ΣΕΙΡΑ ΓΕΦΥΡΕΣ - ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ 2022-23 Το Μέγαρο Ακούει - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών > ΣΕΙΡΑ ΓΕΦΥΡΕΣ – ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ 2022-23
Το Μέγαρο Ακούει

ΣΕΙΡΑ ΓΕΦΥΡΕΣ – ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ 2022-23
Το Μέγαρο Ακούει Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η ΕΔΕΜ ολοκλήρωσαν τις ακροάσεις νέων δημιουργών
Δείτε ποιοί ξεχώρισαν

open_platforms

Tο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εγκαινίασε το 2017 έναν δυναμικό κύκλο ακροάσεων σε τακτική εβδομαδιαία βάση, τις «Ανοιχτές Πλατφόρμες», με στόχο καταρχάς να γνωρίσει και να καταγράψει ένα συχνά ανεκμετάλλευτο μουσικό δυναμικό της χώρας, παρουσιάζοντας στη συνέχεια τις πιο καινοτόμες δημιουργίες με γνώμονα την αυθεντικότητα παράλληλα με το υψηλό τεχνικό και ερμηνευτικό επίπεδο.
Με ιδιαίτερη έμφαση στους έλληνες μουσικούς, αυτή η πρωτοπόρα αναζήτηση κινήθηκε χωρίς περιορισμό σε όλα τα μουσικά είδη: «κλασική» (αναγεννησιακή μέχρι και 21ου αιώνα), θρησκευτική, έθνικ, παραδοσιακή, τζαζ, ροκ, μιούζικαλ, αλλά και σύγχρονα μουσικά ρεύματα (mouth beat, body percussion, μίνιμαλ κ.ά.).

Από το 2020 ο θεσμός αναβαθμίστηκε πλήρως και έγινε πολυδιάστατος, παρέχοντας τη δυνατότητα συμμετοχής και μέσω του διαδικτύου σε σχήματα από όλη την Ελλάδα και σε Έλληνες του εξωτερικού. Έτσι, ενώ τα τρία πρώτα χρόνια πραγματοποιήθηκαν συνολικά 140 φυσικές ακροάσεις, οι συμμετοχές –φυσικές και διαδικτυακές– μόνο τον επόμενο χρόνο ξεπέρασαν τις 250. Σημαντικό επίσης είναι ότι φέτος υπήρξαν πάρα πολλές συμμετοχές από όλη την Ελλάδα όπως ενδεικτικά Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ρόδο, Γιάννενα, Σάμο, Πάτρα, Λέσβο, Κέρκυρα, Λάρισα, Νάουσα.

Η συνεργασία του Μεγάρου με την ΕΔΕΜ (Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής) λειτούργησε καθοριστικά για τη διάχυση και αναβάθμιση του θεσμού, που απευθύνεται σε όλους τους μουσικούς, ανεξάρτητα από το αν και σε ποια εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων ανήκουν.

Μέσα από τις εκδηλώσεις που συνδιοργανώθηκαν με την ΕΔΕΜ, πολλά νέα ονόματα συστήθηκαν στο ευρύ κοινό του Μεγάρου και ανέπτυξαν τη δική τους σταδιοδρομία με μεγάλη επιτυχία, δικαιώνοντας τις αρχικές επιλογές της επιτροπής που αποτελείτο από τους Γιάννη Βακαρέλη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Δήμητρα Γαλάνη, ερμηνεύτρια–συνθέτη, Σταύρο Λάντσια, πιανίστα–συνθέτη και Δημήτρη Μαραγκόπουλο, συνθέτη, επικεφαλής της Σειράς Γέφυρες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με αναπληρωματικά μέλη τον Θανάση Αποστολόπουλο, υποδιευθυντή Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και την Άννα Βερνάρδου, σύμβουλο καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Οι «Ανοιχτές Πλατφόρμες» έδωσαν φέτος την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε συναυλιακές συνθήκες κάποια από τα συγκροτήματα που ξεχώρισαν. Ήδη 17 από τα 25 σχήματα που διακρίθηκαν συμμετείχαν σε εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της ΕΔΕΜ.

Οι «Ανοιχτές Πλατφόρμες» του Κύκλου Γέφυρες έχουν αναδείξει μέχρι σήμερα εξαιρετικά ταλαντούχους και εν πολλοίς άγνωστους νέους μουσικούς, γεγονός που δίνει στο θεσμό αυτόν ώθηση για τη μελλοντική συνέχισή του.

Δείτε τις συμμετοχές που ξεχώρισαν εδώ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εκδηλώσεις και μάθετε τα νέα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.