Τα αποτελέσματα του Διεθνούς Διαγωνισμού Σύνθεσης για ταινία animation 2024
Φέτος οι διαγωνιζόμενοι έγραψαν μουσική
για την ταινία animation μικρού μήκους
«Καναρίνι» της Χρύσας Κοροβέση και του Μάριου Γαμπιεράκη
Σε συνεργασία με το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ
+ Αγορά Κινουμένων Σχεδίων
Με συμμετοχές (μεταξύ άλλων, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία κ.ά.) ολοκληρώθηκε το Animegaron 2024, ο φετινός Διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης για ταινία animation του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. O Διαγωνισμός, που έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός, πραγματοποιήθηκε για έβδομη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο της σειράς Γέφυρες, σε συνεργασία με το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων. Φέτος, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να γράψουν μουσική για την ταινία animation μικρού μήκους «Καναρίνι» (2021) της Χρύσας Κοροβέση και του Μάριου Γαμπιεράκη, την πρώτη τους κινηματογραφική δημιουργία, η οποία απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα του Animasyros-Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων 2022.
Όπως σημειώνει ο επικεφαλής της σειράς ΓΕΦΥΡΕΣ Δημήτρης Μαραγκόπουλος: «Το “Καναρίνι” είναι ένα περιεκτικό, ποιητικό και πολύ δυνατό φιλμ μικρού μήκους. Το καναρίνι των ανθρακωρύχων ήταν μια παμπάλαια φυσική μέθοδος που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες στα ορυχεία για να προφυλαχθούν από τους θανάσιμους κινδύνους των υπόγειων στοών. Έπαιρναν μαζί τους κλουβιά με καναρίνια. Αν τα καναρίνια εμφάνιζαν καταπόνηση ή πέθαιναν, τότε υπήρχε σοβαρός επαπειλούμενος κίνδυνος. Έτσι, το καναρίνι των ανθρακωρύχων συμβολίζει κάθε ζωντανό οργανισμό, ο θάνατος ή η δυσφορία του οποίου λειτουργεί ως έγκαιρη προειδοποίηση κινδύνου. Αλήθεια, μήπως στις μέρες μας ο θάνατος όχι μόνο ενός καναρινιού αλλά και εκατομμύριων ζώων και φυτών, καθώς και οι βίαιες αντιδράσεις της φύσης στην αλαζονική συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντί της, αποτελούν προειδοποιητικά σήματα κινδύνου;»
Το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Animegaron 2024 έλαβε ο Jakub Tokarczyk [Γιάκουμπ Τόκαρτζυκ] από τη Γαλλία, το δεύτερο, ο Θάνος Παπαδέλλης, και το τρίτο, ο Γαβριήλ Φαριλέκας. Η κριτική επιτροπή απένειμε επίσης πρώτη διάκριση στον Eunseo Ko [Ούνσο Κο] από τη Νότια Κορέα και δεύτερη διάκριση στον Γεώργιο Θεοφάνους. Οι τρεις βραβευμένοι του Animegaron λαμβάνουν χρηματικά βραβεία και θα υποστηριχθούν από ευρύ πλαίσιο δράσεων προβολής.
Φέτος, στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν ο Δημήτρης Αρμενάκης (σκηνοθέτης, animator),ο Zorzes Katris (συνθέτης, μουσικός παραγωγός), ο Δημήτρης Mαραγκόπουλος (συνθέτης, καλλιτεχνική επιμέλεια και προγραμματισμός της σειράς ΓΕΦΥΡΕΣ), ο Νίκος Πορτοκάλογλου (τραγουδοποιός) και ο Alex Sid/Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος(συνθέτης τηλεοπτικής και κινηματογραφικής μουσικής, τραγουδοποιός).
Κάθε χρόνο, ο μεγάλος αριθμός συμμετοχών από την Ελλάδα και το εξωτερικό καταδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον των δημιουργών –νεότερων και όχι μόνο– για την κινηματογραφική μουσική και ακόμη περισσότερο για τις ταινίες animation, που αφήνουν ένα ευρύ πεδίο ελευθερίας, φαντασίας και συνθετικής δημιουργίας.
Bασικός στόχος του Animegaron είναι η μετατροπή του σε ένα μέσο προβολής ταλαντούχων συνθετών μουσικής για την εικόνα, το οποίο θα τους δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνούν όχι μόνο με το κοινό, αλλά και με στελέχη από τον χώρο του θεάματος και του ακροάματος. Έτσι, για τη διαδικτυακή μετάδοση της τελικής φάσης του Διαγωνισμού ενημερώθηκαν, εκτός από το ευρύ κοινό, τηλεοπτικοί και κινηματογραφικοί παραγωγοί, σκηνοθέτες και κριτικοί. Στο πλαίσιο αυτό, η ταινία μικρού μήκους της Χρύσας Κοροβέση και του Μάριου Γαμπιεράκη, επενδυμένη μουσικά από τις 10 καλύτερες συνθέσεις, με βάση την αξιολόγηση και τη βαθμολογία της επιτροπής, παρουσιάστηκε και είναι διαθέσιμη στα social media του Μεγάρου.
Παρακολουθήστε οnline την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του φετινού Animegaron εδώ: