Γιώργος Ζαχαρίας | βιολί

Μάριος Παντελιάδης | πιάνο

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου | 20:30

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Η προπώληση έχει αρχίσει

Δύο έλληνες βιρτουόζοι με διεθνή διαπιστευτήρια, ο βιολονίστας Γιώργος Ζαχαρίας και ο πιανίστας Μάριος Παντελιάδης, ετοίμασαν για την εμφάνισή τους, την Tετάρτη 19 Οκτωβρίου στις 8:30 μ.μ. στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών,ένα πρόγραμμα που καλύπτει χρονικά μια περίοδο περίπου πενήντα χρόνων και αναδεικνύει το ιδιαίτερο ύφος ευρωπαίων συνθετών, οι οποίοι μελέτησαν διαφορετικούς πολιτισμούς και αφομοίωσαν στοιχεία τους στο έργο τους: του Πολωνού Karol Szymanowski [Κάρολ Συμανόφσκυ], ο οποίος ερεύνησε, μεταξύ άλλων, την ελληνική αρχαιότητα, και του Maurice Ravel [Mωρίς Ραβέλ], που περιπλανήθηκε στα μονοπάτια της τζαζ. Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Ζαχαρίας και ο Μάριος Παντελιάδης θα ερμηνεύσουν τις συνθέσεις Μύθοι του Szymanowski και Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 2 του Ravel. Την ίδια βραδιά, οι δύο δεξιοτέχνες θα παρουσιάσουν επίσης τη Μικρή σουίτα αρ. 1 για βιολί και πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα, ο οποίος, παρά τον πρόωρο θάνατό του, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα στην ελληνική –και όχι μόνο– μουσική του 20ού αιώνα. Ο επίλογος ανήκει στη Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 3 σε ρε ελάσσονα που φέρει την υπογραφή του σπουδαίου ρομαντικού μουσουργού Johannes Brahms.

Η προπώληση έχει αρχίσει.

O βιολονίστας Γιώργος Ζαχαρίας…

… είναι διδάκτωρ της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής του Λονδίνου (Royal Academy of Music-RAM) και απόφοιτος του Sydney Conservatorium, του Βασιλικού Κολεγίου Μουσικής (Royal College of Music-RCM) και του Ωδείου Αθηνών. Ως σολίστ του βιολιού έχει εμφανιστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στη Βόρεια Αμερική, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια. Στις διακρίσεις του για τις δισκογραφικές καταθέσεις του με έργα για σόλο βιολί περιλαμβάνονται το Χρυσό Μετάλλιο του Strad καθώς και ο τίτλος «Δίσκος του μήνα» από το International Record Review. Το 2020, ηχογράφησε την παγκόσμια πρώτη του Κοντσέρτου για βιολί και βιόλα του Νίκου Σκαλκώτα με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου υπό τον Martyn Brabbins (Αλέξανδρος Κούστας, βιόλα), η παρουσίαση του οποίου βασίστηκε στην πρώτη παγκόσμια κριτική έκδοση του έργου που ο ίδιος εξέδωσε (Euterpe, 2020). Το 2022 ηχογράφησε επίσης το Κοντσέρτο για σόλο βιολί του ιδίου (LPO/Brabbins). Οι ηχογραφήσεις θα κυκλοφορήσουν διεθνώς από την BIS (2/2023). Ως Senior Lecturer in Music –μετά την ενδεκαετή σταδιοδρομία του στη RAM, κατά την οποία οι τάξεις και οι διαλέξεις του ψηφίζονταν κάθε χρόνο ως οι κορυφαίες της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής από τον Φοιτητικό της Σύλλογο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο– συνεχίζει τη συνεργασία του με αναγνωρισμένα μουσικά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου (RCM, GSMD, RAM) και της Αμερικής (Jacobs, Raclin SoM).

Ο πιανίστας Μάριος Παντελιάδης…

… έχει εμφανιστεί στο St Martin-in-the-Fields του Λονδίνου, στη Musikverein της Βιέννης, στην Όπερα του Σίδνεϋ και σε άλλες σημαντικές αίθουσες σε Ευρώπη, Νότια Κορέα και ΗΠΑ.

Έχει συμπράξει με πλήθος από καταξιωμένους καλλιτέχνες στην παρουσίαση συνθέσεων μουσικής δωματίου, ενώ συνεργάζεται σταθερά σε duo με τον βιολονίστα Γιώργο Ζαχαρία, τον πιανίστα Enzo Oliva και με το Trio Mythos που μετρά πολλές διεθνείς εμφανίσεις.

Έχει αποφοιτήσει από τo Ωδείο Αθηνών, την Ακαδημία της Αγίας Καικιλίας της Ρώμης, το Πανεπιστήμιο της Βιέννης και τη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου υπό την καθοδήγηση των Πάρρυ Δερέμπεη-Παπασταύρου, Sergio Perticaroli, Noel Flores και Tatiana Sarkissova. Έχει παρακολουθήσει masterclasses με τους Aldo Ciccolini, Eliso Virsaladze, Lilya Zilberstein κ.ά. Έχει αποσπάσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου σε Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία.

Η δισκογραφία του περιλαμβάνει CDs με έργα Rossini (Da Vinci classics, 2019) και Beethoven (Da Vinci Classics, 2021) καθώς και ένα cd μουσικής δωματίου σε συνεργασία με το Trio Mythos, με έργα Ιταλών συνθετών 20ού αιώνα (Brilliant Classics, 2022).

Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Στο πλαίσιο του κύκλου Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, τoν φετινό Νοέμβριο θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τους πιανίστες Έφη Αγραφιώτη και Γιώργο Κοντραφούρη (22/11) καθώς και τη σοπράνο Αλεξία Βουλγαρίδου (σοπράνο) με την κιθαρίστρια Κορίνα Βουγιούκα (28 /11). Τον Δεκέμβριο θα απολαύσουμε τον βιολίστα Ηλία Λιβιεράτο, τον κλαρινετίστα Σπύρο Μουρίκη και την πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα (7/12). Το 2023, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει εκδηλώσεις με τους: Uwe Matschke, Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε και Kerstin Feltz, Δημήτρη Τηλιακό και Τίτο Γουβέλη, Δημήτρη Δεσύλλα και Βασίλη Βαρβαρέσο, Κουαρτέτο Αέναον και Μυρσίνη Κάγκαρλη, Αντώνη Σουσάμογλου και Σταμάτη Βλαχοδημήτρη, Αλέξη Καραϊσκάκη-Νάστο και Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Αλέξανδρο Γαβριηλίδη-Πέτριν, Τιμόθεο Γαβριηλίδη-Πέτριν και Κωνσταντίνο Δεστούνη καθώς και με τους Μίνα Πολυχρόνου, Αγγελική Καθαρίου και Διονύση Μαλλούχο.

Τιμές εισιτηρίων

8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) 12 € 18 € 

Διάρκεια

120 λεπτά (με διάλειμμα)

Eισιτήρια

210 72 82 333

www.megaron.gr