε ιατρικό εξοπλισμό. Πέρυσι προσέφερε στο Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» την επέκταση της πτέρυγας της Μονάδας Νεογνών δημιουργώντας έξι θέσεις νοσηλείας. Επίσης, προσφέρθηκαν επτά θερμοκοιτίδες και οκτώ μόνιτορ στη νέα πτέρυγα και στο Νεογνολογικό Τμήμα. Επιπλέον, παραδόθηκαν τέσσερις θερμοκοιτίδες στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», ενώ τους επόμενους μήνες θα παραδοθούν ακόμη τρεις.

Mentoring Workshop για εφήβους από 12 ετών

Σάββατο 11/11 | 13.30-15.00 | Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Με αφορμή την παράσταση Dance Me – Music By Leonard Cohen των Μπαλέτων Τζαζ του Μόντρεαλ, οι έφηβοι που σπουδάζουν χορό και θα ήθελαν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την ορχηστική τέχνη, θα έχουν τη δυνατότητα, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου (13:30), να γνωρίσουν από κοντά τους χορευτές και να παρακολουθήσουν πρόβα τους, βιώνοντας τον παλμό και τις προκλήσεις μιας επαγγελματικής ερμηνείας σε πραγματικό χρόνο.

Κόστος συμμετοχής: 6 €

Δείτε το teaser της παράστασης ΕΔΩ
Οι φωτογραφίες του ΔΤ, ΕΔΩ

Ballets Jazz Montréal

Dance Me

Music by Leonard Cohen

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ

Andonis Foniadakis, Annabelle Lopez Ochoa, Ihsan Rustem

ΣΥΛΛΗΨΗ-ΙΔΕΑ

Louis Robitaille

ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Éric Jean

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Martin Léon

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΧΟΥ

Alexis Dumais

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΣΚΗΝΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Pierre-Étienne Locas

ΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Alexandre Brunet

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ

Cédric Delorme-Bouchard, Simon Beetschen

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΝΤΕΟ

HUB Studio – Gonzalo Soldi, Thomas Payette, Jeremy Fassio

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ

Philippe Dubuc

Τιμές εισιτηρίων

18 € (εκπτωτικό) 28 € 38 € 48 € 58 €65 € 70 € 100 € (VIP πρεμιέρας)*

* Για τα VIP εισιτήρια της πρεμιέρας τα οποία περιλαμβάνουν τη συμμετοχή στο κοκτέιλ που θα ακολουθήσει, παρακαλούμε να απευθυνθείτε αποκλειστικά στο γραφείο του Lifeline Hellas (210 9828002, 6943 902264, lifelinegr@pkfond.rs).