Η διεθνώς αναγνωρισμένη χορωδία από την Εσθονία Vox Clamantis, υπό τη διεύθυνση του Jaan-Eik Tulve, ερμήνευσε συγκλονιστικά το έργο Passio του επίσης Εσθονού Arvo Pärt, το οποίο βασίζεται στα Κατά Ιωάννην Πάθη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Άνοιξης του Μεγάρου. O μεγαλειώδης ήχος του εκκλησιαστικού οργάνου και οι υπέροχες φωνές, με τη συνοδεία κουαρτέτου πνευστών και εγχόρδων, δημιούργησαν στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα που συγκίνησε βαθιά το κοινό.  

Vox Clamantis. Arvo Pärt: Passio,03/04/2023 (c)Akriviadis
Vox Clamantis. Arvo Pärt: Passio Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, 3 Απριλίου 2023 (c)Akriviadis

Η Εσθονή πρέσβης στην Ελλάδα, κυρία Karin Rannu, για να τιμήσει τους συντελεστές της χορωδίας, η οποία εκπροσωπεί διεθνώς την εσθονική κουλτούρα, παρέθεσε κοκτέιλ στο Φουαγιέ της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης μετά τη συναυλία. Απευθυνόμενη στους προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων και οι πρέσβεις της Γερμανίας, της Λετονίας, της Ουκρανίας, της Πολωνίας και της Σουηδίας, μίλησε για τη ζωή του Arvo Pärt, υπογραμμίζοντας την ανάγκη του  για ελευθερία. Μια ανάγκη που τον οδήγησε στη Βιέννη και στο Βερολίνο, όπου δημιούργησε τα καλύτερα έργα του, ενώ αργότερα του δόθηκε η ευκαιρία να επιστρέψει στην ελεύθερη πλέον Εσθονία ως ένας από τους πλέον καταξιωμένους σύγχρονους συνθέτες κλασικής θρησκευτικής μουσικής.

Vox Clamantis. Arvo Pärt: Passio,03/04/2023 (c)Akriviadis
(Α-Δ) Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου κύριος Γιάννης Βακαρέλης, η πρέσβης της Εσθονίας στην Ελλάδα κυρία Karin Rannu και ο πρόεδρος του ΔΣ του Μεγάρου κύριος Νίκος Πιμπλής

Η κυρία Karin Rannu ανέφερε επίσης ότι το Passio του Pärt ήταν μία ιδιαίτερα αρμόζουσα επιλογή έργου λόγω του πρόσφατου τρομερού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε τόσους ανθρώπους, και έστειλε τα συλλυπητήριά της σε όλους τους πληγέντες.

Τελειώνοντας τόνισε ότι «το μήνυμα της μουσικής του Arvo Pärt είναι καθολικά να κοιτάξουμε βαθύτερα μέσα μας, να αναλογιστούμε τις πράξεις μας και να κάνουμε τα σωστά πράγματα με την ελπίδα ότι αυτό θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον, όπως ακριβώς έπραξε στη ζωή του».