σε έργα Beethoven, Chopin, Korsakov και Dvořák

Σολίστ | Yefim Bronfman (πιάνο)

Πέμπτη 7 Ιουλίου | 20:30 | είσοδος ελεύθερη

Σε συνεργασία με την UNITEL

Unitel

Χορηγός των εκδηλώσεων στον Κήπο

image-2

Οι προβολές στον θερινό μουσικό κινηματογράφο του Μεγάρου στον Κήπο, με συναυλίες που έχουν δώσει σε μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ διάσημες ορχήστρες και διεθνώς διακεκριμένοι μαέστροι και σολίστ, ολοκληρώνεται την Πέμπτη 7 Ιουλίου στις 8:30 μ.μ. με τη Βασιλική Ορχήστρα Concertgebouw [Κονσέρτχεμπαου] του Άμστερνταμ υπό τον Andris Nelsons [Άντρις Νέλσονς] από το Φεστιβάλ της Λουκέρνης.

Ελάτε να «δούμε» μουσική καθισμένοι στο γρασίδι πίνοντας ένα δροσερό κοκτέιλ και να απολαύσουμε το φημισμένο ολλανδικό σύνολο και τον πιανίστα Yefim Bronfman [Γέφιμ Μπρόνφμαν] σε ένα από τα πιο αγαπημένα κοντσέρτα για πιάνο όλων των εποχών, το «Αυτοκρατορικό» του Ludwig van Beethoven [Λούντβιχ βαν Μπετόβεν]. O ρωσικής καταγωγής βιρτουόζος του πιάνου θα ερμηνεύσει επίσης τη Σπουδή αρ. 8 σε φα μείζονα του Frédéric Chopin [Φρεντερίκ Σοπέν]. Το πρόγραμμα της Concertgebouw περιλαμβάνει επίσης τρία συμφωνικά έργα, γραμμένα όλα σε διαφορετικό ύφος: τη Σεχραζάντ του Nikolai RimskyKorsakov [Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ], την Ορχηστρική εισαγωγή από το έργο «Τα ερείπια των Αθηνών» του Beethoven και τον Σλαβικό χορό σε λα ύφεση μείζονα του Antonín Dvořák [Αντονίν Ντβόρζακ].  

Η μαγνητοσκόπηση της συναυλίας της Βασιλικής Ορχήστρας Concertgebouw από το Φεστιβάλ της Λουκέρνης προέρχεται την πλούσια συλλογή της εταιρείας οπτικοακουστικών παραγωγών κλασικής μουσικής PrUNITEL, όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες τρεις μουσικές συναντήσεις κορυφής που προβάλλονται στον Κήπο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη (με δελτία προτεραιότητας από το site του Μεγάρου και στην είσοδο κατά την ημέρα της προβολής).

Όλες οι εκδηλώσεις στον Κήπο πραγματοποιούνται με τη χορηγία της Motor Oil.

Δύο μεγάλοι καλλιτέχνες στα καλύτερά τους

«Πραγματική αποκάλυψη», γράφει η Wall Street Journal για τον Andris Nelsons, ενώ η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung συμφωνεί και επαυξάνει: «Ήταν ολοφάνερο, τόσο οπτικά όσο και ακουστικά, ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια χαρισματική προσωπικότητα που εμπνέει, με τον δυναμισμό της, τους μουσικούς». Και όταν η εκρηκτική ιδιοσυγκρασία του νεαρού μαέστρου συνδυάζεται με τη γαλήνια δύναμη του πιανίστα Yefim Bronfman, έχουμε να κάνουμε με δύο μεγάλους καλλιτέχνες στα καλύτερά τους!

