Ήταν ένα ξεχωριστό μουσικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, μια από τις σπουδαιότερες φυσιογνωμίες του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, που φέτος γιορτάζει τα 96α γενέθλιά του. Μια συναυλία στον Κήπο του Μεγάρου (20.7) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, που έκανε ανάρπαστα τα δελτία εισόδου από τις πρώτες μέρες της διάθεσής τους. Μια συγκινητική βραδιά με συμφωνικά έργα του μεγάλου συνθέτη που δεν ακούγονται συχνά, ερμηνευμένα από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στην οποία έδωσαν το «παρών» η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Πριν την έναρξη της συναυλίας, οι κκ. Σακελλαροπούλου και Μενδώνη επισκέφθηκαν την έκθεση «Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης», η οποία διοργανώνεται από το ΥΠΠΟΑ με τη συνεργασία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη».

Η Υπουργός, συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο του ΜΜΑ Νίκο Πιμπλή και τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής Κωστή Αιλιανό, υποδέχτηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην έκθεση. Μαζί τους ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΑ Γιάννης Βακαρέλης, η γενική διευθύντρια Ευθαλία Καπιτσίνα και ο διευθυντής του ΣΦΜ Αλέξανδρος Χαρκιολάκης. Η ξενάγηση στην έκθεση έγινε από τις επιμελήτριες Στεφανία Μεράκου, μουσικολόγο-διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης, Βάλια Βράκα, μουσικολόγο-υπεύθυνη Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Βιβλιοθήκης, και Ερατώ Κουτσουδάκη, αρχιτέκτονα-μουσειολόγο.

Στη συνέχεια, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Λουκάς Καρυτινός καλωσόρισε τους επίτιμους καλεσμένους στην εορταστική συναυλία στον Κήπο. Το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει σημαντικά ορχηστρικά έργα του Θεοδωράκη, όπως οι συνθέσεις «Οιδίπους Τύραννος», εισαγωγή για ορχήστρα εγχόρδων, «Έρως και Θάνατος» για μεσόφωνο και ορχήστρα εγχόρδων, Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων και «Raven», συμφωνικό ποίημα για μεσόφωνο, φλάουτο, δύο άρπες και έγχορδα. Τα σολιστικά μέρη για φωνή ερμήνευσαν δύο καταξιωμένοι λυρικοί τραγουδιστές, η μετζοσοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη και ο μπάσος Τάσος Αποστόλου. Στο πόντιουμ της ΚΟΑ ήταν ο μαέστρος Νίκος Χαλιάσας.

Μετά το τέλος της συναυλίας, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε:

«Στον Μίκη θα ήθελα να ευχηθώ αυτό που νομίζω ότι θα ήθελε να ευχηθεί και ο περισσότερος κόσμος, οι περισσότεροι Έλληνες. Να είναι γερός, να είναι πάντα κοντά μας και να μας διδάσκει. Να μας διδάσκει μουσική, να μας διδάσκει ελευθερία. 
Σήμερα είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε άγνωστα έργα εν πολλοίς στο ευρύ κοινό, τα οποία, όμως, αγαπά ο ίδιος, μια άλλη πλευρά του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη, μια άλλη πλευρά αυτού του μεγάλου Έλληνα, ο οποίος είναι ταυτισμένος προφανώς με τη μουσική, αλλά και με την ελευθερία, με την ανεξαρτησία, με την αυτοδιάθεση των λαών. 
Είχαμε πριν από λίγο την ευκαιρία με την κυρία Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δούμε την έκθεση “Ο Γαλαξίας του Μίκη”, μια έκθεση η οποία διοργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής και το Μέγαρο Μουσικής. Είναι μια προσφορά, ένα αντίδωρο στον Μίκη Θεοδωράκη για τα 95α γενέθλιά του. Για τότε ήταν προγραμματισμένο, απλώς η πανδημία μας ανάγκασε να μεταφέρουμε τον χρόνο και φτάσαμε στα 96α γενέθλια. Είναι μια έκθεση που πραγματικά αξίζει να τη δουν όσο γίνεται περισσότεροι Έλληνες, όσο γίνεται περισσότεροι ξένοι, καθώς ο Θεοδωράκης ξεφεύγει από τα όρια της χώρας μας και από την άλλη πλευρά για εμάς όλους ταυτίζεται με την ιστορία του 20ού αιώνα. Για τον Θεοδωράκη ίσως αυτό που μπορεί να πει κανείς για τη σχέση του με την Ελλάδα, είναι αυτό που είπε ο ποιητής: ότι στα τραγούδια του η Ελλάδα αναγνωρίζει το πρόσωπό του».

Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής Κωστής Αιλιανός υπογράμμισε:

«Αυτή η συναυλία ήταν το τρίτο στοιχείο της τριλογίας, την οποία οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής και τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής προς τιμήν του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη, του μεγάλου Έλληνα.
Το πρώτο στοιχείο ήταν η ψηφιοποίηση του Αρχείου του Μίκη Θεοδωράκη που έχει χαρίσει ο ίδιος στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» και το οποίο διατίθεται σε όλους όσοι θέλουν να μελετήσουν το έργο του. Το δεύτερο στοιχείο είναι η έκθεση για τον Θεοδωράκη που γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής και συνιστώ σε όλους να την επισκεφτούν. Και το τρίτο στοιχείο ήταν η σημερινή συναυλία, την οποία παρακολουθήσαμε με λιγότερο γνωστά έργα του, που μπορέσαμε να χαρούμε σε όλο τους το μεγαλείο».

Αναφερόμενος στη συναυλία-αφιέρωμα για τα 96α γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Νίκος Πιμπλής τόνισε:

«Ο Μίκης είναι ένας συνθέτης όλων των Ελλήνων, είναι ένας Mεγάλος Έλληνας, και η Πολιτεία τον τιμά, όπως έχει και ο ίδιος τιμήσει την Ελλάδα. Και ήταν, για όλους εμάς, χρέος να οργανώσουμε υπό το Υπουργείο Πολιτισμού, αυτή τη συναυλία, αυτή την έκθεση. Η υπέροχη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, η έκθεση –από το Αρχείο το οποίο έχει διαθέσει ο συνθέτης στο Μέγαρο, τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής και τη Μουσική Βιβλιοθήκη–, ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε. Η Ελλάδα οφείλει στον Μίκη, και αυτό δεν πρέπει να χάνουμε καμία ευκαιρία να το θυμόμαστε.»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ Λουκάς Καρυτινός σημείωσε:

«Ως Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και ως Έλληνες πρέπει να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Μίκη, ο οποίος σε όλη του την πορεία δεν άφησε ποτέ κατά μέρος τη συμφωνική μουσική, δείχνοντας σε όλους μας ότι –παράλληλα με οποιοδήποτε άλλο είδος– δεν πρέπει να αφιστάμεθα από την ουσιαστική εκδοχή της μουσικής, που είναι η συμφωνική.
Έχοντας μελετήσει το έργο του και έχοντάς τον ζήσει από κοντά, θέλω να μεταφέρω στους συμπολίτες μας τη διαρκή του αγωνία για την ανάταση της Ελλάδας σε όλους τους τομείς.»

Έκθεση
«Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης»
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Ερατώ Κουτσουδάκη, αρχιτέκτων-μουσειολόγος

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Στεφανία Μεράκου, μουσικολόγος, διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης
«Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

Βάλια Βράκα, μουσικολόγος, υπεύθυνη Αρχείου Ελληνικής Μουσικής
της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, διευθυντής Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
08 Ιουνίου – 31 Ιουλίου και 01 Σεπτεμβρίου – 30 Οκτωβρίου

ΩΡΑΡΙΟ
Τρίτη – Σάββατο 11:00 – 19:00

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
(με δελτία εισόδου κατόπιν ηλεκτρονικής κράτησης στο www.megaron.gr)

Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Διάρκεια περιήγησης στην έκθεση: 45 λεπτά

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ &
ΦΟΥΑΓΙΕ ΙΣΟΓΕΙΟΥ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ

Βίντεο για την έκθεση: