ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

15.11 | 4:00 μ.μ. | Staatskapelle Berlin –

Daniel Barenboim | μουσική διεύθυνση

András Schiff | πιάνο

11.11 | 8:30 μ.μ. | Ex Silentio: Στο φθινόπωρο του Βυζαντίου

13.11 | 8:30 μ.μ. | JCH68 – Αφιέρωμα στον Γιάννη Χρήστου II

23.11 | 8:30 μ.μ. | Κωνσταντίνος Σφέτσας | τσέλο –

Στέφανος Θωμόπουλος | πιάνο

24.11 | 8:30 μ.μ. | Μουσικοί της Καμεράτας – Ορχήστρας των Φίλων

της Μουσικής και Γιώργος Πέτρου,

G. F. Händel: 6 Concerti Grossi, έργο 3

28.11 | 8:30 μ.μ. | Orange – Blue – Green

XOΡΟΣ

21.11 | 9:00 μ.μ. | Βatsheva Dance Company – Ohad Naharin – «YAG»

Διεθνής πρεμιέρα – onetime streaming και συζήτηση με τον χορογράφο

21.11 | 6:00 μ.μ. | Πριν από την προβολή του «YAG»

Live Gaga session με χορευτές της ομάδας Batsheva

22.11.2020 | 9:00 μ.μ. | Ζωντανή συζήτηση (στα αγγλικά)

με τον Ohad  Naharin και την Hila Cohen-Schneiderman

Αποκλειστική συνεργασία του Μεγάρου με τη διάσημη ομάδα χορού

Το Μegaron Online επιστρέφει δυναμικά και διαδικτυακά, τον Νοέμβριο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε έξι εξαιρετικές μουσικές εκδηλώσεις σε δωρεάν live streaming,από τις οποίες ξεχωρίζει η αποκλειστική αναμετάδοση από το Μέγαρο για την Ελλάδα της συναυλίας της Staatskapelle Berlin (15.11.2020, ώρα 4 μ.μ.),σεένα πρόγραμμα μόνο με έργα Beethoven. Η διάσημη ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του Daniel Barenboim, ενός από τους καλύτερους μαέστρους όλου του κόσμου, θα ερμηνεύσει την κοσμαγάπητη Ηρωική Συμφωνία και θα συμπράξει με τον κορυφαίο πιανίστα András Schiff στην παρουσίαση του Τέταρτου Κοντσέρτου για πιάνο.

Αυτό τον μήνα, θα απολαύσουμε –πάντα σε δωρεάν live streaming–πέντε ακόμη συναυλίες ελληνικών μουσικών συνόλων με διεθνή πορεία, όπως οι Μουσικοί της Καμεράτας – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, το Εrgon Ensemble και το Εx Silentio,αλλά και καταξιωμένων σολίστ (Kωνσταντίνος Σφέτσας, Στέφανος Θωμόπουλος, Δήμος Γκουνταρούλης, Νεκτάριος Καραντζής, Χρήστος Γερμένογλου κ.ά.).

Όσο για τους φίλους του χορού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εξασφάλισε μια αποκλειστική συνεργασία για την Ελλάδα με μια από τις σημαντικότερες ομάδες χορού της εποχής μας, την  Batsheva Dance Company: την παγκόσμια πρεμιέρα, σε οnetime screening, του νέου χορευτικού έργου με τίτλο «YAG» του Ohad Naharin και μάλιστα με μειωμένο ηλεκτρονικό εισιτήριο (21.11.2020, ώρα 9:00 μ.μ.).

Megaron Online

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Για τις βραδιές του φετινού Νοέμβρη, το Μέγαρο προτείνει στο κοινό του να παρακολουθήσει από τις οθόνες του την απογευματινή συναυλία της Staatskapelle Berlin και του πιανίστα Αndrás Schiff υπό τη διεύθυνση του Daniel Barenmboim (15.11.2020) καθώς και πέντε βραδινές, οι οποίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το φετινό φθινόπωρο και θα μεταδοθούν διαδικτυακά λόγω των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19. Πρόκειται για τη συναυλία «Στο φθινόπωρο του Βυζαντίου» με το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio (11.11.2020),για το Αφιέρωμα στον Γιάννη Χρήστου II «JCH68» (13.11.2020), για το ρεσιτάλ του τσελίστα Κωνσταντίνου Σφέτσα και του πιανίστα Στέφανου Θωμόπουλου (21.11.2020), για τη συναυλία των Μουσικών της Καμεράτας υπό τον Γιώργο Πέτρου με τα Έξι Concerti Grossi του George Frideric Haëndel (24.11.2020) και για τηβραδιά αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής δωματίου Orange – Blue – Green (28.11.2020).

https://www.megaron.gr/season/onlineel/

Staatskapelle BerlinDaniel BarenboimAndrás Schiff

Κυριακή 15.11 | 4:00 μ.μ.

Τρία μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, ο Daniel Barenboim, η Staatskapelle Berlin και ο András Schiff, δίνουν ραντεβού σε αυτή την απευθείας αναμετάδοση από την Κρατική Όπερα του Βερολίνου (Staatsoper Berlin), που θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά στην Ελλάδα μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου και της σελίδας του στο fb.Ο πολυβραβευμένος μαέστρος-θρύλος θα διευθύνει τη φημισμένη γερμανική ορχήστρα στην Τρίτη Συμφωνία ή Ηρωική του Ludwig van Beethoven, ένα από τα πιο μεγαλειώδη έργα της ώριμης περιόδου του λαμπρού μουσουργού, αλλά και στο αριστοτεχνικά γραμμένο Τέταρτο κοντσέρτο για πιάνο, ένα από τα σημαντικότερα της πιανιστικής φιλολογίας, το οποίο θα ερμηνεύσει ο σπουδαίος «μπετοβενιστής» András Schiff.

Aπολαύστε τη συναυλία της Staatskapelle Berlin υπό τον Daniel Barenboim στο παρακάτω link:

Ex Silentio: Στο φθινόπωρο του Βυζαντίου

Τετάρτη 11.11 | 8:30 μ.μ.

Το σύνολο Ex Silentio, γνώριμο εδώ και πολλά χρόνια στους φίλους της παλαιάς μουσικής, επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, για να ερμηνεύσει ζωντανά για πρώτη φορά στην Ελλάδα σπάνιες συνθέσεις από το ρεπερτόριο του όψιμου Μεσαίωνα, τις οποίες ηχογράφησε για τον δίσκο ακτίνας «Nell autunno di Bisanzio» («Στο φθινόπωρο του Βυζαντίου»). Το σύνολο, το οποίο διαπρέπει εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θα αποδώσει έργα Guillaume Dufay, Johannes Legrant, Μανουήλ Χρυσάφη και άλλων συνθετών με πιστά αντίγραφα οργάνων της εποχής. Συμμετέχουν: η σοπράνο Φανή Αντωνέλου (cantus), η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα (cantus), η σολίστ της βιέλας Φανή Βοβώνη,ο σολίστ της βιέλας και της βιόλας ντα γκάμπα Δημήτρης Τίγκας,ο βαρύτονος Νίκος Ζιάζιαρης (tenor), ο ψάλτης Αντώνης Αετόπουλος και ο Δημήτρης Κούντουρας  (μουσική διεύθυνση και μεσαιωνικά φλάουτα).

JCH 68, Αφιέρωμα στον Γιάννη Χρήστου II

Παρασκευή 13.11 | 8:30 μ.μ. 

Στο δεύτερο live streaming, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, παρουσιάζεται η παράσταση με τίτλο «JCh68», η οποία πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον αιφνίδιο θάνατο του Γιάννη Χρήστου, τον Ιανουάριο του 1970. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τιμά τη μνήμη του σπουδαίου έλληνα συνθέτη της Διασποράς με ένα Αφιέρωμα στο έργο του, το πρώτο μέρος του οποίου επικεντρώθηκε σε σπάνιες συμφωνικές συνθέσεις του. Στο δεύτερο μέρος του Αφιερώματος περιλαμβάνονται τρία από τα κυριότερα έργα της πιο θεατρικής και εσωτερικής περιόδου του Γ. Χρήστου που γράφτηκαν όλα το 1968: Αναπαράστασις Ι – Ο Βαρύτονος «ἄστρων κάτοιδα νυκτέρων ὁμήγυριν», για βαρύτονο, βιόλα και ενόργανο σύνολο και Αναπαράστασις ΙΙΙ – Ο Πιανίστας για ηθοποιό ενόργανο σύνολο και μαγνητοταινίες.Τον ρόλο του Βαρύτονου ερμηνεύει ο διεθνούς φήμης μονωδός Τάσης Χριστογιαννόπουλος και αυτόν του Πιανίστα ο διακεκριμένος ηθοποιός Αργύρης Ξάφης που έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία. Στον Βαρύτονο συμμετέχει επίσης ως σολίστ η γνωστή βιολίστα Αγγέλα Γιαννάκη. Το Εrgon Ensemble, ορχηστρικό σύνολο εξειδικευμένο στη μουσική του 20ού και 21ου αιώνα, διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης,καταξιωμένος ερμηνευτής του Γιάννη Χρήστου.

Οι υπόλοιπες ζωντανές μεταδόσεις

του Νοεμβρίου συνοπτικά

To Megaron Online του Νοεμβρίου συνεχίζεται με μια βραδιά μουσικής δωματίου (23.11.2020), στην οποία λαμβάνουν μέρος ο τσελίστας Κωνσταντίνος Σφέτσας και ο πιανίστας Στέφανος Θωμόπουλος.

Οι δύο αναγνωρισμένοι δεξιοτέχνες επέλεξαν για το πρόγραμμά τους διάσημες σονάτες των Brahms και Rachmaninov αλλά και έργα δύο γνωστών ελλήνων συνθετών, του Κυριάκου Σφέτσα και του Γιώργου Χατζημιχελάκη, τα οποία γράφτηκαν ειδικά για το ρεσιτάλ τους στο Μέγαρο.

Ακολουθούν στις 24.11.2020 οι Μουσικοί της Καμεράτας – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής σε όργανα εποχής και ο διεθνώς καταξιωμένος αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου, που παρουσιάζουν για πρώτη φορά τα περίφημα Έξι Concerti Grossi, έργο 3 του George Frideric Händel. Το φημισμένο σύνολο και ο μαέστρος του, ο οποίος είναι επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Händel στο Γκαίτινγκεν της Γερμανίας, θεωρούνται ιδανικοί ερμηνευτές των έργων του σπουδαίου προκλασικού συνθέτη και έχουν προσεγγίσει κατά καιρούς, με μεγάλη επιτυχία, γνωστές και άγνωστες πτυχές του έργου του («Messiah», «Alcina», «Theodora», «Alessandro» κ.ά.). Μάλιστα, ο ψηφιακός δίσκος «Alessandro» απέσπασε το βραβείο καλύτερης ηχογράφησης λυρικού έργου για το 2013, ενώ, το 2018, ο Γιώργος Πέτρου ήταν υποψήφιος για Grammy στην κατηγορία «Καλύτερη ηχογράφηση για όπερα» για την ερμηνεία του στον «Ottone» του Händel.

Ο κύκλος των live streamings ολοκληρώνεται το Σάββατο 28.11.2020 με τη συναυλία αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής δωματίου «OrangeBlueGreen», στην οποία συμμετέχουν ο Δήμος Γκουνταρούλης (βιολοντσέλο), ο Νεκτάριος Καραντζής (κοντραμπάσο) και ο Χρήστος Γερμένογλου (ντραμς, κρουστά). Oι τρεις διακεκριμένοι σολίστ, χωρίς τίποτα προσυνεννοημένο, κάνουν ένα συναρπαστικό ταξίδι στο άγνωστο, με μοναδικό οδηγό το μουσικό τους ένστικτο.

Megaron Online

XOΡΟΣ

21.11 | 9:00 μ.μ. | Βatsheva Dance Company – Ohad Naharin – «YAG»

21.11 | 6:00 μ.μ. | Πριν από την προβολή του «YAG»

live Gaga session με χορευτές της ομάδας Batsheva

Mε έκπτωση 20% για τους κατόχους ηλεκτρονικών εισιτηρίων

Μια αποκλειστική συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με τη διάσημη ομάδα χορού για την παγκόσμια πρεμιέρα του «ΥAG» – THE MOVIE, του νέου έργουτου Ohad Naharin.Πρόκειται για την πρώτη παραγωγή της Batsheva Dance Company που είναι ειδικά σχεδιασμένη για την οθόνη (onetime screening), στην οποία ο πάντα ευρηματικός δημιουργός χρησιμοποιεί την κινηματογραφική γλώσσα για να επικοινωνήσει τη δουλειά του ως χορογράφου και διευθυντή της ομάδας. Το Μέγαρο –κατ’ αποκλειστικότητα για την Ελλάδα– εξασφάλισε μειωμένο ηλεκτρονικό εισιτήριο κατά 20% (10 €) για το «YAG» που μεταδίδεται online μόνο τη συγκεκριμένη ημερομηνία και δεν θα είναι διαθέσιμο μελλοντικά (21.11.2020, ώρα 9:00).

Ο βιντεοκαλλιτέχνης Roee Shalti, τακτικός συνεργάτης της ομάδας Batsheva, δημιούργησε και μόνταρε το φιλμ μαζί με τον Naharin. Σε έναν χώρο λιτό, χωρίς εναλλαγές φωτισμού, το βλέμμα επικεντρώνεται στη ραφινάτη κίνηση των χορευτών. Τα γυρίσματα έγιναν τον Οκτώβριο στο Στούντιο Βάρντα του Κέντρου Χορού Suzanne Dellal (Τελ Αβίβ).

Χορεύουν τα μέλη της ομάδας: Yael Ben Ezer, Sean Howe, Londiwe Khoza, Igor Ptashenchuk, Yoni  Simon, Hani Sirkis.  

Μουσική: John Zorn, Gaetano Donizetti, John Taverner, Ennio Morricone, Ran Slavin.

Διάρκεια: 50 λεπτά. Υπάρχουν σκηνές γυμνού.

Προμηθευτείτε εγκαίρως το ηλεκτρονικό σας εισιτήριο στον σύνδεσμο:

Live Gaga session με χορευτές της ομάδας Batsheva

Γκάγκα: η σωματική τεχνική και φιλοσοφία του Ohad Naharin μάς προτρέπει να συνδεθούμε σωματικά με τη φαντασία και κάθε αισθητηριακή εμπειρία, βελτιώνοντας την ευελιξία και την αντοχή μας, αυξάνοντας την ευκινησία και την ικανότητά μας για δυναμική έκφραση, απολαμβάνοντας εντέλει την κίνηση. Για να πάρετε μέρος στο Gaga session δεν απαιτούνται γνώσεις χορού ή άλλης κινητικής άσκησης. Link εγγραφής και promo code θα σας σταλούν μετά την αγορά εισιτηρίου για την παράσταση «YAG». Περιορισμένη διαθεσιμότητα.

Mε τον κωδικό 10137 εξασφαλίζετε την ειδική έκπτωση 20% για το κοινό του Μεγάρου.

22.11.2020 | 9:00 μ.μ. | Ζωντανή συζήτηση (στα αγγλικά)με τον Ohad  Naharin και την Hila Cohen-Schneiderman

Την  επόμενη μέρα του onetime screening, θα πραγματοποιηθεί ζωντανή συζήτηση (δωρεάν) στα αγγλικά με τον Ohad  Naharin και την Hila Cohen-Schneiderman, επικεφαλής επιμελήτρια εκθέσεων των MoBY, Μουσείων Τέχνης στην Μπατ Γιαμ – Τελ Αβίβ. H συζήτηση είναι αποκλειστικά για τους κατόχους εισιτηρίων, στους οποίους θα σταλεί το αντίστοιχο link αμέσως μετά το screening

Όλες οι αναμεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΟΜΜΑ με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του ΕΔΥΤΕ.