Οι Λούστροι συστάθηκαν ως μουσικό σχήμα τον Μάιο του 2018. Η ονομασία παραπέμπει στην ομορφιά του απλού που πηγάζει από τη χαρά της δημιουργίας και της ανασύνθεσης των μουσικών καταβολών κάθε μέλους του μουσικού συνόλου – ανεξαρτήτως χώρου, χρόνου, οριζόντων…

Δίνουν μουσικές παραστάσεις, παράγουν μουσική, μουσικά βίντεο και παρουσιάζουν αδιαλείπτως τα τελευταία τρία χρόνια την εβδομαδιαία εκπομπή με τίτλο «Λούστροι, κάλεσμα από το Αιγαίο» στο Ανοιχτό Ραδιόφωνο της Κωνσταντινούπολης, με ελληνική και ξένη μουσική. Συμμετέχουν σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Φεστιβάλ Δελφών «To λάλον ύδωρ», Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης κ.ά.).

Το ρεπερτόριό τους, με επίκεντρο τον ελληνικό πολιτισμό, καλύπτει πολλές περιοχές και εποχές: παραδοσιακή μουσική από την Ελλάδα και την Ανατολία, ρεμπέτικα, έντεχνα αλλά και μουσική του κόσμου κοινωνούνται με ιδιαίτερο τρόπο. Το τραγούδι, συνήθως χορωδιακό και κάποτε δίγλωσσο (ελληνικά – τούρκικα), ταξιδεύει από την Πόλη του Μπατζιανού, στην Αθήνα του Ξαρχάκου και του Χατζιδάκι, τον Πόντο, τον Πειραιά του Μάρκου έως τη Θεσσαλονίκη των «Λούστρων» σήμερα.

Το σχήμα αποτελείται από 6 έως και 14 μουσικούς, με τη συμμετοχή συνεργατών αναλόγως των απαιτήσεων της συναυλίας.

Website https://loustri.com/

https://loustri.com/programs/