Τα κρουστά του Στρασβούργου - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών > Εκδηλώσεις > Τα κρουστά του Στρασβούργου

Τα κρουστά του Στρασβούργου 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη

Κρουστά του Στρασβούργου © Vincent Arbelet

Συνοπτικά

Στο έργο του μεγάλου πρωτοπόρου Ιάννη Ξενάκη ο ρυθμός ανάγεται συχνά σε στοιχείο κομβικό και πρωταγωνιστικό. Ο ευκρινής, «απόλυτος» και αρχέγονος ήχος των κρουστών άλλωστε άσκησε ιδιαίτερη γοητεία στον δημιουργό, που τόσο εμπνευσμένα αποτύπωσε στη μουσική του την αναγεννητική δύναμη της φύσης και το αρχαιοελληνικό κάλλος μέσα από το πρίσμα της μαθηματικής λογικής και της αρχιτεκτονικής ακρίβειας. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη (1922-2001) αλλά και τον εορτασμό 60 χρόνων από την ίδρυσή τους, το εξαμελές σύνολο παρουσιάζει τα δύο έργα τα οποίοα ο Ξενάκης συνέθεσε για αυτό. Μάλιστα, για τις ανάγκες των συγκεκριμένων έργων, το εξαμελές Σύνολο και ο Ξενάκης δημιούργησαν από κοινού το ειδικό όργανο Sixxen. Οι άξιοι διάδοχοι των πρώτων ερμηνευτών των δύο έργων επαναφέρουν τη συγκλονιστική αυτή μουσική στη γενέθλια γη του δημιουργού της.

Επ’ ευκαιρία του διπλού αυτού εορτασμού, τα Κρουστά του Στρασβούργου κυκλοφορούν ένα νέο άλμπουμ με τα παραπάνω έργα του Ξενάκη.

 

 

 

logo Meta - Xenakis 2022

Η συναυλία εντάσσεται στο Μetaenakis (https://meta-xenakis.org), που αποτελεί διεθνή συνένωση ιδρυμάτων και φορέων με στόχο τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την γέννηση μεγάλου έλληνα συνθέτη και στοχαστή. Αφετηρία αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία ανήκει στη στενή συνεργάτιδα του Ξενάκη και προέδρου του CIX (Centre Iannis Xenakis) Sharon Kanach, υπήρξε η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων που είχε ιδρύσει ο Ξενάκης, του CIX (διάδοχος του CeMAMU) στη Γαλλία και του ΚΣΥΜΕ (Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας) στην Ελλάδα. Σύντομα προστέθηκαν το Ωδείον Αθηνών, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής/Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας, και σε διεθνές επίπεδο, το Xenakis Project of the Americas (ΗΠΑ), το Universidad Nacional Autónoma de Mexico (Mεξικό) και το Nagoya City University (Ιαπωνία). Οι εκδηλώσεις, που θα διατρέχουν ολόκληρο το 2022, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, διεθνές υβριδικό συνέδριο, συναυλίες, εκθέσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, ντοκιμαντέρ, διαγωνισμό σύνθεσης και θα προβάλλονται από τον κοινό ιστότοπο. Εκτός από τις βασικές δράσεις που διοργανώνουν τα βασικά μέλη του consortium, στο MetaXenakis εντάσσονται και δράσεις συνεργαζόμενων φορέων.

 

Συντελεστές

Les Percussions de Strasbourg

Minh-Tâm Nguyen  
Alexandre Esperet                   
Hsin-Hsuan Wu                 
Yi-Ping Yang                                             
François Papirer                                         
Thibaut Weber

Τα Κρουστά του Στρασβούργου ιδρύθηκαν το 1962. Αποτελούνται από τους μουσικούς MinhTâm NguyenAlexandre EsperetHsinHsuan Wu,YiPing YangFrançois Papirer καιThibaut Weber. Στο ευρύτατο ρεπερτόριό τους κυρίαρχη θέση έχουν αριστουργήματα του 20ού αιώνα καθώς και νέες συνθέσεις, πολλές από τις οποίες αποτελούν παραγγελία του Συνόλου. Στόχος τους είναι, μέσα από τη συνεχή παρουσίαση της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας, να κρατήσουν ζωντανή αυτή τη μοντέρνα κληρονομιά και να στηρίξουν την καινοτόμα δημιουργία σε ένα πλαίσιο ποικιλότητας και διαφοροποίησης. Από την ίδρυσή τους τα Κρουστά του Στρασβούργου ανέπτυξαν στενές σχέσεις με τους συνθέτες της εποχής ερμηνεύοντας έργα τους, χτίζοντας ένα ρεπερτόριο με πολλά και διαφορετικά μουσικά είδη: από ντουέτα έως οκτέτα, από ακουστική μουσική έως ηλεκτρονική, από έργα συναυλιών έως συνθέσεις για θέατρο, χορό κτλ. Πάνω από 400 έργα έχουν γραφτεί αποκλειστικά για τα Κρουστά του Στρασβούργου. Οι πάμπολλες ηχογραφήσεις τους έχουν πάρει πάνω από 30 διεθνή βραβεία. Ανάμεσά τους και το Victoire de la musique classique 2017 για την πρώτη κυκλοφορία της δισκογραφικής τους εταιρείας Percussions de Strasbourg, το άλμπουμ Burning Bright του Hugues Dufourt. Τα μέλη του Συνόλου δραστηριοποιούνται στη μουσική εκπαίδευση καθημερινά –οργανώνουν δράσεις, ιδίως με το κοινό του Théâtre de Hautepierre στο Στρασβούργο, όπου τα Κρουστά του Στρασβούργου είναι σύνολο-in-residence.

Πρόγραμμα

Iannis Xenakis: Pléïades (1979)

                             Persephassa (1969)

Φωτογραφίες

Video

Υποστηρικτής

stasy-NEW

Με την υποστήριξη

airportlogod

Χορηγοί Επικοινωνίας

ΕΡΤ Cosmote TV kathimerini attica media group LOGO 2o Programma new 3o Programma new KOSMOS RADIO new Pepper Athens DeeJay best logo Μελωδία ENLEFKO Αθήνα 9.84 cnn logo culturenow in2life newsbeast new logo meteo

Δείτε επίσης

Koutalianoi (c)Yorgos Kalkanidis

Θέατρο

Κουταλιανοί ή το βάρος της ιστορίας

Ύστερα από την επιτυχημένη παρουσίαση του μελοδράματος Φροσύνη το 2017, η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου...

Διοργανωτής: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

14 - 15.06.2024
K. Vita-GKA_2619 Landscape

Μουσική

Κ. Βήτα: Καλοκαίρι 2024

Ο Κωνσταντίνος Βήτα αυτό το καλοκαίρι έρχεται κοντά μας παρουσιάζοντας καινούργια αλλά και παλιά...

Διοργανωτής: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Παρασκευή 14.06.2024, 21:00

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εκδηλώσεις και μάθετε τα νέα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.