Έργα Φίλιππου Σακαγιάν, Νικόλα Τζώρτζη,

Γιώργου Απέργη και Ιάννη Ξενάκη

σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση

Μουσική διεύθυνση | Musashi Baba

Τρίτη 19 Οκτωβρίου | 8:30 μ.μ.

Συνεχίζεται και φέτος στο πλαίσιο του κύκλου Σύγχρονη Μουσική η σειρά  «Ο επαναπατρισμός της Διασποράς» του Ergon Ensemble. Πρόκειται για ένα εγχείρημα του διακεκριμένου συνόλου και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το οποίο στοχεύει στη γνωριμία και εξοικείωση του κοινού με έργα σύγχρονων ελλήνων συνθετών και συνθετριών ελληνικής καταγωγής που ζουν και δραστηριοποιούνται καλλιτεχνικά στο εξωτερικό. Την Τρίτη 19 Οκτωβρίου στις 8:30 το βράδυ παρουσιάζεται στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος η πρώτη από τις φετινές συναυλίες και η τρίτη της σειράς «Ο επαναπατρισμός της Διασποράς». Το δραστήριο Ergon Ensemble, το οποίο τα τελευταία χρόνια μάς χαρίζει τακτικά αριστοτεχνικές αναγνώσεις έργων του σύγχρονου ρεπερτορίου, ερμηνεύει σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση τέσσερις συνθέσεις ελλήνων δημιουργών με έδρα τη Γαλλία. Στη μουσική διεύθυνση, ο νεαρός ιάπωνας μαέστρος Musashi Baba [Μουσάσι Μπάμπα].

Στη γαλλική  πρωτεύουσα, μουσικό κέντρο ανοιχτό στην πρωτοπορία και στον πειραματισμό, γαλουχήθηκαν ή έδρασαν πολλές γενιές σημαντικών μουσουργών διεθνούς ακτινοβολίας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν έλληνες δημιουργοί του 20ού αιώνα, όπως ο γίγαντας της μεταπολεμικής αβανγκάρντ μουσικής Ιάννης Ξενάκης (1922-2001), ο ευφάνταστα ρηξικέλευθος Γιώργος Απέργης (γενν. 1945), αλλά και δυναμικοί εκπρόσωποι της μουσικής πρωτοπορίας του σήμερα, όπως ο Νικόλας Τζώρτζης (γενν. 1978) και ο νεότατος αλλά ανερχόμενος Φίλιππος Σακαγιάν (γενν. 1992).

Λίγα λόγια για τα έργα

Μέσα από μια διαδρομή με ιστορική και αισθητική συνέχεια, το Ergon Ensemble παρουσιάζει έργα με διαφορετική ενορχήστρωση, ηχητικά και εικαστικά μέσα. Τα υπογράφουν τέσσερις δημιουργοί που ανήκουν σε τέσσερις διαφορετικές γενιές, με τον κάθε συνθέτη να είναι μαθητής του προηγούμενου: από τον Ιάννη Ξενάκη θα περάσουμε στον πολυβραβευμένο Γιώργο Απέργη και κατόπιν στη νέα γενιά, με τον Νικόλα Τζώρτζη και τον Φίλιππο Σακαγιάν.

Το πρόγραμμα αρχίζει με το έργο Wind Waves του Γιώργου Απέργη, που γράφτηκε για reed quintet το 2015. Ακολουθεί το Emak Bakia (επίσης 2015) του Νικόλα Τζώρτζη, για κουιντέτο και ηθοποιό, που είναι εμπνευσμένο από την ομώνυμη ταινία μικρού μήκους  (1926) του Man Ray. Στη συνέχεια, σε πανελλήνια πρώτη, θα παρουσιαστεί η σύνθεση Negative Soil για εννιαμελές οργανικό σύνολο και ηλεκτρονικά μέσα (2020) του Φίλιππου Σακαγιάν. Η συναυλία θα κλείσει με το έργο Φλέγρα (1975) του Ιάννη Ξενάκη, που ερμηνεύεται από το Ergon Ensemble, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 20 χρόνων από το θάνατο του σπουδαίου μουσικού, αρχιτέκτονα και επιστήμονα.

Το πρόγραμμα συνοπτικά

Γιώργος Απέργης | Wind Waves (2015), για Reed Quintet, πρώτη πανελλήνια

Νικόλας Τζώρτζης | Emak Bakia (2015), για κουιντέτο και ηθοποιό, πρώτη πανελλήνια Φίλιππος Σακαγιάν | Negative Soil (2020-21), για 9 μουσικούς και ηλεκτρονικά μέσα, πρώτη πανελλήνια

Ιάννης Ξενάκης | Φλέγρα (1975), για 11 μουσικούς

Τιμές εισιτηρίων

8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) 12 18

Διάρκεια

55 λεπτά περίπου (χωρίς διάλειμμα)

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

Eισιτήρια

210 72 82 333, megaron.gr

και σε όλα τα καταστήματα Public