Μέγαρο Μουσικής Αθηνών > Εκδηλώσεις > Γιάννης Ξενάκης: Γιατί υπήρξε σημαντικός;

Γιάννης Ξενάκης: Γιατί υπήρξε σημαντικός;

meta_xenakis_xanthoydakis_poster

Συνοπτικά

Ο Γιάννης Ξενάκης θεωρήθηκε μια μοναδική προσωπικότητα στη διεθνή σκηνή της μουσικής πρωτοπορίας. Τα έργα του υπήρξαν εξαιρετικά πρωτότυπα, εξαιτίας του ριζοσπαστικού τρόπου με τον οποίο ο ίδιος αντιμετώπισε το μουσικό υλικό. Αυτό όμως ήταν σχεδόν προϋπόθεση για να θεωρηθεί ένας συνθέτης της γενιάς του αξιόλογος: η πεμπτουσία του μουσικού μοντερνισμού της εποχής εκείνης ήταν η επιδίωξη του καινούργιου, του ανήκουστου. Η μουσική του Ξενάκη περιορίστηκε, λοιπόν, σε αυτό και μόνο; Η ομιλία θα προσπαθήσει να δείξει ότι η συμβολή του Ελληνογάλλου πρωτοποριακού συνθέτη διέφερε όχι μόνο σε βαθμό αλλά και σε ποιότητα, από τις νεωτερικές χειρονομίες των σύγχρονών του δημιουργών και να καταδείξει ότι η μουσική πρωτοπορία στο σύνολό της απέκτησε νέες διαστάσεις και νέα συνολική μορφή χάρις στα έργα του. Ο Ιάννης Ξενάκης υπήρξε ένας μεγάλος του 20ού αιώνα.

Το MetaXenakis μια αποτελεί διεθνή συνένωση ιδρυμάτων και φορέων με στόχο τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την γέννηση μεγάλου Έλληνα συνθέτη και στοχαστή  Ιάννη Ξενάκη (1922-2001).

Η πρωτοβουλία ανήκει στην στενή συνεργάτιδα του Ξενάκη και προέδρου του CIX (Centre Iannis Xenakis) Sharon Kanach και ξεκίνησε με την συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων που είχε ιδρύσει ο Ξενάκης, το CIX (διάδοχος του CeMAMU) στη Γαλλία και το ΚΣΥΜΕ (Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας) στην Ελλάδα. Σύντομα προστέθηκαν και το Ωδείον Αθηνών, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής, Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής/Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας, και σε διεθνές επίπεδο, τα Xenakis Project of the Americas (ΗΠΑ), Universidad Nacional Autonoma de Mexico (Mεξικό) και Nagoya City University (Ιαπωνία).

Οι εκδηλώσεις, που θα διατρέχουν ολόκληρο το 2022, περιλαμβάνουν διεθνές υβριδικό συνέδριο, συναυλίες, εκθέσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, ντοκυμανταίρ, διαγωνισμό σύνθεσης, κ.ά., και θα προβάλλονται από τον κοινό ιστότοπο (https://meta-xenakis.org). Εκτός από τις βασικές δράσεις που διοργανώνουν τα βασικά μέλη του consortium, στο MetaXenakis εντάσσονται και δράσεις συνεργαζόμενων φορέων.

Η δράση εντάσσεται στο MetaXenakis για τον διεθνή εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη.

Συντελεστές

Ομιλητής:

Χάρης Ξανθουδάκης, ομότιμος καθηγητής τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου

Δείτε επίσης

KOA_Banner_09-DEC-22

Μουσική

Εκατό χρόνια από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη

Το δημιουργικό έργο του Ιάνvη Ξενάκη σφράγισε ανεξίτηλα τη μουσική πρωτοπορία στο δεύτερο μισό...

Διοργανωτής: ΚΟΑ

Παρασκευή 09.12.2022, 20:30
Comedy club

Performance

Comedy Club για παιδιά

Το Comedy Club για παιδιά, η μοναδική ελληνική stand-up comedy παράσταση για παιδιά 6...

Διοργανωτής: Σύλλογος Φίλων Μουσικής

03 - 30.12.2022

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εκδηλώσεις και μάθετε τα νέα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.