Σαξοφωνίστας με γαλλικές ρίζες, ο Φάουστο Σιερακόφσκι αποκαλεί την Ελλάδα σπίτι του από το 2016. Το χειμώνα του 2020 συναντήθηκε, στην Αθήνα, με τον Παναγιώτη Κάιτατζη και τον Στρατή Σκουρκέα και έκτοτε δουλεύει μαζί τους πάνω σε πρωτότυπες συνθέσεις, εμπνευσμένες από τις παραδοσιακές μουσικές της ανατολικής Μεσογείου.

Μέσα από μια αφαιρετική (minimal) αλλά και ευέλικτη ενορχήστρωση, η μουσική τους ταξιδεύει από τα έντονα ρυθμικά μοτίβα των Βαλκανίων και το ρεπερτόριο του ζουρνά στα πιο στοχαστικά τραγούδια και τις διαφορετικές ατμόσφαιρες των ανατολικών δρόμων, όπου οι μουσικοί κινούνται συχνά ελεύθερα.

Το πρόγραμμα αποτελείται τόσο από πρωτότυπες συνθέσεις όσο και από κομμάτια του παραδοσιακού και κλασικού ρεπερτορίου.

Ο Fausto Sierakowski γεννήθηκε το 1988 στο Παρίσι και μεγάλωσε στη Ρώμη.

Το 2009, πήρε δίπλωμα στο κλασικό σαξόφωνο από το Ωδείο της Αγίας Καικιλίας και το 2012 αποκτά μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στον σύγχρονο αυτοσχεδιασμό από το Ωδείο της Νέας Αγγλίας στη Βοστώνη.

Κατά την παραμονή του στην Αμερική και μέχρι την επιστροφή του στην Ευρώπη το 2014, έκανε συναυλίες και ηχογραφήσεις με μουσικούς όπως οι: Matt Moran, Anthony Coleman, Joe Morris, Matt Darriau, Satoshi Takeshi, Hayden Chisholm και Axel Dörner.

Το 2016, μετακομίζει στην Ελλάδα, με σκοπό να μελετήσει την κλασική οθωμανική μουσική και ούτι με τον Ευγένιο Βούλγαρη.

Από τότε συμμετέχει στα μουσικά σύνολα του Ευγενίου Βούλγαρη, του Γιάννη Διονυσίου, αλλά και σε αρκετά συγκροτήματα, όπως το Fausto Sierakowski Trio (με τον Παναγιώτη Κάιτατζη και τον Στρατή Σκουρκέα) και οι People of the Wind (με τον Αλέξανδρο Ριζόπουλο και τον James Wylie).

O Παναγιώτης Κάιτατζης είναι απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης και πτυχιούχος του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής ΤΕΙ Ηπείρου. Έχει επίσης ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην εθνομουσικολογία και την πολιτισμική ανθρωπολογία στο ΕΚΠΑ.

Καθηγητές του στο ούτι υπήρξαν οι: Κυριάκος Ταπάκης, Θωμάς Κωνσταντίνου, Haig Yazdjian, Αντώνης Απέργης και Άλκης Πασπάτης.

Δίδαξε στο Μουσικό Σχολείο Παλλήνης (2019-2021), στο Μουσικό Σχολείο Χίου (2021-2022), και από το 2021 διδάσκει ούτι στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Ο Στρατής Σκουρκέας μεγάλωσε στη Μυτιλήνη της Λέσβου. Αποφοίτησε από το τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Άρτας. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη μουσική της Ανατολικής Μεσογείου παρακολουθώντας σεμινάρια κρουστών από τον διεθνούς φήμης σολίστ Zohar Fresco αλλά και από διακεκριμένους έλληνες μουσικούς όπως ο Βαγγέλης Καρίπης. Παράλληλα έχει διδαχθεί τροπική και λαϊκή θεωρία από τον Νίκο Ανδρίκο, μελετώντας το αστικό μεσοπολεμικό ρεπερτόριο και την οθωμανική μουσική.

Από το 2006 μέχρι σήμερα συμμετέχει σε πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς εκπροσώπους της παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής. Παράλληλα συμμετέχει ενεργά στη δισκογραφία και σε μουσικά ντοκιμαντέρ.

Από το 2012 παραδίδει μαθήματα κρουστών της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Instagram

Facebook