Συνθέσεις Αργύρη Κουνάδη, Δημήτρη Τερζάκη και έργα Γεωργίας Κουμαρά, Κωνσταντίας Γουρζή, Μηνά Μπορμπουδάκη σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση

Μουσική διεύθυνση | Kωνσταντίνος Τερζάκης

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου | 8:30 μ.μ.

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Το Ergon Ensemble, το δραστήριο σύνολο που αναδεικνύει μέσα από τις συναυλίες του γνωστές και άγνωστες σελίδες του σύγχρονου ρεπερτορίου, επιστρέφει στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου στις 8:30 το βράδυ για να μας θυμίσει ή και να μας συστήσει έργα ελλήνων δημιουργών με έδρα τη Γερμανία στο πλαίσιο της σειράς «Ο επαναπατρισμός της Διασποράς». Πρόκειται για κοινό project του διακεκριμένου συνόλου και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που στοχεύει στη γνωριμία και εξοικείωση του κοινού με έργα σύγχρονων συνθετών και συνθετριών ελληνικής καταγωγής που ζουν και δραστηριοποιούνται καλλιτεχνικά στο εξωτερικό. Στην τέταρτη συναυλία της Σειράς, το Ergon Ensemble ερμηνεύει σπάνιες συνθέσεις του Αργύρη Κουνάδη και του Δημήτρη Τερζάκη, αλλά και έργα της Κωνσταντίας Γουρζή, του Μηνά Μπορμπουδάκη και της Γεωργίας Κουμαρά σε πρώτη πανελλήνια. Στη μουσική διεύθυνση, ο πολυβραβευμένος Κωνσταντίνος Τερζάκης, ο οποίος σταδιοδρομεί στο εξωτερικό ως μαέστρος της Διεθνούς Ακαδημίας του Ensemble Modern στην Αυστρία και ως βοηθός αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας της Πόλης του Μπέρμιγχαμ (2022-23) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Λίγα λόγια για τα έργα

Η μεταπολεμική Γερμανία, θέλοντας να αποκηρύξει το ναζιστικό παρελθόν της, υποστηρίζει ηθικά, οικονομικά και πρακτικά τη μουσική πρωτοπορία. Έτσι, γενιές ελλήνων μουσουργών που σπουδάζουν σε ακαδημίες της, βρίσκουν εκεί πρόσφορο έδαφος για να αναπτύξουν τη συνθετική τους δράση και επιλέγουν γερμανικές πόλεις ως έδρα τους.

Στο πρόγραμμα της βραδιάς παρουσιάζονται 50 χρόνια μουσικής δημιουργίας μέσα από τη ματιά 5 συνθετών και συνθετριών με διαφορετικό αισθητικό προσανατολισμό και αφετηρία. Ξεκινώντας με το ντούο “Blues”για φλάουτο και πιάνο (1970) του Αργύρη Κουνάδη, το Ergon Ensemble θέλει να αποτίσει φόρο τιμής στα 10 χρόνια από τον θάνατο του πολυγραφότατου συνθέτη που έζησε και δημιούργησε στο Φράιμπουργκ. Ακολουθεί η πρεμιέρα του τρίο για πιάνο, κρουστά και κλαρινέτο με τίτλο “Νéome” (2020) της βραβευμένης συνθέτριας και διευθύντριας ορχήστρας Κωνσταντίας Γουρζή. Στη συνέχεια θα ακουστεί ο «Οκτώηχος» (1987-9)του Δημήτρη Τερζάκη, ενώ αμέσως μετά το Ergon θα παρουσιάσει σε πανελλήνια πρεμιέρα το σεπτέτο “Meta-Soundscapes” (RΟΑΙ IV) (2008)του Μηνά Μπορμπουδάκη, ο οποίος κάνει καριέρα στο Μόναχο από τη δεκαετία του 1990. Το αφιέρωμα θα κλείσει με την επίσης πρώτη πανελλήνια παρουσίαση της σύνθεσης “Rhinoceritis” για οκτέτο(2016) που υπογράφει η ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη Γεωργία Κουμαρά.

Το πρόγραμμα συνοπτικά

Αργύρης Κουνάδης | Blues, ντούο για φλάουτο και πιάνο (1970)

Κωνσταντία Γουρζή | Néome, τρίο για πιάνο, κρουστά και κλαρινέτο, έργο 87 (2020), α΄ πανελλήνια εκτέλεση

Δημήτρης Τερζάκης | Οκτώηχος (1987-9)

Μηνάς Μπορμπουδάκης | MetaSoundscapes για σεπτέτο (ROAI IV) (2008), α΄ πανελλήνια εκτέλεση

Γεωργία Κουμαρά | Rhinoceritis για οκτέτο (2016), α΄ πανελλήνια εκτέλεση

Τιμές εισιτηρίων

8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) 12 18

Διάρκεια

90 λεπτά περίπου (με διάλειμμα)

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

Eισιτήρια

210 72 82 333

www.megaron.gr