Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το 2022 είναι κοντά στο παιδικό, στο νεανικό αλλά και στο ενήλικο κοινό με εκπαιδευτικές δράσεις που μας βοηθούν να γνωρίσουμε καλύτερα τη μουσική, τις τέχνες, τους καλλιτέχνες αλλά και τους χώρους του Μεγάρου.  

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΧΡΙ 3 ΕΤΩΝ 

Μικρά θεάματα για τα μικρά

Κυριακή 9 Ιανουαρίου | 10:00 11:00

Βρέφη και μικρά παιδιά μέχρι 3 ετών, με τους συνοδούς τους, ανακαλύπτουν τον μαγικό κόσμο των παραστατικών τεχνών (μουσική, χορός, τραγούδι, θέατρο) και τον κινηματογράφο σε ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο, όπου μπορούν να περιφέρονται ελεύθερα και να παίζουν

Baby and me

Η πρώτη κινηματογραφική εμπειρία για βρέφη και μικρά παιδιά κάτω των 3 ετών από το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας. Προβολές κινούμενων σχεδίων σύντομης διάρκειας, χωρίς διαλόγους, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο με μαλακές επιφάνειες, φιλικό φωτισμό και ήχο.

Διοργάνωση: Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 4 ΕΤΩΝ 

Διάλογοι: Μουσική και παραμύθια

Σάββατο 8 Ιανουαρίου | 11:00 12:00

Συναντήσεις κατά τις οποίες ένα διαφορετικό κάθε φορά όργανο «συνομιλεί» με έναν αφηγητή. Η μουσική δεν συνοδεύει απλώς το κάθε παραμύθι αλλά ανοίγει διάλογο και εμπλουτίζει την αφήγηση μέσα από τις νότες και το ηχόχρωμα του μουσικού οργάνου.

Αφήγηση με κούκλα: Κυριακή Δοξαρά

Βιολί: Γεωργία Τσολάκη

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 4 – 6 ΕΤΩΝ ΚΑΙ 7 – 12 ΕΤΩΝ

Το σώμα ως μουσικό όργανο

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 4 6 ΕΤΩΝ

29 Ιανουαρίου, 19 Φεβρουαρίου

Σάββατα | 11:00 12:30

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 7 12 ΕΤΩΝ

30 Ιανουαρίου, 20 Φεβρουαρίου

Κυριακές | 11:30 13:00

Ένα ολοκληρωμένο μουσικό εργαστήριο δύο συναντήσεων με βασικά στοιχεία εξερεύνησης τη φωνή, τη μελωδία και το ρυθμό, που περιλαμβάνει αρχικά στάδια της φωνητικής ενορχήστρωσης τραγουδιών και της body music, σε ένα παιχνίδι ήχου και ρυθμού, χωρίς τη χρήση μουσικών οργάνων ή ηχογραφημένης μουσικής. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στις βασικές αρχές της τέχνης του human beatbox, μαθαίνοντας τα μυστικά της δημιουργίας ρυθμού και μελωδίας με μόνο το ανθρώπινο στόμα, αλλά και με το σώμα, ανακαλύπτοντας την body music.

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Μάτα Κούρτη

Τραγουδοποιός: Βασίλης Παπούλιας, beatboxer

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΑΠΟ 12 ΕΤΩΝ

Εκπαιδευτικά προγράμματα άμεσα συνδεδεμένα με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Εργαστήρια άμεσα συνδεδεμένα με μια συναυλία, μια παράσταση ή ένα ρεσιτάλ, για παιδιά και εφήβους που θέλουν να εμπλουτίσουν την εμπειρία της θέασης ή να εμβαθύνουν σε αυτή με διαδραστικό και βιωματικό τρόπο.

Αγαπημένοι γείτονες: εργαστήριο θεάτρου

Σάββατο 29 Ιανουαρίου | 17:00 19:00

Ποιοι είναι οι γείτονές μας; Πώς τα πάμε μαζί τους; Μας εκνευρίζουν; Τους εκνευρίζουμε; Αισθανόμαστε ασφάλεια; Κάνουν τη ζωή μας αφόρητη; Έχουν γίνει οι καλύτεροί μας φίλοι; Όπως και να ’χει, δεν παύουν να είναι ό,τι πιο κοντινό στο… σπίτι μας. Το εργαστήριο, που είναι εμπνευσμένο από το θεατρικό έργο «Η αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, έχει στόχο να φωτίσει μέσα από ποικίλες θεατρικές δραστηριότητες την ικανότητά μας να συμβιώνουμε και να συνυπάρχουμε με τους άλλους, αλλά και τις δυσκολίες με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι στην προσπάθειά μας αυτή. Με αφορμή την ιστορία δύο γειτόνων, θα εξετάσουμε τι σημαίνει διάλογος, σεβασμός στη διαφορετικότητα και αποδοχή του άλλου.

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, σκηνοθέτις, θεατροπαιδαγωγός

ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Εκπαιδευτικά προγράμματα άμεσα συνδεδεμένα με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Γέφυρες ανάμεσα σε δύο κόσμους

Διασκευάζοντας, μεταφράζοντας, μεταγράφοντας

Συνομιλίες άμεσα συνδεδεμένες με μια συναυλία, μια παράσταση ή ένα ρεσιτάλ, που απευθύνονται σε όσους θέλουν να εμπλουτίσουν την εμπειρία της θέασης-ακρόασης με την

άμεση και βιωματική επαφή με τους συντελεστές.

Συναντήσεις που εστιάζονται στη γεφύρωση ανάμεσα σε διαφορετικές πτυχές της Τέχνης, στο πέρασμα που γεννάει κάτι καινούριο.

Η επιρροή της διπλής υπηκοότητας στη μουσική σταδιοδρομία

Συνομιλία με τη Δανάη Νταίρκεν.

Τρίτη 18 Ιανουαρίου | 18:00 19:00

Η μεταφορά ενός θεατρικού έργου σε μιούζικαλ

Συνομιλία με τον Χρήστο Σουγάρη, τον Στέφανο Κορκολή και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο.

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου | 18:00 19:00

Σε όλες τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μεγάρου, θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: