Η δενδροφύτευση ολοκληρώθηκε την 1η Απριλίου 2023 και έγινε με αφορμή τα 90 χρόνια από τη γέννηση του διάσημου Πολωνού μαέστρου και συνθέτη

Η ιδέα της φύτευσης του δέντρου στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στη μνήμη του Πολωνού συνθέτη και μαέστρου Krzysztof Penderecki προκύπτει από την αγάπη του συνθέτη για τα πάρκα και τους κήπους. Ο ίδιος δημιούργησε στους χώρους του κτήματός του στο Lusławice, 100 χιλιόμετρα έξω από την Κρακοβία, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ποικιλόμορφα δενδροκομεία της Ευρώπης, έναν λαβύρινθο μεσαιωνικής έμπνευσης καθώς και κήπους ιαπωνικού και ιταλικού στυλ, χρησιμοποιώντας συχνά σπόρους που συνέλεξε κατά τη διάρκεια των πολλών ταξιδιών του σε όλο τον κόσμο.
Το έργο “Penderecki’s Garden”, είναι ένα ψηφιακό έργο που γιορτάζει τη ζωή και την κληρονομιά του Πολωνού συνθέτη και αποτελεί πνευματικό παιδί του Πολωνικού Ινστιτούτου Adam Mickiewicz.

Οι πολωνικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο έχουν συμμετάσχει στη διάδοση του έργου “Penderecki’s Garden”, φυτεύοντας δέντρα στη μνήμη του συνθέτη σε διάφορους κήπους.
Η πινακίδα με το QR code που θα τοποθετήθηκε δίπλα στο δέντρο, μεταφέρει τους επισκέπτες του Κήπου σε ένα ψηφιακό ταξίδι στον “Κήπο του Πεντερέτσκι”. (Περισσότερες πληροφορίες: https://pendereckisgarden.pl/en)

Ο Πολωνός πρέσβης κύριος Artur Lompart αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του Πολωνού συνθέτη, και ολοκλήρωσε συμβολικά τη δενδροφύτευση παρουσία παιδιών με παραδοσιακές πολωνικές στολές.

“Η συμβολική φύτευση της Acacia Saligna (κυανόφυλλη ακακία), επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την αγαστή σχέση των δύο λαών, του ελληνικού και του πολωνικού, μέσα από έναν καινοτόμο πολωνό δημιουργό, κορυφαίο συνθέτη που σφράγισε τη μουσική του 20ου και του 21ουαιώνα σε παγκόσμιο επίπεδο”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κύριος Νίκος Πιμπλής.

Η λιτή αυτή εκδήλωση συνέπεσε χρονικά και με τη συναυλία της Ορχήστρας Sinfonia Varsovia υπό τον Aleksandar Marković, όπου ακούστηκε η 2η Συμφωνία Πεντερέτσκι, έργο ορόσημο, από την ορχήστρα που, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τον ίδιο και το έργο του. 

Dendro Pederecki - Polish Embassy - 1-4-23-2