Édua Zádory | βιολί

Aare Tammesalu | βιολοντσέλο

Αλεξάνδρα Νομίδου | πιάνο

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου | 20:30

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Η προπώληση έχει αρχίσει

Ο κύκλος Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συστήνοντάς μας τη νέα, ανερχόμενη γενιά ελλήνων μουσικών και παρουσιάζοντάς μας καταξιωμένους σολίστ.

Η πρώτη συναυλία του φετινού κύκλου είναι αφιερωμένη σε έργα για τρίο με πιάνο που υπογράφουν ο μεγάλος κλασικιστής Joseph Haydn, οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού Ρομαντισμού Franz Schubert και Felix Mendelssohn, αλλά και ο βασιλιάς του nuevo tango Astor Piazzolla [Άστορ Πιατσόλλα]. Ερμηνεύουν η βιολονίστα Édua Zádory, ο τσελίστας Aare Tammesalu και η πιανίστα Αλεξάνδρα Νομίδου.

Tην Πέμπτη 13 Οκτωβρίου (8:30 μ.μ.) θα ακουστούν στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος το Νυχτερινό για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο σε μι ύφεση μείζονα, έργο 148 του Schubert, το Τρίο με πιάνο αρ. 2 σε ντο ελάσσονα, έργο 66 του Mendelssohn, το Τρίο με πιάνο αρ. 43 σε ντο μείζονα του Haydn. Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν τρία δημοφιλέστατα έργα του Piazzolla στην εκδοχή τους για τρίο με πιάνο. Πρόκειται για τις συνθέσεις «Oblivion»και «Ιnvierno porteño» (ενορχήστρωση: José Bragato) καθώς και για το κοσμαγάπητο «Libertango» (ενορχήστρωση: Theo).                                                 

Η προπώληση έχει αρχίσει.

Η αυστροουγγρικής καταγωγής βιολονίστα Édua Zádory…

… είναι μια σολίστ με αξιόλογη διεθνή σταδιοδρομία, γνωστή για το έντονα προσωπικό ερμηνευτικό στιλ της, τη δημιουργικότητα και το πάθος της. Σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της μουσικής προσωπικότητάς της άσκησαν, μεταξύ άλλων, ο Yehudi Menuhin και ο Heinrich Schiff. Έχει στο ενεργητικό της αρκετές ηχογραφήσεις σε συνεργασία με διακεκριμένους σολίστ, ενώ έχει αναπτύξει έντονη μουσικοπαιδαγωγική δραστηριότητα στη Βιέννη, στο Μπουένος Άιρες και στην Ιερουσαλήμ.

Ο τσελίστας Aare Tammesalu

… έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του στο κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο. Σπούδασε στην Εσθονική Ακαδημία Μουσικής και θήτευσε δίπλα στον Mikhail Khomitser στο Κρατικό Ωδείο της Μόσχας. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ και μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου σε Ευρώπη, βόρεια και νότια Αμερική, Άπω Ανατολή καθώς και σε φημισμένες αίθουσες της Ρωσίας. Το 2012 του απενεμήθη το πολιτιστικό βραβείο «Hendrik Krumm» και το 2019 το ετήσιο βραβείο του Εσθονικού Μουσικού Συμβουλίου.

Η πιανίστα Αλεξάνδρα Νομίδου…

… έχει εμφανιστεί σε διάσημες αίθουσες και φεστιβάλ πολλών ευρωπαϊκών χωρών καθώς και στην Τουρκία, τη Βραζιλία, την Εσθονία και τις ΗΠΑ, ενώ έχει συμπράξει με γνωστές ορχήστρες και σύνολα μουσικής δωματίου. Μελέτησε με τους Pierre Sancan και Yvonne Lefébure, παρακολούθησε μαθήματα με τον Yevgueni Malinine και έλαβε μέρος σε σεμινάριο του Leon Fleischer (Tanglewood Music Center, ΗΠΑ). Οι δύο ηχογραφήσεις της με έργα Schumann, Schubert, Brahms και Ravel έχουν αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές. Έχει συμμετάσχει σε πρωτότυπες παραστάσεις λόγου και μουσικής σε Ελλάδα και Γαλλία. Το 2005 δημιούργησε και διευθύνει στην Αθήνα τον κύκλο συναυλιών « Γύρω από το πιάνο».

Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Στο πλαίσιο του κύκλου Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, τoν φετινό Οκτώβριο, θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη συναυλία της Δανάης Καρά (πιάνο)με το Κουιντέτο Πνευστών Αίολος (17/10) καθώς και το ρεσιτάλ του βιολονίστα Γιώργου Ζαχαρία με τον πιανίστα Μάριο Παντελιάδη (19/10). Ακολουθούν, τον επόμενο μήνα, οι πιανίστες Έφη Αγραφιώτη και Γιώργος Κοντραφούρης (22/11) καθώς και η σοπράνο Αλεξία Βουλγαρίδου (σοπράνο) με την κιθαρίστρια Κορίνα Βουγιούκα (28 /11), ενώ τον Δεκέμβριο θα ακούσουμε στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος τον βιολίστα Ηλία Λιβιεράτο, τον κλαρινετίστα Σπύρο Μουρίκη και την πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα (7/12). Το 2023, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει εκδηλώσεις με τους: Uwe Matschke, Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε και Kerstin Feltz, Δημήτρη Τηλιακό και Τίτο Γουβέλη, Δημήτρη Δεσύλλα και Βασίλη Βαρβαρέσο, Κουαρτέτο Αέναον και Μυρσίνη Κάγκαρλη, Αντώνη Σουσάμογλου και Σταμάτη Βλαχοδημήτρη, Αλέξη Καραϊσκάκη-Νάστο και Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Αλέξανδρο Γαβριηλίδη-Πέτριν, Τιμόθεο Γαβριηλίδη-Πέτριν και Κωνσταντίνο Δεστούνη καθώς και με τους

Μίνα Πολυχρόνου, Αγγελική Καθαρίου και Διονύση Μαλλούχο.

Τιμές εισιτηρίων

8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) 12 € 18 € 

Διάρκεια

120 λεπτά (με διάλειμμα)

Eισιτήρια

210 72 82 333

www.megaron.gr