Σε αυτή τη συναυλία με την Concertgebouw, o ρωσικής καταγωγής Bronfman, σολίστ με ευρύ ρεπερτόριο που εκτείνεται από τον Κλασικισμό μέχρι τους σπουδαίους ρώσους συνθέτες του 20ού αιώνα, εντυπωσιάζει με την ερμηνεία του στο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 5  σε μι ύφεση μείζονα, έργο 73 («Αυτοκρατορικό») του Ludwig van Beethoven, το οποίο διαδέχεται στο πρόγραμμα την Ορχηστρική εισαγωγή από το έργο «Τα ερείπια των Αθηνών», έργο 113, επίσηςτουBeethoven, μια σύνθεση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ελληνικό κοινό. Στο «Αυτοκρατορικό», ο ακροατής έχει την αίσθηση μιας αντιστροφής ρόλων ανάμεσα στον Βronfman και στον Nelsons,καθώς η ερμηνεία του διεθνώς αναγνωρισμένου πιανίστα, παρά τα απαιτητικά δεξιοτεχνικά περάσματα του Κοντσέρτου, αποπνέει μια βαθιά ηρεμία που τιθασσεύει τον παρορμητισμό του Nelsons.  

To δεύτερο σημαντικό έργο της βραδιάς, η Σεχραζάντ, έργο 35 του Nikolai RimskyKorsakov, είναι μια εντυπωσιακά λαμπερή συμφωνική σουίτα, την οποία ο ρώσος μουσουργός εμπνεύστηκε από την αραβική συλλογή ιστοριών Χίλιες και μία νύχτες. «Είναι μαγικός ο τρόπος με τον οποίο ο μαέστρος καθοδηγεί τους μουσικούς της Ορχήστρας, προεκειμένου να αναδείξουν τον πλούτο των ηχοχρωμάτων του έργου», σχολίασε η Luzerner Zeitung, ενώ ο ισπανικός Τύπος σημείωσε: «Απόψε είχαμε την εντύπωση ότι όντως η Concertgebouw είναι η καλύτερη ορχήστρα του κόσμου».

Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από τον Σλαβικό χορό αρ. 3 σε λα ύφεση μείζονα, έργο 46,μια πόλκα γραμμένη από τον Antonín Dvořák στο πνεύμα της λαϊκής βοημικής παράδοσης, καθώς και από μια σύντομη σύνθεση υψηλών τεχνικών απαιτήσεων, για σόλο πιάνο, του Frédéric Chopin, τη Σπουδή αρ. 8 σε φα μείζονα, έργο 10.

Megaron and Unitel Present

Η UNITEL, εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, καταγράφει ανεπανάληπτες ερμηνείες από συναυλίες κλασικής μουσικής και παραστάσεις όπερας, οπερέτας και μπαλέτου που άφησαν εποχή, σε συνεργασία –συχνά, με αποκλειστικά συμβόλαια– με κορυφαίους καλλιτέχνες, όπως οι θρυλικοί μαέστροι Herbert von Karajan, Leonard Bernstein, Carlos Kleiber –αλλά και νεότεροι, όπως ο Christian Thielemann– ή η σταρ της όπερας Anna Netrebko καθώς και με ορχήστρες και καλλιτεχνικούς φορείς διεθνούς κύρους, όπως η Φιλαρμονική της Βιέννης, η Φιλαρμονική του Βερολίνου, η Σκάλα του Μιλάνου, η Κρατική Όπερα της Βαυαρίας, η MusicAeterna και ο Θεόδωρος Κουρεντζής (συναυλία στους Δελφούς), τα Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, του Μπρέγκεντζ, το Μπαϋρώυτ κ.ά.

Με έναν κατάλογο τεχνικά άρτιων παραγωγών που αριθμεί περισσότερα από 1.500 οπτικοακουστικά αρχεία, η UNITEL είναι μία από τις πρωτοπόρους εταιρείες στον χώρο της παραγωγής έγχρωμων στερεοφωνικών μουσικών φιλμ. Σήμερα, τα βίντεό της κυκλοφορούν αποκλειστικά με εικόνα UHD (υπερυψηλής ευκρίνειας) και ήχο Surround. Αποτελεί μετεξέλιξη της εταιρείας Cosmotel που ιδρύθηκε το 1964 από τον Δρ. Leo Kirch και τον Herbert von Karajan με σκοπό τη δημιουργία παραγωγών κλασικής μουσικής για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Διάρκεια | 108 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Πληροφορίες  

210 72 82 333